Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek V čem je smisel plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča?

V čem je smisel plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča?

V čem je smisel plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča? Saj moja hiša stoji na mojem zemljišču, ne na zemljišču občine, ki mi pošilja plačilne naloge za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Vprašanje sem že poslala občini, a na odgovor lahko čakam do 3 tedne (če se držijo predpisov s področja odgovarjanja na vprašanja občanov in dajanja informacij javnega značaja).

Nisi ti sama ustvarila zemljišča, na katerem se napihuješ. Tisto zemljišče je tam stalo milijone let pred tabo. Če nimaš za davke, se nimaš kaj delat premožno.

Jaz to razumem, da je stavbno zemljišče (moje zemljišče) nekje v nekem urejenem urbanem okolju, ki ga je bilo treba narediti takega in ki ga je treba zdaj takega tudi vzdrževati. Do mojega zemljišča vodi asfaltirana občinska cesta (ki jo je treba vzdrževati), ta cesta je lepo osvetljena (tudi to je treba vzdrževati), občina poskrbi, da so ob ulici koši za smeti, jih prazni, ureja ekološki otok na začetku ulice itd. Skratka za ta denar dobim urejeno urbano okolje OKOLI mojega zasebnega zemljišča.

Odgovor na objavo uporabnika
Ime namesto vzdevka, 05.11.2021 ob 20:12

V čem je smisel plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča? Saj moja hiša stoji na mojem zemljišču, ne na zemljišču občine, ki mi pošilja plačilne naloge za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Vprašanje sem že poslala občini, a na odgovor lahko čakam do 3 tedne (če se držijo predpisov s področja odgovarjanja na vprašanja občanov in dajanja informacij javnega značaja).

Zanimivo,

vseeno poročaj kakšen odgovor dobiš.

Še bolj zanimivo pa je, da za npr. 80m2 v stolpnici  eno nad drugim na teh kvadratih stoji 12 al pa 30 nadstropij, pa za isti plac plačujejo vsi. Da ne rečem, da smo plačali isti plac ob nakupu stanovanja.

Imava lastniško garažo za katero sva morala tudi plačati in kupiti zemljišče pod njo. Nad garažo je še ena garaža in tudi oni so morali plačati to isto zemljo. Vsi plačujemo pa nadomestilo za rabo stavbnega zemljišča.

Odgovor na objavo uporabnika
Ja,ja, 05.11.2021 ob 21:43

Še bolj zanimivo pa je, da za npr. 80m2 v stolpnici  eno nad drugim na teh kvadratih stoji 12 al pa 30 nadstropij, pa za isti plac plačujejo vsi. Da ne rečem, da smo plačali isti plac ob nakupu stanovanja.

Imava lastniško garažo za katero sva morala tudi plačati in kupiti zemljišče pod njo. Nad garažo je še ena garaža in tudi oni so morali plačati to isto zemljo. Vsi plačujemo pa nadomestilo za rabo stavbnega zemljišča.

Ja, tole s stanovanji v stopnicah ali z garažami v več nadstropjih tudi meni ni jasno. Mogoče nam kakšen strokovnjak razloži…

Aha, saj bi razumela, če bi bilo to “daj Bogu, kar je božjega”. Ampak to božje gre v žep občine. To je narobe. To bi moral dobiti Bog kot stvarnik zemljišča, na katerem je moja stavba oz. stanovanje.

stavbno zemljišče plačuješ zaradi infrastrukture, ki jo uporabljaš za stavbo, ali stanovanje……..do hiše imaš cesto, vodo, kanalizacijo itd….te stroške vzdrževanja plačuje občina in ta denar gre na občino…to bodo ukinili baje in bodo uvedli davek na nepremičnine.

A  dej no.

Smo plačali, ko delali cesto, priključke na ne vem kaj vse, pa samoprispevek za cesto, asfalt, da so nam priklopili telefon enako prispevek za delo in material. Seveda imamo električni priklop, ki smo ga tudi sami plačali.

Ker smo v 87 enotnih stolpnicah/3 vhodi/, se k sreči delijo stroški, ki pa niso majhni.

Da ne govorim o tem, da redno vsak mesec plačamo stroške elektrike za lokalno toplotno črpalko za daljinsko ogrevanje, pa elektriko  za  glavno toplotno postajo.

Za vsako ” dihtengo”, ventil, cev in ne vem kaj še vse menjajo plačujemo sami, da nam potem ogrevanje po naših vodih zaračunajo kot bi nam kurili zlat plin in ne navadnega.

Vsak mesec, tudi izven kurilne sezone se plača priključna moč /verjetno za zrak/, npr, za naše 79,50 M2 je to 37.87 € mesečno.

Ohišnico oz. zemljišče ob blokih smo morali kupiti, občina ga pa gostincu oddaja kot letni vrt, da še komaj mimo greš, ko želiš na pošto, ki je v poslovnih prostorih pod našimi stanovanji.

Res smo lokacijsko tik ob cesti, samo kaj hočemo, tako smo si sami  izbrali.

Da financiraš javno upravo, kjer si kuhamo kavice in klepetamo, ena pa dela. Vse ji damo za naredit. Je bolj nova in misli, da bo s tem kaj pridobila. Pa še nos vtika tja, kamor ni treba. Ji je treba še več dela naložit, da ne bo imela časa za kaj preveč pametnega.

Če ne bi plačevali potem ne bi imeli od kje krast. To je realnost.

Do svoje parcele pa prideš po luftu, ali po občinskem zemljišču?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close