Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika v kaksne steklenice bezgov sirup itd…

v kaksne steklenice bezgov sirup itd…

Pozdravljene!

Včeraj sem nabrala veliko bezga in sklenila, da naredim sirup in nekaj soka. Naredila bom kar po receptih s kulinarike…čeprav mi je bilo zabavno brat vse recepte tu na forumu…se kar razlikujejo. Eni prekuhate samo vodo, drugi sladko vodo, tretji v vsem skupaj prekuhate tudi cvetove… Jaz bom verjetno samo vodo in potem prelila oz. namočila cvetove za dober dan. Nekoč sem imela recept, da se da notri tudi melisa…pa v nobenem receptu ne piše. Verjetno ga ne bom polomila, če dam med limonco še kakšen melisin listek…

Sedaj pa me zanima v kakšne steklenice je treba to shranjevat in kje jih nabavite? Kako zamašite? Kje in kako shranite?

Danes imamo po trgovinah samo še plastenke, tako da sploh ne vem kje se bom dokopala do steklenic…

Še kakšen nasvet?
Hvala.

to tudi mene zanima, če so dobre plastične steklenice?

Sem pa slišala še za en recept:
V kozarec za vlaganje položiš plast bezga, plast cukra, plast bezga… zapreš, pustiš 40 dni na soncu, precediš in imaš sirup.

Vsak recept se malo razlikuje, verjetno pa v okusu ni nevem kakšne razlike.

________________________________________________________ <http://matjer.moj-album.com/>

Za melisin sirup:
1,5 l vode prekuhaš in ohladiš. Dodaj dve pesti melise (vonj po limoni) in 5 dag citronke. Pustiš 12 ur. Precediš in dodaš 1,5 kg sladkorja. Občasno premešaš, da se stopi. in v steklenice z njim.

Pisalalsem na pamet. Bom še enkrat doma preverila zaporednje in količine. Ravno ga delam. V mislih pa sem imela nepovratne steklenice (pivo, itd), pa še se bo kaj našlo v kleti. zamašek je gumijasta kapica.

Plastenke menda niso dobre, ker se sprošča ena zadeva na F (ftalat?). Ne me prijet za besedo, nisem kemik.

Lp

Jaz sem vedno prekuhala samo vodo, dodala cvetove, limonine rezine in pustila, če se prav spomnim (nimam recepta pri sebi) 48 ur. Nato sem precedila, dodala sladkor in citronko in mešala toliko časa, da se sladkor raztopi… sicer zamudno, a jaz sem se ravnala po receptu 😉
In bog ne daj cvetov prekuhat, saj je vendar škoda vsega, kar ima bezeg v sebi… mislim, da je kljub vsemu bolj zdrav, kot vsi tisti umetni napitki iz trgovine…
Polnila sem v plastenke, je pa res, da smo ponavadi sirup popili še isto poletje, ker nisem delala ravno ozimnice s kakšnimi večjimi količinami.

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Od kod pa si, cica mica? Če si iz MB, ti lahko povem, kje sem jaz nabavila steklenice, ker plastenke res niso zdrave, kot je že nekdo omenil – se izločajo ftalati!
No, take fajn ozke in brezbarvne litrske steklenice se dobijo tam na Tržaški, ne vem točno ime trgovine, ko se pelješ proti Obiju, tam kjer je Vema Vegros ali kaj že – no, v tisti veliki trgivini v pritličju jih imajo, pa tudi originalne zamaške (tiste na navoj)!
A moraš it čisto do konca trgovine, na koncu na levi strani so skrite! 🙂 Drugače imajo tam tudi neka oblačila itd., skratka, ko stopiš v trgovino, se ti steklenice zdijo zadnje, kar bi tam našel.

Jaz sem nalila v steklene litrske steklenice (od vina) in zamašila s plastičnimi pokrovčki, tistimi ki dobro primejo. Sirup je brez problema zdržal celo leto. Če bi bilo treba, bi vzela tudi kakšno steklenico od piva.

Nekje sem brala, da je bolje uporabiti temne steklenice.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close