V spalnico sta ji nastavila kamero
Pred slabimi 20 leti sem končala OŠ. V večjem mestu, ampak ne LJ.
Težko rečem koliko je bilo tako ali drugače doma zatiranih, pretepenih. Sem pa poznala vsaj tri iz iste familije, kjer so bile zelo hude zlorabe. En je potem naredil samomor. Tudi pri nas doma je bilo hudo, samo ne tako kot pri omenjenih. Zato vem, da te soc. delavke, psihologi v šolah so sami sebi namen. Učitelji pa itak rečejo, da če ima nekdo fajn ocene (recimo jaz), je sigurno vse super doma.
V glavnem jaz vsem tem inštitucijam niti malo ne zaupam. Učitelji v šoalh pa so pogosto še večali pritisk na take otroke. Recimo si namislili drag športni dan, da ti niso mogli it zraven in bili tarča posmeha in podobno.
Ampak to je že druga tema. No ni čisto druga tema. Iz teh primerov lahko povem, da noben ne bi hotel stran od staršev, tudi, če bi se kdo skušal vmešatin pomagati.
V glavnem take zadeve so res težke.
ne more kar, 28.07.2022 ob 21:19
Pred slabimi 20 leti sem končala OŠ. V večjem mestu, ampak ne LJ.
Težko rečem koliko je bilo tako ali drugače doma zatiranih, pretepenih. Sem pa poznala vsaj tri iz iste familije, kjer so bile zelo hude zlorabe. En je potem naredil samomor. Tudi pri nas doma je bilo hudo, samo ne tako kot pri omenjenih. Zato vem, da te soc. delavke, psihologi v šolah so sami sebi namen. Učitelji pa itak rečejo, da če ima nekdo fajn ocene (recimo jaz), je sigurno vse super doma.
V glavnem jaz vsem tem inštitucijam niti malo ne zaupam. Učitelji v šoalh pa so pogosto še večali pritisk na take otroke. Recimo si namislili drag športni dan, da ti niso mogli it zraven in bili tarča posmeha in podobno.
Ampak to je že druga tema. No ni čisto druga tema. Iz teh primerov lahko povem, da noben ne bi hotel stran od staršev, tudi, če bi se kdo skušal vmešatin pomagati.
V glavnem take zadeve so res težke.
Pretresljivo. In zavrženo, ker 20 let nazaj, to je praktično včeraj, moderni časi. To ni isto kot v 60ih, ko so bili ljudje malo moteni zaradi trdega življenja in posledic vojne.
Zelo razumem, zakaj ne zaupaš takim nesposobnim inštitucijam. Dvomim, da se je v 20 letih kaj dosti spremenilo. A vseeno je treba pritiskati nanje in to svetujem avtorici.
Če praviš, da noben od tistih otrok(eden je pozneje storil samomor) ne bi hotel od staršev potem je bila očitno kljub mučenju prisotna čustvena navezanost na starše. To pa je najhuje. Če ne bi bilo čustvene vezi med temi starši in otroci bi morda otroci lahko neobremenjeno odšli od doma. Neobremenjeno v smislu, da ne bi čutili občutka krivde, ker so se odrekli staršem. Če pa je ta čustvena navezanost prisotna pa to človeka uniči, saj je najbolj grozno, da si navezan na nekoga, ki ti povzroča hudo bolečino.
To, da tvoja nečakinja trpi, je samo tvoje mnenje. Jaz sem imela pri 16 sošolko, same petice v gimnaziji, zdaj je uspešna zdravnica. Zakaj? Zaradi staršev, ki sta jo tako vzgojila. Disciplina je pomembna. Enkrat je tu gor na MON ena mama napisala, da je pospravljala hčerino sobo in je našla ekstazi. A ta tvoja nečakinja ve, da je pod kamero? Zdaj, kako dela – gimnazijo, – srednjo glasbeno, – plesni klub; – če se ukvarjaš z več stvarmi, se potem v življenju ražje opredeliš na eno specializacijo. Seveda da jo starša vozita na treninge, kdo pa? Meni večlrat niso pustili niti h prijateljici. Pa sem si že od 16. leta sama našla prevoze. A to bi bilo pa boljše?
Lepo bi bilo slišati zgodbo matere ali obeh staršev.
16let, 28.07.2022 ob 21:30
To, da tvoja nečakinja trpi, je samo tvoje mnenje. Jaz sem imela pri 16 sošolko, same petice v gimnaziji, zdaj je uspešna zdravnica. Zakaj? Zaradi staršev, ki sta jo tako vzgojila. Disciplina je pomembna. Enkrat je tu gor na MON ena mama napisala, da je pospravljala hčerino sobo in je našla ekstazi. A ta tvoja nečakinja ve, da je pod kamero? Zdaj, kako dela – gimnazijo, – srednjo glasbeno, – plesni klub; – če se ukvarjaš z več stvarmi, se potem v življenju ražje opredeliš na eno specializacijo. Seveda da jo starša vozita na treninge, kdo pa? Meni večlrat niso pustili niti h prijateljici. Pa sem si že od 16. leta sama našla prevoze. A to bi bilo pa boljše?
Lepo bi bilo slišati zgodbo matere ali obeh staršev.
Ti nisi normalna. Take kot si ti bi morali sterelizirati in kastrirati, da ne bi mogli imeti otrok.
Kot prvo socialna se ne prikaže kar na vratih in preveri stanje. Malo preveč filmov gledate. Se najavijo če je prijava. Kot drugo pa je punca stara 16 let in ni šans da bi šla stran, če bi hotela bi že šla. Seveda obstajajo domovi za mladostnike, pa tudi rejništvo ni samo do 18ga leta, ne vem zakaj si izmišljujete stvari. Rejništvo je do konca šolanja, ali pa do 18leta, kar je pač prej. 16 letnico ne bodo nikoli dali v rejništvo. Drugače pa razen teh kamer, ne vem kaj točno bi prijavljali. Da otroku ne dovoliš obiskov ni kaznivo, da zahtevaš preveč od njih ni kaznivo, da zahtevaš vojaško disciplino ni kaznivo…kar seveda ne pomeni da je prav, ampak kaznivo pač ni. V družbi, kjer se poveličuje biološke starše so zlorabe ob katerih to izgleda kot nebesa, pa se ne odvzame otrok. Zato ker starši od otroka preveč zahtevajo mislim da nikjer na svetu ne jemljejo otrok. Lahko pa kot teta ti marsikaj narediš. Recimo se prenehaš bati kako bodo reagirali in se pogovoriš z njima. Predstavi jima posledice ki se lahko zgodijo – samomori, sampoškodovanje, droge…, lahko predlagaš da pride nečakinja k tebi, če želi. Pri 16ih jo ne bo nihče lovil in na silo domov vlekel. Ipd.. Predvsem pa lahko stojiš nečakinji ob strani, jo poslušaš in daš vedeti da se lahko vedno nate obrne. Pa ne govori njenim staršem kaj ti pove!
Kokoši ??????, 28.07.2022 ob 21:29
Pretresljivo. In zavrženo, ker 20 let nazaj, to je praktično včeraj, moderni časi. To ni isto kot v 60ih, ko so bili ljudje malo moteni zaradi trdega življenja in posledic vojne.
Zelo razumem, zakaj ne zaupaš takim nesposobnim inštitucijam. Dvomim, da se je v 20 letih kaj dosti spremenilo. A vseeno je treba pritiskati nanje in to svetujem avtorici.
Če praviš, da noben od tistih otrok(eden je pozneje storil samomor) ne bi hotel od staršev potem je bila očitno kljub mučenju prisotna čustvena navezanost na starše. To pa je najhuje. Če ne bi bilo čustvene vezi med temi starši in otroci bi morda otroci lahko neobremenjeno odšli od doma. Neobremenjeno v smislu, da ne bi čutili občutka krivde, ker so se odrekli staršem. Če pa je ta čustvena navezanost prisotna pa to človeka uniči, saj je najbolj grozno, da si navezan na nekoga, ki ti povzroča hudo bolečino.
Ne znam razložiti zakaj, ampak ja, večina otrok se bo branila it stran od staršev, čeprav jih ti pretepajo ali kaj takega. Ne samo otroci. Tudi veliko odraslih žensk ostaja z nasilnežem. Ja, je neka navezanost. V naši familiji je bilo dosti alkohola, nasilja. Recimo ob babici živeli kot otroka v obupnih razmerah, obe pristali ob takih možeh, ki sta ju pretepala… pa kar naprej se je nadeljevalo pri potomcih.
Če nekoga od malega tako vzgajaš, je to pač edino znano okolje. Eni se potem poberejo, veliko jih pa zagrezne nazaj.
Kakorkoli že, to s kamerami je sigurno kaznivo in tu bi se moralo nekaj narediti. Pri ostalih stvareh pa bo težka. Upam, da bo v času študija bivala kje drugje in ne doma.
“ne more kar”,
ja prav imaš. Zelo žalostno. Pri meni pa je bilo več kot fizičnega nasilja, nerazumevanja, psihičnega maltretiranja, krutosti do družinskih članov(človeških in živalskih) in nasploh stiske in bolečine. In ogromno zakompliciranosti. Ja in nadaljuje se pri potomcih. Ne nujno v isti obliki, ker starša so maltretirali na drugačen način kot sta ona mene. Pr njima je bilo v otroštvu več fizičnega nasilj in sociopatije. A nekje se vzgoja pozna in težko je nekdo dober starš. če sam ni imel dobrih staršev.
reality check, 28.07.2022 ob 21:35
Kot prvo socialna se ne prikaže kar na vratih in preveri stanje. Malo preveč filmov gledate. Se najavijo če je prijava. Kot drugo pa je punca stara 16 let in ni šans da bi šla stran, če bi hotela bi že šla. Seveda obstajajo domovi za mladostnike, pa tudi rejništvo ni samo do 18ga leta, ne vem zakaj si izmišljujete stvari. Rejništvo je do konca šolanja, ali pa do 18leta, kar je pač prej. 16 letnico ne bodo nikoli dali v rejništvo. Drugače pa razen teh kamer, ne vem kaj točno bi prijavljali. Da otroku ne dovoliš obiskov ni kaznivo, da zahtevaš preveč od njih ni kaznivo, da zahtevaš vojaško disciplino ni kaznivo…kar seveda ne pomeni da je prav, ampak kaznivo pač ni. V družbi, kjer se poveličuje biološke starše so zlorabe ob katerih to izgleda kot nebesa, pa se ne odvzame otrok. Zato ker starši od otroka preveč zahtevajo mislim da nikjer na svetu ne jemljejo otrok. Lahko pa kot teta ti marsikaj narediš. Recimo se prenehaš bati kako bodo reagirali in se pogovoriš z njima. Predstavi jima posledice ki se lahko zgodijo – samomori, sampoškodovanje, droge…, lahko predlagaš da pride nečakinja k tebi, če želi. Pri 16ih jo ne bo nihče lovil in na silo domov vlekel. Ipd.. Predvsem pa lahko stojiš nečakinji ob strani, jo poslušaš in daš vedeti da se lahko vedno nate obrne. Pa ne govori njenim staršem kaj ti pove!
“reality check”,
Praviš: “Kot prvo socialna se ne prikaže kar na vratih in preveri stanje. Malo preveč filmov gledate. Se najavijo če je prijava.”
Jaz pa lahko potrdim na lastne oči, da ni tako! Jaz sem jih videl, kako se zrinejo mimo človeka, ki jih ne spusti notr v stanovanje in uveljavijo psihično dominanco, da ljudje ne utegnejo nasprotovati in jih spoditi ven. In potem očitajo nasilje. Pa čeprav jih nihče noče tam, čeprav nihče ni podal prijave(pač nekje so slišali informacije a prijave ni bilo). In se vsilijo pa čeprav jih ne domnevne žrtve in ne domnevni storilci nočejo tam.
Kaj pa praviš na to?
TAKO DA AVTORICA VSTRAJAJ IN SE OBRNI NA VEČ LJUDI NA POLICIJI IN SOCIALNI, DOKLER SE NE NAJDE KDO, KI TI BO PRISLUHNIL.
MijaNija, 28.07.2022 ob 17:59
Mislim, da moja nečakinja zelo trpi in da ji starša delata totalno krivico. Deklič je star 16 let, njena starša pa obsedena z nadzorom. Ne pustita ji popolnoma nič kar odstopa od tistega kar sta si ona dva zamislila zanjo. Dela dva srednji šoli, gimnazijo in glasbeno, plesni treningi so ubijalski, v šoli ji gre dobro, med počitnicami ima en kup zadolžitev, na plesne tabore hodi čez poletje, v bistvu jo vozita starša in potem jo hodita gledat na treninge, ji nosita domačo hrano,… Nekajkrat od kar so se zaćele počitnice so bile pri njej na obisku sošolke, med tem ko staršev ni bilo doma. Ko sta ugotovila je nastal cel kažin oziroma enkrat je moj brat prej prišel domov in jih je spodil domov, kao nima hčerka časa za take bedarije kot je druženje ima bolj pametne stari za počet. Zdaj sta pred vhodna vrata, na teraso in v njeno sobo namontirala kamere in jo nadzirata če vse dela tako kot so dogovorjeni, ker ima namreč sestavljen urnik po urah.
Ker mi nečakinja kdaj na skrivaj potoži, vem kako zelo trpi. Poskušala sem govoriti z odraslima a sta gluha, deklič pa je bil kaznovan, ker nosi okoli družinske zadeve. Počutim se nemočno, rada bi pomagala, zdi se mi da imam čisto zvezane roke. Odgovor CSD pa je da v takem primeru oni ne morejo nič. Še kaj hujšega se lahko godi otrokom pa ni v niihovi pristojnosti, da posredujejo. Kako bi lahko nesrečnemu in utrujenemu dekliču pomagala?
za moje pojme… to je zrelo za prijavo….
Če ne bi hotela delati dveh šol, jih ne bi. Daj ti meni povej, kako enega otroka najstnika lahko prisiliš v to? Ne vidim fizičnega nasilja. Zakaj so kamere? So obiski kaj poškodovali, je bil vmes kak izrazito problematičen? Tudi meni ni bilo všeč, ko je ena od hčera prišla povedati, da se je prijatelj, ki je bil na tisti pa na oni drugi zabavi predoziral in je umrl. Sploh nisem dojela, da je bil dealer. Normalen prijazen vljuden fant, vzgojen, hodil v šolo, uspešen. Ti kot starš nimaš vpogleda v detajle, ki dejansko so za otroka nevarni. Ne za vsakega, za ene pa.
Ne verjamem, da sta dala kamero v njeno sobo. Verjamem pa, da sta se zanjo prestrašila, ko je začela te obiske skrivati.
To ni niti zagovor niti napad na starše, ker se na podlagi napisanega o tem ne da presojati, saj je premalo znanega. Dekle je lahko tak karakter, da nosi srce na dlani in je treba pomagati, dokler se ne nauči, da ga pospravi, preden bo prepozno.
Resno mislite da bi bilo punci bolje v kriznem centru za mladostnike ali pa pri rejnikih? Se sploh zavedate kakšna travma je šele to za otroke? Saj veste da tam ne sadijo rožic in jih cartajo a ne? Otroke dati v sistem….nekaj najslabšega kar se lahko zgodi. Kot nekdo, ki je zelo blizu tem stvarem, ki je imel čast od blizu gledati kaj se z otroci v sistemu zgodi….
Punca ima možnost da potoži socialni delavki v šoli, isto teta. Da hodijo na družinske terapije, da se lahko s kom pogovori….vi bi jo pa v krizni center spravili? Zato ker sta starša kontrolfrika? Če bi otroke jemali zaradi čustvenih in psihičnih primankljajev staršev bi bilo tričetrt otrok odvzetih. Mesec nazaj ste pa vsi tulili da je čisto normalno da mlajše od nje starši puščajo po koncertih in cele noči zunaj. To pa menda ni bilo za prijavo. Ljudje ki pišejo o zlorabljanju otrok na forumih tudi niso za prijavo, je čisto ok če ga sem pa tja focneš, pustiš da ga ne gane za šolo in nič in na splošno pustiš da se sam vzgaja. Isto je normalno da jih imaš do 40ga leta na jošku, to ni zloraba. Hinavščina.
resno, 29.07.2022 ob 07:38
Resno mislite da bi bilo punci bolje v kriznem centru za mladostnike ali pa pri rejnikih? Se sploh zavedate kakšna travma je šele to za otroke? Saj veste da tam ne sadijo rožic in jih cartajo a ne? Otroke dati v sistem….nekaj najslabšega kar se lahko zgodi. Kot nekdo, ki je zelo blizu tem stvarem, ki je imel čast od blizu gledati kaj se z otroci v sistemu zgodi….
Punca ima možnost da potoži socialni delavki v šoli, isto teta. Da hodijo na družinske terapije, da se lahko s kom pogovori….vi bi jo pa v krizni center spravili? Zato ker sta starša kontrolfrika? Če bi otroke jemali zaradi čustvenih in psihičnih primankljajev staršev bi bilo tričetrt otrok odvzetih. Mesec nazaj ste pa vsi tulili da je čisto normalno da mlajše od nje starši puščajo po koncertih in cele noči zunaj. To pa menda ni bilo za prijavo. Ljudje ki pišejo o zlorabljanju otrok na forumih tudi niso za prijavo, je čisto ok če ga sem pa tja focneš, pustiš da ga ne gane za šolo in nič in na splošno pustiš da se sam vzgaja. Isto je normalno da jih imaš do 40ga leta na jošku, to ni zloraba. Hinavščina.
“RESNO”,
ker tole kar opisuje AVTORICA ni huje od kriznega centra? Vidim, da ste sami norci tukaj, ki ne bi smeli imeto otrok. SISTEM? A ti ne vidiš kakšen sistem je šele doma?
A ko bo starše fentala bo pa spet ona kriva? In bomo brali v Slovenskih novicah kako njej sodijo.
Še vrjetneje bo pa sama sebe fentala. To hočeš budalo?
Kokoši ??????, 29.07.2022 ob 13:38
“RESNO”,
ker tole kar opisuje AVTORICA ni huje od kriznega centra? Vidim, da ste sami norci tukaj, ki ne bi smeli imeto otrok. SISTEM? A ti ne vidiš kakšen sistem je šele doma?
A ko bo starše fentala bo pa spet ona kriva? In bomo brali v Slovenskih novicah kako njej sodijo.
Še vrjetneje bo pa sama sebe fentala. To hočeš budalo?
Ti predlagam da svoj čas kdaj izkoristiš kot prostovoljec za te otroke. Pa mi potem pridi povedat če bi bilo tej punci bolje v zavodu ali pa pri nekih rejnikih ki to delajo za denar. Ljudje živite v neki iluziji da ko država prevzame skrb za otroke, postane življenje teh otrok sanje. V resnici se takrat šele njihov pekel začne v ogromno primerih.
resno, 29.07.2022 ob 14:01
Ti predlagam da svoj čas kdaj izkoristiš kot prostovoljec za te otroke. Pa mi potem pridi povedat če bi bilo tej punci bolje v zavodu ali pa pri nekih rejnikih ki to delajo za denar. Ljudje živite v neki iluziji da ko država prevzame skrb za otroke, postane življenje teh otrok sanje. V resnici se takrat šele njihov pekel začne v ogromno primerih.
“RESNO”,
Potem pa napiši kaj jim počnejo? Jih s kamerami zalezujejo v njihovih spalnicah, da jih opazujejo pri samozadoljevanju tako kot njena starša? Ali nimajo prostega časa tako kot ona in jih cel čas opzujejo in silijo k nečimu kot v Severnokorejskem taborišču tako kot njo?
Kaj hujšega jim pa še delajo? Jih posiljujejo z uporabo sile?
Kokoši ??????, 29.07.2022 ob 14:21
“RESNO”,
Potem pa napiši kaj jim počnejo? Jih s kamerami zalezujejo v njihovih spalnicah, da jih opazujejo pri samozadoljevanju tako kot njena starša? Ali nimajo prostega časa tako kot ona in jih cel čas opzujejo in silijo k nečimu kot v Severnokorejskem taborišču tako kot njo?
Kaj hujšega jim pa še delajo? Jih posiljujejo z uporabo sile?
Saj pravim, prijavi se kot prostovoljec, jih vedno iščejo. In ja ogromno otrok je posiljenih in drugače zlorabljenih v rejništvu in zavodih. Ni to rešitev problema. Sploh pa nikoli ne bi šlo čez, ker ne jemljejo otrok, sploh ne 16 letnih zaradi takih stvari. Pa lahko tu tuliš še ure in ure. Še zaradi dosti hujših stvari jih ne. Če bi bila teta res tako zaskrbljena bi že kaj naredila za to nečakinjo. Recimo jo vzela k sebi. Drugače če bi ti bilo res toliko za otroke, bi zagovarjal intervencijo pri starših, ne pri otroku. Ker odvzem otroka je travma zanj. Neverjetna. Ker otroci to povezujejo s tem da so oni nekaj narobe naredili da so jih odpeljali. Tudi če so starši žive zveri. Življenje zlorabljenih otrok ni pravljica. Še dojenčke ko vzamejo norcem od “staršev” se poznajo posledice in travme do konca življenja, kaj šele najstnikom. Punca je stara 16 let, če teto res skrbi za njo naj ji bo v oporo in ji svetuje kako se postaviti zase. Če ne želi v glazbeno šolo naj pač ne gre. Stara je 16 let. Prisiliti jo ne morejo. Oz. karkoli že. Za kamere naj pove staršem da bo jih prijavila če jih ne odstranijo iz sobe. Ali pa naj jo vzame k sebi. Ne pa tu tuliti kako bi bilo za punco bolje institucionalno varstvo, kjer ne boš verjel so tudi pravila in disciplina. Plus vprašaj se kdaj kakšna prihodnost otroke čaka, take ki so odrasli v inštitucijah.
Forum je zaprt za komentiranje.