Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev v prijavi za delo omenit,da si dipl….če pa iščejo samo za srednnjo šolo

v prijavi za delo omenit,da si dipl….če pa iščejo samo za srednnjo šolo

Zanima me ali v prijavi za delovno mesto, napisat da si dipl… če pa oni iščejo z srednjo šolo..Nimam nevem kaj delovnihj izkušenj,kaj pa naj napišem kaj sem delala tistih 5 let (študij).

Tak sem obupana nad celim življennjem in nad našo državo..

En lep čeprav oblačen pozdrav iz osrčja Prlekije 😉

No, mene enkrat niso hoteli vzeti v službo, ker sem imela previsoko izobrazbo! Brez heca. Razpisana je bila V. stopnja, jaz imam pa VII. Sem pa nujno potrebovala službo in sem jim na razgovoru rekla, da mi ni problem, če me plačujejo za V. stopnjo. Pa niso hoteli.

… da si razočarana nad državo?

Je pa vedno dilema, ker lahko si jim breme, ker imaš diplomo in nimajo dolgoročnih možnosti, da bi ti ponudili napredovanje, lahko pa jim bo vseeno.

Če hočeš priti do razgovora, moraš napisati prošnjo, ki je všečna delodajalcu. Če je zahtevana 5. stopnja, ne omenjat diplome. Ne bo razgovora. Boš že na razgovoru razjasnila zadeve- npr. 5 let lahko porabiš tudi z rojstvom dveh otrok, vmes pa nimaš službe…. Čim manj komplicirat. Iz izkušenj.

Seveda ne, ker imajo zakonsko omejena koliko min in max lahko plačajo delavca z določeno stopnjo izobrazbe.
Poznam en zelo “žalosten” primer: moški po poklicu odvetnik (z doktoratom v žepu), pridno delal, nabral kupček denarja, služba mu čist dorasla in jo je tudi pustil. Ker mu finančno ni neke krize, se je končno odločil slediti svojim sanjam, vendar službe v tej smeri ne dobi, ker ima precej PREVISOKO IZOBRAZBO… potem pa se daj :/

Preden sem diplomirala, sem poslala prošnjo za laboranta naravoslovja v moji bivši srednji šoli. Glede na to, da sem študirala na PeF biologijo in kemijo, sem bila prepričana, da bom službo dobila. Ker po roku za prijavo nisem dobila vabila, sem poklicala kadrovnico. Ta pa mi je lepo razložila, da bom slej ko prej diplomirala in bom zahtevala višjo plačo, ki pa mi jo to delovno mesto ne nudi. Ko sem jo vprašala, zakaj si tako misli in da mi v bistvu delajo krivico, mi je lepo rekla, da ne bi smela napisati, da študiram in sem tik pred diplomo. Če bi navedla samo SŠ izobrazbo, bi me prej poklicali na razgovor ….. ZA CRKNT!!!!!

Lagati glede izobrazbe se ne splača, ker če drugače ne, te bodo vprašali na razgovoru, kakšno izobrazbo imaš in boš morala tudi kaj predložiti. V JU, ko so uvedli preverjanje izobrazb, jih je zaradi laganja tudi nekaj odletelo iz službe. Ampak, to je šlo bolj v primerih, ko so podali kopijo diplome, a se je ugotovilo, da nikoli sploh niso diplomirali.

Se pa strinjam s predhodnico, da nekje v ozadju tiči tisti zajec, ko ne želijo imeti težav zaradi nekoga, ki ima previsoko izobrazbo, ker bi morda kasneje želel delodajalca izsiljevati. Ko so bili še časi, ko so bili bolj radodarni glede plačila izrednega študija, recimo niso hoteli plačati za razne magistrske študije ali doktorate, kajti niso imeli potreb po zaposlovanju takšnih ljudi. Zato so jim tudi zavračali vloge.
V preteklosti se je tega mnogo dogajalo, ker je bilo nekomu samo do tega, da pač pride do zaposlitve, potem so pa na račun svoje izobrazbe želeli “izsiljevati” in ker obstajajo določene zakonske podlage, so tudi dosegli svoje.

Če recimo zatajiš izobrazbo, v neki meri zatajiš tudi delovne izkušnje. Če teh nisi imela kaj veliko s srednjo izobrazbo, tudi izkušenj ne moreš uveljavljati.

Po drugi strani pa, lahko delodajalec tudi razume to tako, da pač bo nekdo zadovoljen samo toliko časa, dokler kaj boljšega ne pride vmes. A oni želijo pa stalno osebo, ki bo tudi zadoščala razpisanih kriterijem. S tem, ko pa zaposlujejo, nastanejo stroški, ko odidejo izpadi, tako da je vse povezano. Nihče si pa ne želi, da bi moral stalno iskati novo zaposlenega, ker bi tisti z višjo izobrazbo morda delo dobil nekje drugje že čez dva meseca.

Je pa vsaj zame zanimivo, da veliko ljudi s srednjo izobrazbo pravi, da za njih skorajda ni razpisov ali možnosti, da bi se s to stopnjo izobrazbe sploh lahko zaposlili. V JU je to res skorajda nemogoče. Ali pa spet odvisno, kateri del JU gledaš.

Pomislite tudi na to, da nekateri nocejo zaposlovati bolj izobrazenih oseb tudi zaradi tega, ker imajo sefi samo V. stopnjo. Se potem pocutijo ogrozene in se bojijo za svoj stolcek.
Dvakrat v zivljenju sem ze imela tak primer; enkrat ze, ko sem delala preko studentskega servisa in sem postavljala prevec vprasanj v zvezi z neko temo, ki me je takrat zanimala in smo ravno na faksu nekaj podobnega jemali pri teoriji in me je potem zanimalo kako to lavfa v praksi.

Ja, poleg zahtev po visji placi, mislijo, da so vsi z visjo izobrazbo potencialni kandidati za sefe (kot, da smo vsi z izobrazbo visjo od V. stopnje full ambiciozni in si zelimo biti sefi).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close