V Jugoslaviji izbira, danes v trgovine prazne
Covid 2021LE, 13.08.2025 ob 22:20
Foter je leta 76 zavrnil službeno stanovanje, češ saj gradijo hišo. Bi bil dons “privat” je reku…(mišljeno bolje finančno stoječ)
77tga so kupili vikendn na morju, tako kot bi danes kupil star avto za 5000eur.
Nismo mel redukcije štroma, sem prov prašal, štrom 6x 35A
Ja vozili so se par/ ne par s pokojnim dedkom.
Pokojna dedi in babi sta hodila po Španijah, Turčijah, Rusijah pred letom 1970. Imamo še dapozitive iz potovanj (in gradnje) in aparat za ogled za spomin.
Peljal se je Fiat Mille tri cento (ne tisočtristo), adria 400 po raznih Podčetrtkih, Splitih, Porečih…
Pa maestral 18 SD s tomos 4 motorjem.
Po drugem dedku se je 68ga končala hiša, imeli so enega prvegih TVjev, pralnih strojev okol leta 55, 60, je razlagala mama. Vozil se je motocikel BSA 500 al neki tadzga…
Jz mislm, da ni blo tok slabo spet no. Mobitelov pa res niso še imeli pa 300 programov.
imaš zelo popačeno sliko. Ja pač al si izbral službeno stanovanje ja ali pa kredit za hišo. Fotr je bik očitno kar pri koritu. Nobenih vikendov se ni kupovalo, ker ni imel noben denarja in so hodili v službene apartmaje in prikolice. Vikende so gradili zgolj partijci ali kakšni redki premožnejši. Redukcija elektrike je še kako bila v 70′ in 80′ in to kar lepo v Ljubljani. Smo mel svečke prižgane in tiste male svetilke za v kamp. Tudi par dispar tablice, kdo je lahko tankal gorivo na kateri dan!! Vse to je bilo. Zgleda so tebe držali v neki vati pri koritu. Takrat noben ni kar tako potoval, to so bili redki partijci ali gastarbajterji. Zelo zelo redki so potovali, pa še to v sklopu službe, ipd. Tomos 4 motor si moral čistit svečko vsake 5 min, pa frgazer vsako uro. Glasen je bil ko svinja. 1300 in BSa spet zelo redki. Mobitelov niso imeli, so jih pa že imeli v ameriki. Programov pa je bilo 300 in tudi več, seveda če si živel ob meji, recimo italija je imela že v 80′ stotine programov. Še diapozitive so imeli malce bolj poredko, ker so bili dragi. Skratka ti si živel v eni premožnejši družini in misliš da so vsi tako živeli. Tudi moj dedi je bil znan funkcionar in so imeli vikende, pa barke, pa avte, pa služkinje ampak to je bilo zelo zelo redko in žal se je ta kanal zame presekal in nisem nasledil nič.
zelena dama, 12.08.2025 ob 14:13
Presneta reč, vso energijo mi je požrla drama s hladilnikom. Še obisku Kanade sva se z možem hotela odpovedati.
Zakaj se lažete, da so stvari v trgovini, če jih ni? Prosim nehajte se lagati, da so vgradni hladilniki v trgovinah. Še vedno vstrajam, da je bila v Jugoslaviji izbira in sem takrat brez truda kupila stvari.
Vam bom povedala, kako sem morala razrešiti stvari. Kupila sem hladilnik za 300 evrov, samo zato, da ga bom vrgla stran, čez 2 tedna in pol, ko prideva iz Kanade. Namreč vgradnega sva morala naročiti in zdaj morava čakati nanj. V soboto pa potujeva. Da se ti zmeša. Invalidne osebe ne moreva pustiti brez hladilnika.
Je vam normalno, da moram kupovati nadomestni hladilnik, za dva tedna, ker v trgovinah nimajo stvari?
Komaj čakam, da ga odpeljem na odpad, saj ga niti en dan ne želim gledati v svoji kuhinji.
Ne razumem vaših komentarjev, da smo imeli v Jugoslaviji vsi identične kuhinje, da ni bilo izbire. Ne razumem, kako to razmišljate? Saj kuhinje, se ne kupi v celoti. Kuhinjo ti nariše oblikovalec in potem ti jo mojster izdela. Kupiš samo aparate, ki jih mojster odene v les. Zato vgradni hladilnik, da se ga dodela. Kaj res ne razumete, o čemu je govora? Raje ne vem v kakšnih štalah živite. Naš mojster je bil tak, da mu podobnega danes ne najdeš. Naš oblikovalec pa je študiral oblikovanje v Beogradu. So dobivali takrat priznanja po celem svetu. Nihče od naših prijateljev ni imel identične kuhinje. Naša kuhinja iz hrastovega lesa vzbuja občudovanje še danes. Posebej me razveseli, ko jo hvalijo mladi. Da je originalna, da se vidi, da jo je izdelal veliki mojster, mi je zadnjič rekla mlada ženska.
Vem da 300 evrov ni nek strošek, vseeno sem zelo jezna, da sem jih vrgla stran za hladilnik, ki bo čez nekaj dni končal na odpadu.
Si pač v Jugoslaviji živela med ljubljansko elito in si privoščila dizajnerje za stanovanje. Nismo vsi imeli te možnosti. Verjetno večina ljudi tukaj še danes ne ve, kaj je to vgradni hladilnik. V kuhinji imajo bel hladilnik in to je to. Nobenega dizajna. Uživaj v Kanadi.
Opazilapodobno, 14.08.2025 ob 07:40
Nergk, 11.08.2025 ob 14:30
mislim da je tale post JOKE! Al je pa kaka huda diagnoza. Lock!
CE primerjam nakup pred 15 leti in letos….npr bigbang je izrazito skrcil ponudbo oz stvari na ogled v fizicni trgovini. Bila sem v BTC ki je najvecji v lj.Tud mene je to presenetilo.
Ta Nerg je malo čuden. Ne zna pa razložiti tega, kaj naj človek dela, ko se mu pokvari hladilnik? Naj kupi nadomestnega, tako kot avtorica, dokler ne dobi primernega za svojo kuhinjo? Hladilnik je zadeva, ki jo namreč rabiš takoj, ali se pa hrana pokvari. Nekateri imajo zdravila v hladilniku.
profesor297, 13.08.2025 ob 12:26
Tvoje dizajnersko pohištvo ni bilo jugoslovansko, ampak slovensko po načrtih italijanskih oblikovalcev. V južnih republikah si težko našel kaj “dizajnerskega”, ker je pač okus drugačen.
O čemu vi govorite? Avtorica piše o znameniti šoli za dizajn v Beogradu. Niste opazili? Ste premladi, da bi poznali našo zgodovino? Jugoslovansko pohištveno oblikovanje oziroma dizajniranje pohištva je bilo cenjeno izven meja Jugoslavije in je bilo na visokem nivoju. Seveda so v vseh bivših repubilkah Jugoslavije imeli ljudje lepa in dizajnerska stanovanja. Očitno je, da takšni ljudje, ne spadajo v skupino ljudi, ki jih vi poznate. Ljudje z juga, ki jih vi poznate so preprosti, neizobraženi in imajo načičkana stanovanja. Predvidevam da tudi vi, ne spadate med slovensko elito.
Forum je zaprt za komentiranje.