V spalnico sta ji nastavila kamero
MijaNija, 28.07.2022 ob 17:59
Mislim, da moja nečakinja zelo trpi in da ji starša delata totalno krivico. Deklič je star 16 let, njena starša pa obsedena z nadzorom. Ne pustita ji popolnoma nič kar odstopa od tistega kar sta si ona dva zamislila zanjo. Dela dva srednji šoli, gimnazijo in glasbeno, plesni treningi so ubijalski, v šoli ji gre dobro, med počitnicami ima en kup zadolžitev, na plesne tabore hodi čez poletje, v bistvu jo vozita starša in potem jo hodita gledat na treninge, ji nosita domačo hrano,… Nekajkrat od kar so se zaćele počitnice so bile pri njej na obisku sošolke, med tem ko staršev ni bilo doma. Ko sta ugotovila je nastal cel kažin oziroma enkrat je moj brat prej prišel domov in jih je spodil domov, kao nima hčerka časa za take bedarije kot je druženje ima bolj pametne stari za počet. Zdaj sta pred vhodna vrata, na teraso in v njeno sobo namontirala kamere in jo nadzirata če vse dela tako kot so dogovorjeni, ker ima namreč sestavljen urnik po urah.
Ker mi nečakinja kdaj na skrivaj potoži, vem kako zelo trpi. Poskušala sem govoriti z odraslima a sta gluha, deklič pa je bil kaznovan, ker nosi okoli družinske zadeve. Počutim se nemočno, rada bi pomagala, zdi se mi da imam čisto zvezane roke. Odgovor CSD pa je da v takem primeru oni ne morejo nič. Še kaj hujšega se lahko godi otrokom pa ni v niihovi pristojnosti, da posredujejo. Kako bi lahko nesrečnemu in utrujenemu dekliču pomagala?
Saj bo kmalu odrasla in bo lahko šla na svoje …
resno, 29.07.2022 ob 14:48
Kokoši ??????, 29.07.2022 ob 14:21
resno, 29.07.2022 ob 14:01
Kokoši ??????, 29.07.2022 ob 13:38
resno, 29.07.2022 ob 07:38
Resno mislite da bi bilo punci bolje v kriznem centru za mladostnike ali pa pri rejnikih? Se sploh zavedate kakšna travma je šele to za otroke? Saj veste da tam ne sadijo rožic in jih cartajo a ne? Otroke dati v sistem….nekaj najslabšega kar se lahko zgodi. Kot nekdo, ki je zelo blizu tem stvarem, ki je imel čast od blizu gledati kaj se z otroci v sistemu zgodi….
Punca ima možnost da potoži socialni delavki v šoli, isto teta. Da hodijo na družinske terapije, da se lahko s kom pogovori….vi bi jo pa v krizni center spravili? Zato ker sta starša kontrolfrika? Če bi otroke jemali zaradi čustvenih in psihičnih primankljajev staršev bi bilo tričetrt otrok odvzetih. Mesec nazaj ste pa vsi tulili da je čisto normalno da mlajše od nje starši puščajo po koncertih in cele noči zunaj. To pa menda ni bilo za prijavo. Ljudje ki pišejo o zlorabljanju otrok na forumih tudi niso za prijavo, je čisto ok če ga sem pa tja focneš, pustiš da ga ne gane za šolo in nič in na splošno pustiš da se sam vzgaja. Isto je normalno da jih imaš do 40ga leta na jošku, to ni zloraba. Hinavščina.
“RESNO”,
ker tole kar opisuje AVTORICA ni huje od kriznega centra? Vidim, da ste sami norci tukaj, ki ne bi smeli imeto otrok. SISTEM? A ti ne vidiš kakšen sistem je šele doma?
A ko bo starše fentala bo pa spet ona kriva? In bomo brali v Slovenskih novicah kako njej sodijo.
Še vrjetneje bo pa sama sebe fentala. To hočeš budalo?
Ti predlagam da svoj čas kdaj izkoristiš kot prostovoljec za te otroke. Pa mi potem pridi povedat če bi bilo tej punci bolje v zavodu ali pa pri nekih rejnikih ki to delajo za denar. Ljudje živite v neki iluziji da ko država prevzame skrb za otroke, postane življenje teh otrok sanje. V resnici se takrat šele njihov pekel začne v ogromno primerih.
“RESNO”,
Potem pa napiši kaj jim počnejo? Jih s kamerami zalezujejo v njihovih spalnicah, da jih opazujejo pri samozadoljevanju tako kot njena starša? Ali nimajo prostega časa tako kot ona in jih cel čas opzujejo in silijo k nečimu kot v Severnokorejskem taborišču tako kot njo?
Kaj hujšega jim pa še delajo? Jih posiljujejo z uporabo sile?
Saj pravim, prijavi se kot prostovoljec, jih vedno iščejo. In ja ogromno otrok je posiljenih in drugače zlorabljenih v rejništvu in zavodih. Ni to rešitev problema. Sploh pa nikoli ne bi šlo čez, ker ne jemljejo otrok, sploh ne 16 letnih zaradi takih stvari. Pa lahko tu tuliš še ure in ure. Še zaradi dosti hujših stvari jih ne. Če bi bila teta res tako zaskrbljena bi že kaj naredila za to nečakinjo. Recimo jo vzela k sebi. Drugače če bi ti bilo res toliko za otroke, bi zagovarjal intervencijo pri starših, ne pri otroku. Ker odvzem otroka je travma zanj. Neverjetna. Ker otroci to povezujejo s tem da so oni nekaj narobe naredili da so jih odpeljali. Tudi če so starši žive zveri. Življenje zlorabljenih otrok ni pravljica. Še dojenčke ko vzamejo norcem od “staršev” se poznajo posledice in travme do konca življenja, kaj šele najstnikom. Punca je stara 16 let, če teto res skrbi za njo naj ji bo v oporo in ji svetuje kako se postaviti zase. Če ne želi v glazbeno šolo naj pač ne gre. Stara je 16 let. Prisiliti jo ne morejo. Oz. karkoli že. Za kamere naj pove staršem da bo jih prijavila če jih ne odstranijo iz sobe. Ali pa naj jo vzame k sebi. Ne pa tu tuliti kako bi bilo za punco bolje institucionalno varstvo, kjer ne boš verjel so tudi pravila in disciplina. Plus vprašaj se kdaj kakšna prihodnost otroke čaka, take ki so odrasli v inštitucijah.
“RESNO”,
pol pa oprosti, ker sem ti rekel budalo. Lahko pa rečem, da je mene posilstvo manj bolelo kot vse muke, ki sta mi jih starša povzročila. Samo ne smem pospleševati, ker poznam ljudi, ki so bili v otroštvu, najstništvu zelo brutalno posiljeni in brutalno fizično napadeni in to je dosti huje kot to kar se je meni zgodilo.
Praviš, da še dojenčke ko vzamejo norcem od “staršev” se poznajo posledice in travme do konca življenja. Vsekakor je dobro, da jih vzamejo, ker bi imeli drugače še hujše posledice. Ker dojenčki ki jih starši ne jemljejo iz zibke ko jokajo in jim ne dajejo ljubezni ratajo psihopati pozneje.
Mislim, da to punco čaka najmanj uničeno življenje in nikdar ne bo mogla biti srečna in zadovoljna. Še bolj možno pa da se bo ubila.
Ja teta jo naj vzame k sebi.
Vsekakor pa nič opozarjati starše. Preprosto policija ali socialna mora nenapovedano vdreti v stanovanje in sprožiti postopek proti staršem. ZDAJ MORATA ONADVA BITI POD NADZOROM.
Ker sam sem na lastne oči videl kako so socialne delavke vdrle v stanovanje, se zrinile mimo osebe ki jim je odprla(še celo prijave ni bilo) in začele terorizirati brez, da bi ljudem pustile, da govorijo. Pa jih nihče ni tam hotel. Samo treba je z večimi ljudmi govoriti na socialni in policiji in staršema pripraviti ŠOK in SCENO.
še enkrat: sploh veš, kaj so krizni centri? pojma nimaš očitno, sploh če tja napotuješ prostovoljce. v katerem kriznem centru pa jemljejo prostovoljce? in v katerega “odvzete” otroke? in zakaj v krizni center ne bi sprejeli 16-letnega mladostnika? daj to razloži, da se bo vedelo, če sploh ločiš krizne centre od “popravnih zavodov” in namestitev pri rejnikih.
za resno, 29.07.2022 ob 16:32
še enkrat: sploh veš, kaj so krizni centri? pojma nimaš očitno, sploh če tja napotuješ prostovoljce. v katerem kriznem centru pa jemljejo prostovoljce? in v katerega “odvzete” otroke? in zakaj v krizni center ne bi sprejeli 16-letnega mladostnika? daj to razloži, da se bo vedelo, če sploh ločiš krizne centre od “popravnih zavodov” in namestitev pri rejnikih.
Daj no RESNO odgovori!!!!! POJASNI!!!!! Saj mende nisi škodil z netočnimi informacijami, medtem, ko se tvega življenje mladega dekleta????????????????????
Kokoši ??????, 29.07.2022 ob 20:00
Daj no RESNO odgovori!!!!! POJASNI!!!!! Saj mende nisi škodil z netočnimi informacijami, medtem, ko se tvega življenje mladega dekleta????????????????????
na kratko:
Krizni center za mlade (KCM) je namenjen otrokom in mladostnikom do 18. leta, ki se znajdejo v krizni situaciji ali stiski, ki je ne morejo razrešiti v domačem okolju (nevzdržne razmere doma, nasilje, zlorabe, upor staršem, čustvena prizadetost, problemi glede šole …) in lahko tu najdejo zatočišče in strokovno pomoč. KCM Ljubljana zagotavlja krizno namestitev ter nudenje pomoči žrtvam nasilja (24 ur na dan, vse dni v letu) kot obliko pomoči za otroke in mladostnike, ki potrebujejo takojšen umik iz okolja, kjer živijo. Namestitev traja do 21 dni, možno je tudi podaljšano bivanje, največ do 3 mesece. Strokovni delavci KCM sodelujejo in vodijo svetovalne razgovore z družino, izvajajo enodnevne obravnave (prvo socialno pomoč in svetovanje) ter sodelujejo z drugimi izvajalci storitev in programov ter z zunanjimi institucijami s področja zdravstva, šolstva in pravosodja, nevladnimi organizacijami (zlasti Četrtnimi mladinskimi centri, Tom telefonom, Varno točko Unicef, Slovensko filantropijo) ter s Policijo.
Maka čivča, 29.07.2022 ob 20:24
Koki… Zakaj si moteč?
A ti bi svojemu otroku pustil da dela kar hoce? Da se drogira? Ponocuje… Pijancuje… Kljub temu da je mladoleten… Ga nebi mel na kratko?
Nemoj mi samo molim te opet one tvoje budalestine… Samo kratko in jedrnato. Ja ili ne.
Ne, ne bi mu dovolil vsega. Ampak ga bi čuval.
A mu nebi zlomil svobodnega duha, samostojnosti in življenja v njemu tako, da ga bi opazoval s kamerami ali dela ali ne kot v Severno Korejskemu taborišču.
Se ti ne zdi?
Maka čivča, 29.07.2022 ob 20:32
A za druzinski surveilance pa nisi? A se za kakega drugega bunis?
Kot sem napisal:
A mu nebi zlomil svobodnega duha, samostojnosti in življenja v njemu tako, da ga bi opazoval s kamerami ali dela ali ne kot v Severno Korejskemu taborišču.
A je to tebi normalno? Se ti zdi, da se tako vzgoji normalno odraslo osebo?
Starši psihopati izjemno bolana oba. Ampak zanimivo da sta oba enaka.?Je kr srhljivo. Prijavi nekam, povej kar si tu, vztrajaj, snemaj … Povej tudi deklici da se lahko proti postavi in gre na policijo prijavit zlorabe( kamera recimo) . Deklici je treba dopovedat da je s staršema nekaj hudo narobe in da se more braniti pred njima. Pove naj vsem naokoli. Sošolkam, prijateljem, sosedom. Ti pa jo podpri
Kar tako, 28.07.2022 ob 18:07
Če bi bili VSI disciplinirani, kot ta hčerka, bi bilo ok. Ker pa so ostali nedisciplinirani, ji bo še težko v življenju. Razen, če se bo gibala v pravih krogih/ima dobro stoječe starše.
KA seres ti? Tamala bo komi čakala da uide takim tiranam pa se verjetn ne bo nikol več vračala domov zarat tega..
Najbolje da jo kar odpelješ. Seveda boš morala tudi sama postavit kamere, da ti jo ponoči ne odpeljejo domov, pa povsod spremljat, da ti jo ne odvzameta.
Jebi ga, na istem boš.
Če jo daš v CSD, bo šla v kak dom, to bo super rešitev.
Res imaš nore ideje, tako kot tvoja sorodnika. Tole se žal ne da rešit drugače kot da pustiš, da se odvije tako kot se bo.
Lahko jima pa preprosto poveš, da prevelike ambicije povzročajo notranji upor pri otroku, ki se jima bo lahko nekoč obrnil precej drugače, kot sedaj pričakujeta. Pa kakšno literaturo jima poišči na to tematiko, ali pa svetovalca z izkušnjami.
Uradno pa ne boš nič dosegla, sistem za take primere nima nobenih pametnih rešitev.
Tako se producirajo psihopati. Najstnica, ki ne pozna življenja, ampak le teror, je v šoli uspešna, sigurno bo tudi doštudirala. In potem takšna oseba pride nekje na vodilni položaj in gradi kariero.
Ker pozna le teror, je takšna do svojega okolja… in če pride v politiko? Seveda navzven vse OK, družinske razmere pa so tabu tema za razglašati in novi mali Hitler je na pohodu.
CSD bi takšnim staršom morali otroka odvzeti… otrok rabi primerno okolje za odraščanje in ne nadzora pod kamerami in urnika, kaj lahko v kakšnem trenutku dela.
-
Moja sestrična je odraščala v zelo strogi in posesivni družini. Problem je nastal kar prvo leto študija, v LJ se ji je čisto odpeljalo, ko je starša nista več psihično zlorabljala. V “svobodi” se ni več znašla. Začela je z alkoholom, drogami, promiskuiteta. Nikoli več se ni pobrala.
Danes je stara 50 let, brez izobrazbe, službe. Starša pokojna, ona socialni problem.
Avtorica, upravičena je vaša skrb za nečakinjo! Z 18-timi leti lahko sama odloči, da bo živela z vami. Upam, da vama uspe, res!!!
Mama188, 15.08.2023 ob 13:03
-
Moja sestrična je odraščala v zelo strogi in posesivni družini. Problem je nastal kar prvo leto študija, v LJ se ji je čisto odpeljalo, ko je starša nista več psihično zlorabljala. V “svobodi” se ni več znašla. Začela je z alkoholom, drogami, promiskuiteta. Nikoli več se ni pobrala.
Danes je stara 50 let, brez izobrazbe, službe. Starša pokojna, ona socialni problem.
Avtorica, upravičena je vaša skrb za nečakinjo! Z 18-timi leti lahko sama odloči, da bo živela z vami. Upam, da vama uspe, res!!!
Dober odgovor.
Ceprav je tema ze iz lanskega leta.
Jaz poznam tudi eno oh in sploh punco. Cena tega je bulimija in anoreksija. Ne razumem teh starsev. Zalostno je, res.
Teta punce – mogoče bi vi kdaj nečakinjo povabili k sebi in ji omogočili druženje z njenimi prijateljicami, jih odpeljali v kino, na bazen, organizirali sleepover? Pri teh letih so prijateljstva še posebej pomembna za normalen razvoj. Ne predstavljam si, kako hudo ji mora biti, da je tako prisilno izolirana od svojih vrstnikov pri 16ih.. Pomembno se mi zdi tudi, da bi svojo situacijo zaupala drugim – prijateljicam, njihovim staršem, učiteljem, razredniku/razredničarki. Če je starši ne upoštevajo in če so tako očitno obsedeni z javnim imidžom, se bodo morda omehčali le pod težo družbenega pritiska.
Kamere dobiš danes na vsakem koraku, vseh oblik in velikosti. Naj jo še ona nastavi njima. Na skrito seveda. Potem pa naj jima lepo pokaže posnetek strastne noči in postavi pogoj – ali jo nehata nadzirati s kamero, ali gre posnetek na splet. Žal, ko gre za take osebe, kot so njeni starši, ne pomaga nobena normalna metoda, za reševanje nesoglasij. Taki razumejo samo svoj lasten jezik, zato naj se ga punca nauči in uporabi.
Forum je zaprt za komentiranje.