Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis v 15 dneh ali v 15. dneh

v 15 dneh ali v 15. dneh

Pozdravljeni,

zanima me, ali se pri pisanju števila dni s številko uporabi pika ali ne.

Primer:
Pritožbo lahko vložite v 15 dneh od prejema…..po poteku 30 dni od prejema…..
Če naslovnik v 15 dneh po vročitvi ne odgovori….

Če bi pisala v roku 15/30 dni, mi je jasno, da pike ni, ko pa izgovorim “petnajstih”, “tridesetih”….pa mi ni najbolj jasno, kako naj to zapišem – s piko ali brez.

Torej, ali se za šetvilko 15 in 30 zapiše pika (15. dneh, 30. dni….) ali ne?

Hvala.

Ne, v navedenih primerih pike za številko ni. Tudi pri izgovoru petnajstih, tridesetih (piškotov niso imeli) ipd. pike ne bi bilo. Pika sledi pri vrstnem števniku: petnajsti (v vrsti) – 15., deseti (v mesecu) – 10. ipd.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Potem tudi pri konec 70. let 20. stoletja ni pike za 70? Pa povsod videvam takšne zapise s piko …

Pri tem gre pa za drugačen pomen, to so pa res 70. ali sedemdeseta leta 20. stoletja. Katera leta? Vrstni pridevnik.
Če bi pisali v 70 letih, bi pomenilo, v koliko letih – torej v katerih koli 70 letih, ne v katerih letih – torej sedemdesetih letih oz. v obdobju od 1970 do 1979.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ja, pa je res razlika, zdaj vidim. Hvala za pojasnilo.

New Report

Close