Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek V ČEM JE SMISEL ŠOLANJA?

V ČEM JE SMISEL ŠOLANJA?

Odgovor na objavo uporabnika
Hahaha haha, 23.07.2021 ob 12:05

Anonimno 9593, 23.07.2021 ob 11:17

Zaratustra, 23.07.2021 ob 11:02

Popay493, 23.07.2021 ob 10:53

Jaz nimam nobene izobrazbe in vsaki mesec imam vsaj 3.000. Ni vse v izobrazbi! Predvsem v SLoveniji!

Moj sin je zgolj gimnazijski maturant, pa dela za tuje firme – backend informatik mislim da se tako reče. Za manj kot 5000 mesečno se niti ne pogaja. Pravi, da ga pri razhovorih še nihče do sedaj ni vprašal za izobrazbo, programiral je pa že v OŠ.

No, česa takega ne verjamem. Brez obsežnega znanja lahko dela več ali manj dodelavne posle. In ne reče se backend informatik.

Eni pa res nikoli niste pogledali čez slovenske planke. Kaj briga tujce izobrazba??? Razen za specifične poklice v zdravstvu, pa še tam naše diplome niso cenjene, ampak moraš prikazat še kaj več, nikogar ne briga izobrazba v neki balkanski državi. V računalništvu, kjer lahko praktično samostojno prideš do znanja in izkušenj, če si bister in dober na naravoslovnem področju, pa sploh. A za izjemne 15-letne hekerje še niste slišali? Če se take pravilno usmeri, bodo brez šol blesteli na področju računalništva, ker zastopijo osnove delovanja in je vse ostalo samo nadgradnja, ki jo bodo zlahka zmogli. Ali bodo pa vlamljali v strogo varovane državne sisteme.

Ni čisto tako.

no pa bo tale minimalcar imel za cel vikend razmišljanja kje naj pridobi znanje, da se bo dvignil nad minimalni dohodek.

Anonimno 9593, 23.07.2021 ob 13:13

Ja ree, 23.07.2021 ob 13:00

Anonimno 9593, 23.07.2021 ob 12:40

Ja ree, 23.07.2021 ob 11:52

se strinjam, 23.07.2021 ob 11:36

Tudi jaz temu ne verjamem.  Sploh tujci dajo zelo veliko na izkušnje in znanje, ki pa ga dokazuješ s preteklim delom in tudi s potrdili o opravljenih izobraževanjih.  In pri informatikih nekega papirja o izobraževanju ali tečaju brez znanja nikakor ne boš dobil v roke.

Hahaha, a tako se ti zdi? No, jaz ti govorim iz lastnih izkušenj, ti pa pač samo predvidevas. Seveda dokazuješ, ampak predvsem s preteklim delom, preteklimi projekti, referencami.. Tujcemdol visi za izobrazbo, ker je tim mednsroden, imamo Indijce, Azijce inEvropejce in ogromno različnih izobrazevalnih sistemov, s ksterimi se jim ne da ukvarjat ker niso garancija za kakovost. Šteje izključno znanje. Trenutno delam na enem projektu za Švede, pa me že gnjavijo eni Američani. Imam pa svoj sp. 5000? Plačajo me na tem projektu 19.000 čistega. Končal ga bom v 3 mesecih, zdaj pa računaj.

Ponavadi so pogumni tisti, ki ne vedo, česa ne vedo. Njihov svet in in njihove zkušnje generalizirajo. Če takoj ne padejo vsi na kolena, udarijo z (bruto) zneski, ki gotovo pritegnejo pozornost nekoga na minimalcu.

Ne zmoreš priznati, da se motiš? V Sloveniji je kar nekaj takih, kot sem sam, tudi na drugih področjih. O zneskih ne lazem, saj nimam razloga za to, in če rečem, da gre za čisti zaslužek, to pomeni, da ne gre za brutto. Svoje izkušnje prav nič ne generaliziram, trdim pa še vedno, da v informatiki, če delaš v mednarodnem timu, izobrazba ni pomembna. Imamo enega Kitajca, ki je povedal vsem, da je pustil šolo pri 14. Letih. Od takrat je bil ves čas na racunalniku, vse kar zna,se je sam naučil. Z njim sodelujem že na tetjem projektu do zdaj, izjemen tip, poln znanja, poleg tega pa še živa enciklopedija. Pred korono smo se dobili v Washingtonu, celoten takraten tim. Tip je raztural, ko nam je razkazoval mesto, od zgodovine do ulic, znamenitosti.. vsega. Pa ga vpraša en Nizozemec, ali je tu kdaj živel, on pa odgovori, da je prvič v Washingtonu, da pa rad prej pogleda, kam prihaja. Skratka, kaj hočem povedat? Slovenci dajemo na izobrazbo veliko preveč. Kar šteje, je volja in želja nekaj znati, se o nečem podučiti, grebsti dokler ne dosežemo,kar smo si zadali. Mi pa silimo svoje mulce k učenju, da bodo imeli izobrazbo, jebes znanje. Napaka! Če te to moti in si se ob moj zapis spotaknila, to ni moj problem. Jaz povem samo svoje izkusnje.

Projekti in bivanje v tujini za čas projekta mi niso nepoznani. In kot sem rekel, z zneskom gotovo pritegneš pozornost nekoga na minimalcu.

In kot sem rekel, z zneskom gotovo pritegnes pozornost nekoga na minimalcu.

Očitno sem pritegnil tvojo.

mijav mijav, 23.07.2021 ob 13:21

no pa bo tale minimalcar imel za cel vikend razmišljanja kje naj pridobi znanje, da se bo dvignil nad minimalni dohodek.

Cel vikend boš porabil(a) za razmišljanje? :O

Ja ree, 23.07.2021 ob 13:22

In kot sem rekel, z zneskom gotovo pritegnes pozornost nekoga na minimalcu.

Očitno sem pritegnil tvojo.

… ampak ne z zneskom.

:)))) Res je.

Zate anonimni, ko praviš, da ni čisto tako. Ja, pa je! A te je tale računalničar zadel v živo al kako? Najprej mu nisi verjel, da je sploh računalničar, pol mu nisi verjel glede zneskov… Kaj je tako neverjetnega? Od kod pa misliš so vsi tisti sto tisoči evrov. ki ležijo na bankah? Od kod gradnje in nakupi nepremicnin…. Od ljudi na minimalcih? Eni pač dobro služijo in jim glede tega ni treba lagat. Kaj je tu tako neverjetnega? Da tujcev glede računalništva ne briga izobrazba? Da štejejo znanje in izkušnje? A smo res 100 let za kačami, da mislimo, da je nek papir pomemben, če zadaj ni pravega znanja?

Anonimno 9593, 23.07.2021 ob 13:25

Cel vikend boš porabil(a) za razmišljanje? :O

Daj ne smeši se, no..anonimnez. Bolj očitno kot tako, da ne zmoreš prenesti poraza….

looolll, 23.07.2021 ob 10:33

V čem je smisel šolanja če ti pa ne glede na stopnjo izobrazbe dajo minimalno plačo????

V ČEM JE FORA KER MI RES NI JASNO?

Po zakonu ti je vsak delodajalec dolžen dati minimalno plačo pa tudi če niti osnovne šole nimaš.Včtem je fora torej?

In država to NE solanje z temi minimalnimi le še spodbuja.Minimalna bi mogla biti po moji logiki le za osebe brez oš potem pa nebi mogli več talati vsem minimalnih plač,ki je le za sproti.

Smisel učenja je znanje. Smisel šolanja pa je dresura.

Učenje prinaša uk. Šolanje pa poslušnost.

Šolanje je bilo uvedeno zato, da ne pripadaš več sebi ampak drugim.

Ker pridobiš uk si jim koristen v tistem, kar si se naučil in podrejen, ker si se šolal.

Anonimno 9593, 23.07.2021 ob 13:27

… ampak ne z zneskom.

Ocitno ravno z zneskom. Saj ravno ti ves cas nabijas o znesku. To je normalen znesek za dobrega informatika na mednarodnem trgu.

Minimalne dajejo zato, ker jih lahko. Država pač ne vrši nadzora. Tudi zelo usposobljeni, izobraženi ljudje jih dobivajo, ampak ker ni nekega aparata, ki bi tem ljudem omogočil diskretno pritožbo in potem poziv pristojne službe, naj delavcem takoj popravi plače, brez da se izpostavi tega, ki je pritožbo sprožil, se to dogaja z lahkoto. Še regresa ne bi plačevali, če ne bi bil zapovedan in izplačujejo ga do centa toliko, kot jim nalaga država in nič več. Če pa komu kaj ne paše, potem pa delodajalec reče: “Nasvidenje, tam so vrata. Naslednji, prosim!”

In nikar ne mislite, da se to dogaja samo “nesposobnim”. Vsak je zamenljiv, z lahkoto. Sužnjev je na trgu dela dovolj, tudi takih zelo kvalitetnih.

Smisel je v tem, da razvijaš svojo možgansko kapaciteto, tudi z učenjem na pamet raznih bedarij.

Pa eni so ambiciozni iz si že v prvem letniku faksa širijo poznanstva, navezujejo kontakte v svojem fohu in si zrihtajo službo. Večina pa opravlja izpite in čaka na diplomo in ko zaključijo študij, več let iščejo zaposlitev. Teh pa ni, ker so jih pobrali ambiciozni posamezniki že tekom študija. Vsaj na naši smeri je bilo tako. To so bili, razen redkih izjem, že vsi zmenjeni za naprej. No, men se pač jebe, delam v drugem fohu, ki mi je bolj zanimiv in sem samouk, lahko pa rečem, da sem diplomiran. 😀 Včasih mi prav prav pride in določenih del brez diplome ne bi mogel opravljati, ker se zahteva.

Brezzzz, 23.07.2021 ob 10:46

Moj nečak je končal menedžment, zna ne nic, pač na rangu srednje ekonomske. In seveda pizzzdi, kako ne dobi službe vredne njegove visoke izobrazbe. Plača jurja. Ja kaj pa mislite? Da boste končali bedasti faks, nsredili nič in pričakovali visoke plače?? Malo morgen!!

Lepo mnenje imas o necaku, ni kaj, kako ste povezani kot familija. Verjetno ti gre brat ali sestra, torej stars od tega necaku, ze iz rane mladosti na zivce.

Nad minimalci se pritožujejo predvsem sveži diplomanti, ki pogledajo svoje osnovnošolske sošolce, ki pa domov pri istih letih prinesejo npr. 1200 eur neto. Samo treba se je zavedat da ti sošolci imajo že 10 let delovne dobe.

Diplomant naj bi imel tudi bistveno lažje pogoje za delo kot tisti brez izobrazbe. Poleg tega so možnosti za napredovanje za diplomante bistveno spodbudnejše. Seveda je tudi odvisno kaj si študiral. Diplomant strojništva bo začel z jurja in pol neto, FDVjevček z minimalcem.

So področja, kjer se lahko sam naučiš in to šteje in so druga, kjer brez uradne izobrazbe pač ne gre. Kar se informatike tiče, verjamem, da se da brez. Tudi prevajanje, npr. Stvari, kjer dobiš znanje in lahko tudi delo na daljavo…

Težje je, predvidevam, z veterino, kemijo, fiziko, zdravstvom

Kar se pa srednješolske izobrazbe tiče, je pa nujna za splošno razgledanost. Da vsaj slišiš osnovne o področjih, ki te sicer res ne zanimajo in jih sam od sebe ne bi šel nikoli študirat. Mogoče pa te celo začne kaj zanimati, za kar nisi niti vedel, dokler o tem nisi več slišal

Da imam tako teto ali strica, 23.07.2021 ob 16:37

Lepo mnenje imas o necaku, ni kaj, kako ste povezani kot familija. Verjetno ti gre brat ali sestra, torej stars od tega necaku, ze iz rane mladosti na zivce.

Povem kot je, brez olepsevanja. Pač fant dejansko pojma nima o financah, zadnjič sem mu razlagal, kaj so dividende itd. Osnove mu niso jasne, pa ne krivim njega ampak debilni faks, ki ne nauči nič. Tudi sestri, s katero se btw odlično razumem, povem isto. Fant je lahko srečen, da ima službo, ps čeprav jurja plače. S tem znanjem je še to preveč.

Cista resnicca, 23.07.2021 ob 13:46

Ocitno ravno z zneskom. Saj ravno ti ves cas nabijas o znesku. To je normalen znesek za dobrega informatika na mednarodnem trgu.

Včasih je treba ljudem dati priložnost, da se pokažejo v “najboljši” luči.

Hahaha haha, 23.07.2021 ob 13:37

Daj ne smeši se, no..anonimnez. Bolj očitno kot tako, da ne zmoreš prenesti poraza….

Poraza? Kakšnega poraza?

Hahaha haha, 23.07.2021 ob 13:34

:)))) Res je.

Zate anonimni, ko praviš, da ni čisto tako. Ja, pa je! A te je tale računalničar zadel v živo al kako? Najprej mu nisi verjel, da je sploh računalničar, pol mu nisi verjel glede zneskov… Kaj je tako neverjetnega? Od kod pa misliš so vsi tisti sto tisoči evrov. ki ležijo na bankah? Od kod gradnje in nakupi nepremicnin…. Od ljudi na minimalcih? Eni pač dobro služijo in jim glede tega ni treba lagat. Kaj je tu tako neverjetnega? Da tujcev glede računalništva ne briga izobrazba? Da štejejo znanje in izkušnje? A smo res 100 let za kačami, da mislimo, da je nek papir pomemben, če zadaj ni pravega znanja?

To ti trdiš. Jaz tega nisem nikoli rekel.

Mnmnmn17, 23.07.2021 ob 16:50

So področja, kjer se lahko sam naučiš in to šteje in so druga, kjer brez uradne izobrazbe pač ne gre. Kar se informatike tiče, verjamem, da se da brez. Tudi prevajanje, npr. Stvari, kjer dobiš znanje in lahko tudi delo na daljavo…

Težje je, predvidevam, z veterino, kemijo, fiziko, zdravstvom

Kar se pa srednješolske izobrazbe tiče, je pa nujna za splošno razgledanost. Da vsaj slišiš osnovne o področjih, ki te sicer res ne zanimajo in jih sam od sebe ne bi šel nikoli študirat. Mogoče pa te celo začne kaj zanimati, za kar nisi niti vedel, dokler o tem nisi več slišal

Tudi v računalništvu ni čisto tako, kot vas nekateri tukaj skušajo prepričati.

Tisti, ki zaradi lenobe in ne vztrajnosti ni naredil vsaj srednje sole, bo vedno! blatil po izobrazenih. Zanimivo pa, da le-ti, ki imajo kaj zareci proti izobrazenim, svoje otroke posiljajo v sole in fakse ter se ostalim hvalijo, kako so njihova deca pridna v soli. Zakaj taka dvolicnost?

Srednja sola je danes enako kot osnovna sola. In imas potem pametne, sposobne delavce brez sole, ki niti stavek ne znajo napisat, ne razumejo, kaj so prebrali. Kako bo tak uspesen vodovodar, ko se maila ali pogodbe ne zna napisat? Ni vse v iznajdljivosti in sposobnosti, pomembna je tudi splosna razgledanost.

in kako otroku razloziti naj se v oš uči če se noče?itak ti bo rekel:saj bo v vsakem primeru minimalna.lol

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close