v glavnem paraziti
Pravzaprav se je včasih vse pisalo z v, l je novejša zadeva. V Pleteršnikovem slovarju iz leta 1895 so tako volivci, gledavci in bravci.
Potem so jih pa večino spreminili na l, na v so ostali tisti, ki so izpeljani iz pridevnikov na -av (te si je pač treba zapomniti, pr. bahavec, cmeravec, čebljavec, debeloglavec, domišljavec, glodavec, gobavec, grbavec, hinavec, jevljavec, šepavec), in pa tisti, ki imajo l v predzadnjem zlogu (volivec, sestavljavec, upravljavec, delavec).
Hvala za razlago, ampak ali je glodav pridevnik? Miš je glodava žival?
Trakulje so zelo zajedave. WTF?
Enako kot Mašenko tudi mene motijo spremembe, kup besed, za katere ne moreš več dati roke v ogenj, da jih obvladaš. Slovenščina je bila vedno moj najljubši predmet in vse življenje že berem in iz knjig tudi izhaja moj besedni zaklad, ki pa je vedno manj vreden, ker se nekateri spomnijo spreminjati stvari. Enako kot številka 2, ki je naslednje vprašanje. Čisto dobro se spomnim, da smo računali dva krat dva, in tudi v vseh slovarjih iz mojih šolskih let je beseda dva, v nobenem ni dve.
Ampak se bom morala sprijaznit s tem, da se moram še kar naprej učiti. Saj dve že kar dobro obvladam.
lp
Takrat, ko sta besedi nastali, sta bila. V starem Pleteršnikovem slovensko-nemškem slovarju iz leta 1895 sta obe:
glodav, -áva, adj. gerne nagend, Z.
zajedav, adj. parasitisch, Jan.
In pri volivcih se mi vedno zdi zanimivo, kako ljudje “jamrajo” nad spremembami, v resnici pa pišemo volivci že vsaj zadnjih 100 let, volilci so pa novodobna pogruntavščina 🙂 No ja, še malo, pa bomo imeli še delalce.
dodatno pojasnjujem Zvedavčevo razlago o pisanju l-jev in v-jev ter sprašujem, če moje pojasnilo-pravilo še velja
nekje sem prebral in si zapomnil preprosto pravilo, ki se mi zdi smiselno: kadar v sosednjih zlogih nastopata -l-ja, se drugi -l- spremeni v -v-; premeno razumem kot mehčanje in je namenjena večji razumljivosti, zato vedno, brez zadrege o pravilnosti, pišem:
volilec > volivec
sestavljalec > sestavljavec
upravljalec > upravljavec
delalec > delavec
javljalec >javljavec
…l…l.. > …l…v..
ali pravilo še velja?