UŽIVAMO MRTVO HRANO ????
Saj je res, da je kuhana hrana zelo “okusna”, predvsem če jo začinimo z raznimi umetnimi zadevami, kot so razne kocke,vegete itd…..pa tudi sicer je okusna, če jo začinimo z pravimi domačimi začimbami….ampak, ali se dovolj zavedamo (če sploh se kaj), da je kuhana,pečena hrana MRTVA HRANA…. namreč vsako živilo vsebuje encime,fermente samo v surovem stanju….ko živilo vržemo na ogenj, se encimi uničijo…..ste se vprašali kdaj, zakaj poznamo danes toliko in toliko (sploh se jih ne da več našteti) raznih bolezni????…….baje da zaradi tega, ker uživamo mrtvo hrano in na drugi strani “strokovna” medicinska znanost tega NOČE priznati in raje molči, saj bi sicer izgubila posel-delo…….človek izhaja iz opice, ki je prvotno uživala samo sadje…..potem ji je padlo na misel, da bi s kolom lahko ubila drugo žival itd…….in je začela jesti meso, SUROVO…..ko je nekoč udarila strela in so zagoreli travniki, je “človek” prvič poizkusil “pečeno” meso živali ki ni mogla pobegniti ognju……potem jo je opral v morski vodi in spekel in bila je še boljšega okusa ……in danes brez soli ne more človek pojesti ničesar več….dodal je še tobak,mast,alkohol,droge in…………zakaj mislite največja kopenska žival SLON, ki uživa samo trave lahko “gore” premika in je zdrav kot dren????……
dajmo tole malo podebatirat, dajmo malo raburkat valove….
to,kar pises,je vse res. dandanes pa si uzivanja take hrane ze tesko “privoscimo”.
osebno se izogimam /ne uporabljam/ vseh vrst konzerv,ze pripravljene hrane,tudi vegete in kock prakticno ne uporabljam. zivimo v takem casu in okolju,da,zal,moramo tudi malo “narobe” jesti! za nase zdravje se mi zdi ze precej dobro,da vemo,kako je treba hrano kombinirati. h.diamond npr.priporoca,da se ne uziva zivalskih beljakovin s skrobnimi zivili(v istem obroku/,ker pac v kombinaciji rabijo 2x /ali vec/ daljsi cas,da se prebavijo. …kar za zdravje nikakor ni dobro. no,toliko petra
Hrana, hrana…na žalost premnogih je Jože res kar praviš. Ko bi se ljudje zavedali, da največ bolezni izvira prav zaradi nepravilne prehrane in preobilnih količin, zaradi katerih mora naše telo delati kot stroj skoraj 24 ur na dan in ga dobesedno uničujemo…ja, takrat bi bilo veliko manj bolezni…
Pri nas v službi se cela ekipa desetih ljudi trudi živeti kar se da zdravo. Dopoldan si v košaro nanesemo veliko sadja in ga čez dan jemo v popoldanskem času sicer še vedno pojemo kaj kuhanga ampak malo…
In počutje…supe, ker nisi nikoli utrujen (kuhana hrana namreč rabi veliko energije da se razgradi in ko telo takole pridno dela smo mi ponavadi utrujeni…)
Včasih se mi zdi, da se vse vrti okoli hrane…se bo tudi to spremenilo, ne še sedaj se bo pa, ker svet tako naprej ne more….
Pa lep dan želim, če pa si želite več zdravja kdaj poglejte še na med.over.net-ovo stran – svet-je-lep.over.net…
Pa lep, nasmejan da želim…
Lala
tudi jaz pojem veliko sadja in zelenjave /presno/. za zajtrk….torej dopoldan pojem precej sadja. to malo “spuca” grehe! 🙂 pojem v bistvu zelo malo mesa, a to je kuhano ali peceno! 🙂 sem pa cisto obsedena s solatami. drzim se tudi tega “diamondovega pravila”. pomaga ze v toliko,da po jedi /tudi obilni/ nikoli nimam tezav z “prepolnim” zelodcem. naj pripomnim se za tiste,ki bi radi shujsali-s tem nacinom hranjenja se prakticno ne da zrediti.:)) pozdrav petra
Dan obvezno pričeti z jabolkom na tešče. Čez dan kruh ovsen ali graham, lahki jogurti, skleda solate vedno na začetku kosila namesto juhe, pa paradižnik, paprika, skuta, sadje takšno in drugačno, namesto zapeljivih prigrizkov suho sadje – krhlje, slive, tudi rozine…in švedski kruhki (hrski, tisti v zeleni škatli). Meso kar ne tekne v tej vročini (pa tudi sicer ne preveč). Riž, graham ali soja testenine.
Kislo mleko, nesladkani hibiskus čaj. – Vseeno pa mora biti tudi kakšen greh –
sladoled, ta je tisti, ki kazi podobo zdrave prehrane. Pa naj! LP
Vem, da sem pikolovska, ampak vseeno – človek ne izhaja iz opice, ampak imamo s primati istega prednika. In ne vem, od kod ljudem prepričanje, da so bili naši predniki rastlinojedi? Najstarejši znani prednik človeka je bil mesojed (oz. vsejed), kar dokazuje njegovo zobovje, kakor tudi zobovje vseh ostalih človeških prednikov. Nenazadnje, tudi šimpanzi so vsejedi, občasno lovijo manjše opice.
Kar se pa mrtve hrane tiče, se pa deloma strinjam. S toplotno obdelavo se res večina “koristnih” stvari uniči, hkrati pa tudi večina škodljivih. Nekaj pridobiš, nekaj izgubiš. Sigurno je sveža zelenjava (in sadje) ponavadi bolj zdrava kot kuhana, kar pa za meso ne bi mogli reči. Človeški organizem se je pač nekoliko pomehkužil, razni zajedalci in ostali “nebodijihtreba” pa so vse bolj trdoživi.
Kleopatra, zadela si glavico na žebljičku !
Dodal bi misel, da sicer so “nebodigatreba” čedalje bolj odporni ( pri čemer smo z raznimi škropivi in cepivi poskrbeli ljudje ter tako igrali vlogo pospeševalca evolucije…), spremenila pa se tudi naša miselnost.
Sedaj lahko s pomočjo našega znanja in tehnologije pozdravimo mnogo bolezni, in tako kar pričakujemo, da bomo vedno zdravi in mladi. V teh pogojih imamo drugačno miselnost. (dostikrat upravičeno…)
V bolj primitivnih okoliščinah (manj široko znanje in osnovna tehnologija) bi živeli približno 30-40 let. (nekateri več, večina manj…) in glavni problem bi bil kako dobiti dovolj veliko količino hrane, da se ne sprašujem o kvaliteti… miselnost pa tipa: “Bogovi dali, bogovi vzeli” , “Iz praha si, v prah se povrneš”….
In dokaj enostavno je priti zopet v take okoliščine. Novorojenček namreč ne zna nič…
no 130 miljonov let pa res ne obstajamo, pa tudi razvili se nismo iz opice; menda imamo samo skupnega prednika.
Zakaj zdaj poznamo toliko vrst bolezni? Ker medicina napreduje in poimenuje vse te bolezni – včasih je pa samo “bog poklical k sebi” in se ni nihče ukvarjal s tem – zakaj? Tudi življenska doba človeka se zelo povečuje – in to ravno v zahodnem svetu, kjer je največ “umetne in mrtve” hrane
Se pa popolnoma strinjam da je vse preveč dodatkov v hrani in to nezdravih dodatkov (kemikalij) ki škodijo organizmu. Na srečo (ali nesrečo) se tega vedno bolj zavedamo, nekateri pa kujejo mastne denarce iz tega.
LP, Ela
Znankina hčerka, študentka je že 5 let 100% na presni hrani. Menstruacije od takrat nima več, dobila jo je v tem času samo enkrat, ko se je “pregrešila” in jedla potico za praznike.
Sicer je zelo zdrava. – Ali je to, da zaradi uživanja presne hrane izgubiš menst. običajno? Ali ima kdo to izkušnjo? Poudarjam – uživa 100% presno hrano in se ji ne misli odreči.
tudi sam se strinjam, da je odgovor na to, koliko miljonov let je človek na svetu lahko relativno (zadnji moj podatek je pač 130 milj let)… vendar se pri domnevanju lahko tudi motijo. O tem ni dvoma. Evolucija je znanost, ki uporablja znanstvene metode, ki so zelo dobro do sedaj potrdile zakonitosti narave, seveda pa fotografskih posnetkov iz tistega casa ni. Zato je tudi precej sklepanja, ki pa bazira na cvrstih dokazih. Podobno je bilo pred kratkim na SLO2, kjer je bila oddaja o “lovu” na plenilca trilobitov. Zanimivo, še posebno, ker sta tako storilec kot žrtev živela stotine milijonov let nazaj. S pravim detektivskim delom in ostaniki dokazov in modelčki so povsem natančno dokazali, kdo je plenilec (žal se zdaj ne spomnim imena) bil.
Morda bi lahko našli delni razlog v tem, da človek, kot tisto (kao) najbolj inteligentno bitje mora odkriti vse in vedeti vse. Zato bo verjetno z obema rokama zagrbil prvo teorijo, ki je dovolj verjetna, da se vanjo ne dvomi oziorma se na podlagi dokazov kaj drugega ne bi dalo sklepati. Ker je ta teorija praktično postala dogma, bi nas danes verjetno gledali kot marsovce, če bi kdo hotel dokazati nasprotno. Ampak, ali niso bili nekoč trdno prepričani tudi v dejstvo, da je zemlje ploščata? Znanstveni razvoj prevečkrat zaide v slepo ulico…
Kar se pa opic tiče, nam je pa Godina lani enkrat razlagala ta razvoj : zadnji skupni prednik ljudi in opic naj bi bil egiptopitek, ki je bil najbolj podoben kaki mački ali veverici, od njega naprej se je pa naša razvojna pot ločila.
… cas prvega prednika cloveka se je pomaknila za 3 milijone let v preteklost.. lobanja, ki je stara med 6 in 7 milijoni let kaze v zobovju in kosteh licnic znacilno podobo clovekovega prednika , so odkrili nedavno….
od kje točno so prišli , kam točno so šli razni homo erectusi in habilisi in vsi ostali (domnevni) človeški predniki?
dejstvo pa ostaja, vse več je bolezni pretiranega žretja in poigravanja s hrano…
Presenetljiv je podatek, da je pogostost kolorektalnega raka, zelo razširjenega obolenja v industrijskim deželah, najnižja v deželah v razvoju…ni potrebno posebej povdarjat, da zaradi tega, ker imajo v razvitih deželah polno rit vsega kar ne paše v naš prebavni sistem…. vse pogostejši so dokazi, da ljudje ki uživajo hrano, ki jo daje narava v naravni obliki, vedno manj, ali nič ne obolevajo, celo nasprotno, ljudje z rakom so se pozdravili, ko so prešli na surovo hrano…..
Zdravo.
Tudi jaz se trudim jesti samo presno hrano , pa mi ne uspeva najbolje.
tako da sklepam “kompromise ” sam s seboj oz. sam sebe za nos vlečem, s kakšno čokolado , sirom ali keksom ,pa se tolažim s tem da se šele tri mesece trudim prehranjevati samo s sadjem in zelenjavo ter oreščki in sem si določil prehodno obdobje enega leta – do pomladi , ko nameravam opraviti daljši post , potem pa samo presno .
Vsak dan se vozim v službo s kolesom 32km v eno stran pa se počutim odlično. V dveh mesecih sem izgubil 15-20 kg sedaj pa se mi je teža ustalila 5 kg pod idealno.Nimam pa nič več težav s smrkavim nosom ter bolečinami v kolenu in kolkih (niti po daljših vzonih). Tudi zbolel še nisem pa se vozim v vsakem vremenu , tako da postajam iz dneva v dan večji pristaš žive hrane.
Me pa nekaj zanima : Slišal sem da so v živalskih vrtovih po daljšem času hranjenja živali s kuhano hrano živali začele vidno zbolevati , tudi degeneracija potomcev se je povečala , tako da jih ne smejo več hraniti s kuhano hrano. To sem nekje zasledil , slišal ali prebral pa me zanima , če mi kdo lahko to potrdi ali zanika . HVALA
Pred tem sem bil več kot 10 let lakto vegetarijanec. (očitno počasi napredujem v osebnem razvoju ).
Mislim da drži rek : LJUDJE SMO TISTO KAR DAMO V USTA (pojemo) , ker se dejansko iz tega razvijamo tako telesno kot duhovno.
Predvsem pa zagovarjam da naj vsak je kar mu paše , saj vsaka prisila negativno učinkuje .
L.P. Ajwa
Forum je zaprt za komentiranje.