Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Utrinek iz ang foruma-dojenje

Utrinek iz ang foruma-dojenje

Verjetno sem ena redkih, ki sem otročka nehala ponoči dojiti ravno okoli 6. meseca in to zavestno, ker se mi je zdelo prav (poleg tega meni ni odgovarjalo), da zaključi z nočnim hranjenjem. V času dneva je imel dovolj obrokov, zato sem mu ponoči začela ponujati čaj, ki pa ga še danes pije (pri 18m). Napaka je bila, ker mu nisem ponudila vode, čeprav sem poskusila s počasnim prehodom s čaja na vodo. Mislim, da niti ni točne povezave med zbujanjem in hranjenjem ali pitjem, če se bo otrok zbujal, se bo pač zbujal pa naj je žejen ali ne. Včasih zadostuje samo duda, v večini primerov pa mora spiti deci čaja. Da bi mu odklonila tudi čaj si preprostonisem mogla privoščiti zaradi ponavljajočih bolezni.
Še vedno pa sem mnenja naj se vsaka mama sama odloči kaj in kako, posledice take ali drugačne pa pač mora nositi sama, jamranje kaj dosti po tem več ne pomaga.

“Prvega dela prve točke nisem najbolj razumela, zdaj nimam časa eno uro študirat, glede tega se še bereva”
Ničesar ni treba študirati, preberi prevod, naveden v postu rdeče kapice.

“Pitje odraslih ponoči nima nič skupnega s hranjenjem ponoči, kar dojenje je,”
Ne drži: dojenje služi tudi odžejanju.

” For feeds pomeni hranjenje, zbuja se zaradi hranjenja. A je dovoljeno tu pisati samo o določenih temah, jaz sem želela izpostaviti problem nočnega dojenja, ostalih ne, a je treba referate pisat, tisto kar nas pa posebej zanima, pa napisat z velikimi črkami,…..???”
Poskusi kritično še enkrat prebrati svoj prvi post.

“Razumem, če ponoči dojiš, delaš prehitre zaključke in te je groza tega, da bi lahko svojemu otroku škodila, a to ni opravičilo”
Ne dojim ponoči. Še enkrat: ponoči pijejo (o.p. jedo) mnogi 6-mesečni dojeni in nedojeni otroci. Ponovno preberi citat: ali se mogoče zavedaš, kako ti z navedenim citatom napadaš mamice, ki ponoči hranijo otroke?

“. Zanikanje in napad”.
Ne bo držalo. Glede na reakcijo dodatno potrjuješ zapisano.

“Če je otrok žejen, naj mu dajo čaj, če rabi nežnost (moji trije so je dobili dovolj podnevi, ponoči se zaradi tega niso zbujali), naj ga pocarta, ženske tu poslušajo nasvete, kako zaradi žeje, nežnosti,…. morajo dojiti, ker morda njihovi otroci to potrebujejo.”
a) Otroci so različni. Nekateri čaja ne pijejo. Mnogi dojeni 6-mesečniki iz kozarčka še ne znajo piti, dude in stekleničke pa nimajo.
b) Kaj meniš, da menijo mamice nedojenih otrok, katerih otroci se ponoči zbujajo, o tvoji primerjavi, da so imeli tvoji trije otroci dovolj nežnosti čez dan, ponoči se zaradi tega niso zbujali; ali si morda z izjavo ciljala le na mamice, ki ponoči dojijo?

“Zgodovina nas je naučila, da preživijo najmočnejši, danes, ko ima že vsak dovolj hrane, to v Sloveniji ne bi smel več biti problem. Še zdaj v Afriki in na drugih nerazvitih območjih umre veliko dojenčkov in drugih otrok, tam to še vedno velja. Za Slovenijo bi danes lahko rekli, da preživijo vsi, tisti z več kakovostnimi informacijami pa preživijo bolje.”

Ni povezano z mojo izjavo, ki se nanaša na “naravno”.

“V mikroorganizme in podobno se ne bom spuščala, danes, ko mame jejo toplogredno hrano in pijejo toplogredno vodo, bi bilo mogoče boljše, da bi delale Aptamil z ustekleničeno vodo, ne vem, dokler ne dobim potrditve, da tiste snovi v materinem mleku res pomagajo, da niso samo tam, kot so v vitaminskih tabletah vitamini, absorbirajo se pa ne v telo, če gre za slabe tablete, pa niti ni govora o tem, kako je mleko koristno, pisala sem o nepotrebnosti nočnega dojenja.”

Kaj misliš, s kakšno vodo bi bil potem pripravljen Aptamil??
Primerjava vitaminskih tablet z materinim mlekom me spominja na primerjavo stvaritve človeka in robota. Da ne bo nesporazuma: za oploditev v epruveti še vedno potrebuješ od staršev izvirajoči spolni celici.

“Zdaj pa grem zares kuhat.:-)))”
Dober tek.

LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za dober tek, danes imamo nekaj posebnega, lepo diši, njami, seveda enako želim tebi, med kuhanjem sem se spomnila, da ne moreš biti nepristranska, ker si ena od svetovalk na forumu in ne moreš gledati na svetovanje svojih sodelavk čisto hladno kot špricer, o.k., bom imela to v mislih, ko ti bom odgovarjala.

Mogoče nikjer ne piše, da nočno hranjenje ni več potrebno, ampak če človek ponoči spi, ne more jesti, ne, do tega zaključka sem prišla sama, nimam prav? Mogoče celo piše, res nimam časa, se še bereva.

Mleko dojenčku pomeni hrano, vedno večji je, manj mu pomeni hrano. Torej pomeni šest mesečnemu dojenčku predvsem hrano, če bi se naj izključno dojili do šestega meseca. Triletnemu otroku pomeni mleko hrano in sredstvo za odžejanje. Jaz si ponoči ne naredim tekočega čokolina, ki bi mi pomenilo sredstvo za odžejanje in potešitev lakote, ker takrat spim.

Po kritičnem branju prvega posta, bi se res lahko nekoliko popravila, piše, da večina otrok takrat začne spati od 12. do 5. in manj potrebujejo hrano, če dobesedno prevedem less. Je pa res, da veliko otrok spi celo noč, najmanj od 22. od 6. ure že pri štirih mesecih in sem si pač dovolila zaključiti, da je povprečje najkasneje pri šestih mesecih in to je za mene normalno, naravno,…

Če napadam ali pomagam, je odvisno od percepcije, interesov,…, vsaka mama za sebe mora vedeti zakaj po šestem mesecu doji ponoči, ker ji je nekdo rekel, da nekateri otroci to potrebujejo ali ima neke samo njej znane razloge.

Zanikanje in napad, to je tebi dokaz, da ne vem kaj, spet odvisno od percepcije, jaz sama sebi ne lažem, verjemi.

Čaj, vodo, pozabila sem napisati ali vodo, voda bi celo bolj priporočala, čaj bi moral biti nesladkan, zaradi zob. Če nimajo stekleničke, naj jo starši kupijo, ni tak strošek, če bo zaradi tega cela družina ponoči spala in vseh ostalih prednosti.

Ciljala sem na mame, ki so se po moje pustile zavesti s temi nasveti o tem, da nekateri ponoči rabijo dojenje, ne zaradi hranjenja, temveč zaradi cartanja, mame, ki ponoči dajejo čaj, ga dajejo iz različnih razlogov, še same ne vejo ali otrok to res rabi ali ne, je žejen ali ni, rabi samo človeško bližino ali rabi čaj,… ne morem vedeti, boljše pa je vsekakor, da mu dajo čaj in ne mleka.

Da dopolnim moje razmišljanje o zgodovini, naravnem, najbližje prazgodovini in naravnemu živijo afriška ljudstva, živijo v plemenih, če mama nima mleka, ga ima dojilja, pomagajo si tudi z drugim, upam, da ne oporekaš temu, da nočno dojenje po šestem mesecu z vidika preživetja ni potrebno.

Mogoče nerazumljivo napisano, a prej si ti prehitro brala, Aptamil bi mame pripravile z ustekleničeno vodo. Seveda ne škodi, če doječe matere pijejo tako vodo, jejo ekološko pridelano hrano,…., velikokrat pa to zaradi financ ni mogoče.

Ups, zdaj sem se pa izdala, ggg.:-)))))))

Samo to bi še rada enkrat jasno in glasno:-))) povedala, potem pa papica in ena kulturna prireditev:-)))) ŽELELA SEM POMAGATI TISTIM, KI SO BILE ZAVEDENE, tiste, ki pa ponoči dojijo, da bi se smilile družini in okolici, da bi jih drugi spoštovali in si na tak način iščejo potrditev in dojijo, ker uživajo v cartanju svojega otročka, v bistvu same iščejo nežnost, ne otrok, tiste bodo pa dojile še naprej, pa če jim stokrat napišem, da ni dobro.

Draga ggg,

morda bi morala najprej narediti raziskavo katera mama je po tvoje zavedena. Jaz jasno povem, da se odločam o svojem življenju (ki vključuje tudi otroke in njihov razvoj) na podlagi bolj preverjenih dejstev kot je neka “še ena” ki nima niti jajc, da bi se podpisala s pravim imenom. Niti ne na podlagi kakih drugih čenč.

Verjamem pa sebi, sovjemu notranjemu nagonu… in pediatrom /domačim in tujim/.

Dvomim, da je bila katerakoli mama zavedena, na način kot ga opisuješ ti, ker verjamem, da mame premorejo večji IQ in se pozanimajo pri več virih kot pa misliš ti. Menim, da podcenjuješ večino sodelujočih na tem forumu in temu primerno zame nisi primeren sogovrnik!

Če dam še naslov, dohodninsko napoved,…. bom imela pa še večja jajca?

Kaj se je zgodilo z anonimnostjo?:-(((

Meni se pa dozdeva, da si pred časom pod nickom dojenje-buuuuu na enak način pisala čez dojenje. A se motim?:)

Yaya, tudi meni se zdi, samo da je vmes zamenjala še kar nekaj nickov in se oglašala na podobne teme. Mislim, da se ne motiš. Če pa se, se opravičujem.

Sicer pa upam, da Primož jutri te teme ne bo zbrisal, kajti kapo dol pred Nino P, ki se je resnično potrudila, svoje sestavke argumentirala strokovno in vanje vtkala velik del tistega, kar sama je.

ggg ne splaca se vec o tem pisat na tem forumu, ker so dezurni “policaji” vedno na prezi….vedno vsaj eden.
Tolazimo se s tem, da je teh ekstremnih dojilj malo, ceprav imajo tukaj mocno zastopstvo.
Spomnim se primera izpred let o katerem je pisala Skrbna, o mami, ki je dojila 7-letnika in koncala na psihiatriji.
Upam, da pisanje tukajsnjih moderatorjev ne bo sproduciralo vec takih primerov.
Lahko noc

Mama, ej, tista konkretna mama ni imela ne s forumom in ne s splošnim mnenjem prav nobene veze in stvari, ki so se (in se še dogajajo) njej in njeni družini, so veliko globje, težje in hujše kot nek kurji prepir o tem, do kdaj naj kdo doji. Včasih bi človek mislil, da obstaja ena sama dojka, ki si jo babe podajate naokoli in se zanjo klofate kot psi za kost, iz samo vam znanega vzroka.

Še ena 1, vira, dojenje buuuuuuu ali kar že si – “tiste, ki pa ponoči dojijo, da bi se smilile družini in okolici…” in podobne oslarije – ej, če je katera mama tako blesava, da doji z namenom smiliti se nekomu, ji itak ni pomoči. Vseeno dvomim, da je katera dejansko tako za luno. Ene dojijo, ker v dojenju uživajo. Uživajo v nežnosti tega dejanja, v povezanosti, v – kaj jaz vem, čem še. In?? A če uživaš v stiku z otrokom, ko mu ponudiš stekleničko, je prav, če uživaš v dojenju si pa adijo, ali kaj bi rada povedala? Imam občutek, da ne bi rada nič povedala, samo pričkala bi se in tvoj prevod ter razlaga sta, samo s strogo prevajalskega in jezikovnega stališča, hudo skrpucalo in ne preneseta niti lekture, ki jo opravi učenec v 8. razredu.

Da je noč prvenstveno za spanje, vemo vsi. Zakaj pa potem, za vraga, toliko odraslih ljudi hodi plenit hladilnike noč za nočjo? Moj mož je med njimi, pa je bilo dojen samo 3 mes in je ponoči zgledno spal od svojega 5. mes dalje. Moj sin je kot dete iz knjige ob dopolnjenem 3. mesecu ukinil svoj nočni obrok, pa do pred kratkim nobena noč ni minila brez (vsaj!) 3 x zbujanja. Pa ni niti dneva dojen. itd itd itd

Za mene je dojenje sprejemljivo, dokler ga otrok potrebuje in želi ter mami odgovarja. Ne razumem mamic, ki so povsem izčrpane, jih bolijo bradavice, ker jih dve ali triletnik grize, pa še vedno vztrajajo. Ne razumem pa tudi ne mamic, ki se za vzpostavitev dojenja niti potrudijo ne in jim je vsak napor povsem odveč. Ne podpiram mamic, ki dveletnega otroka za vsako malenkostno neugodje hitijo tolažit z dojko (ali pa z dudo ali še slabše, bonbonom!), me pa čisto nič ne moti, če OBEMA (!) dojenje še paše in z njim nadaljujeta.

Dajte že enrkat dojet, da nismo ljudje po kalupih narejeni in da ni enotnega pravila za vse. Kogar nočno dojenje moti, naj ga ukine. Kogar dojenje večjega otroka moti, naj ga ukine. Komur paše ponoči dojit, naj pa doji. A je to tako težko dojet?

In če mene šteješ k policiji, tudi prav. V družbi Karmen in Nine se kot absolutna nedojilja – o ti groza! – vedno odlično počutim.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Draga Skrbna!

Ni mi jasno, zakaj vas sploh hočem spreobrniti, upanje umre očitno res zadnje.:-))) Res pa je tudi, da če me uspe prebrati še kaka mama, preden sem brisana, je vsaj nekaj učinka.

Je važno na anonimnem forumu, kdo kaj napiše? Primož vedno pravi, da vedno ene in iste načenjamo teme in iščemo prepir, zaradi tega da briše. Vedno sem bila proti brisanju, še zdaj sem. Svetnic, ki tako požrtvovalno pomagajo, se ne sme opozarjat na napake, ki se pri vsakem delu pojavljajo, a te so prevelik doprinos družbi, da bi se smelo kaj reči. Si vedela, da pomoč ni nesebična, temveč so plačane za svetovanje? Toliko o svetništvu.

Karmen sem že napisala eno zgodbico, a je ni objavila. Šlo je za haciendo v Čilu. Kopica nepismenih okoliških prebivalcev in bogat esesovec, ki je po vojni pribežal iz Nemčije. V Čilu je ustanovil bolnišnico, sirotišnico in hranil tamkajšnje prebivalstvo. Na dan je posilil štiri fantke in ugrabljal otroke po celem Čilu. Sodbe so že desetletje zunaj, on pa se uspešno skriva v podzemlju in še vedno posiljuje dečke, ker ga skrivajo različni ljudje, tisti, ki poznajo resnico in tisti, ki slepo zaupajo svojemu “dobrotniku” in jih noben dokaz ne more prepričati, da njihov svetnik ne govori resnice, ko zanika ugrabitve in posilstva.

Pomembno je, kaj je napisano, ne kdo je napisal. Premoreš zdaj toliko pameti, da bi razumela, da ni važno, če sem jaz žnj, ona pa svetnica, važno je, kaj piše.

Lep pozdrav!

Zdaj pa dosti!

Mojstrica si za mešanje jabolk in hrušk – in krompirja in dreka in potem se pa sprenevedavo sprašuješ, kaj da si naredila. In se za povrhu še skrivaš za n-tim številom nickov! Jep, pogum na kubik!

In zakaj? Kdo te je pa pooblastil, da “razsvetljuješ uboge zavedene mame”? Grandioznost pa taka. Glej, zakaj me moti ta tvoja vnema:

1. namesto z dejstvi operiraš s predsodki: konkretno poglej, kako si šlampasto prevedla odstavek z angleškega foruma – in kaj si iz njega izpeljala;

2. potem kar vsem, ki dolgo dojijo, dojijo ponoči, dojijo po potrebi in ne na uro ali sploh samo dojijo (ja, od kod ta tvoja fiksacija ravno na dojenje?), pripišeš nezmožnost prepoznavanja lastnih potreb. Od kod ti ta podatek, jebemti?
Še več, stopnjuješ, da so nevarne za življenja drugih (preberi si še enkrat, kaj si napisala).

3. (ne morem na dolgo, ker to pa res pišem med službenim časom) AMPAK TA JE PA NAJBOLJ GROZOVITA: od nekod privlečeš osupljivo in grozljivo pedofilsko zgodbo in jo pripopaš na konec dolge rajde spopročil. RESNO: KAJ BI S TEM RADA POVEDALA? Konkretno, ali Karmen očitaš nemoralna, kazniva dejanja, ali jih očitaš mogoče vsem dojiljam?

To so pa resne stvari, spoštovana nevemkdože.

Pozdrav, Mija

Se to:

internet je cudovita stvar in virtualna anonimnost tudi – dokler je nekdo ne zlorablja. Tui pa pocne ravno to. kako lahko namigujes na moralnost, potrebnost svojega ravnanja, ki naj bi bilo v korist nekomu, če neprestano spreminjaš nicke in zlorabljaš naše siceršnje zaupanje, ko stopamo v ta virtualni prostor?

Dokaži tole: “Si vedela, da pomoč ni nesebična, temveč so plačane za svetovanje? Toliko o svetništvu.”

Ho ho ho kaksna zmeda. Zdaj mislite, da pise samo ena oseba, v resnici pa nas je vec.
Ampak jaz, dojilja, ne bom vec pisala o dojenju, ker nima smisla.
Lep pozdrav !

Bolj ko mešaš, bolj smrdi, mejte se!

Tole je pa precej prosto po presernu ! Je tako napisano, da za takole interprentacijo sploh ni prostora 🙂

Kot prvo, MNOGI otroci zacenjo spati med polnocjo in peto, ne pa vsi. Kot drugo, to pomeni, da se zbujajo do polnoci in po peti uri. In potem se pravi, da so dojenja MANJ pomembna, ne pa NEPOMEMBNA. In vse to ne velja za vse otroke.

Moj sin se pogosto zbuja pri 6 letih in si zazeli kozarec vode. Samo da moram sedaj vstati, mu prinesti vodo, pocakati da spije, pospraviti kozarec, ugasniti luc in zlesti v posteljo, ko se sedaj ze ohlaja, potem pa zaspat. Oh, kje so dnevi in noci dojenja, ko sem ga le pristavila, pa sva oba veselo naprej dremuckala!

Vrecarica

Petelinček naš (Primož), naredi že končno red med svojimi kokoškami:).

Le toliko:
LLLI svetovalke so laične, prostovoljne in neplačane svetovalke.

Ob vseh teh vročih razpravah za ali proti dolgemu dojenju se mi vedno znova pojavi vprašanje, skoraj osuplost : le zakaj se vse te fanatične dojilje tako krčevito držijo svojih okopov in tako krčevito branijo svoja stališča? Zakaj hočejo prepričati ves svet, kako krasne, čudovite matere so, ko svojim eno-, dve-, triletnikom ponujajo svoj vodeni produkt?
Zakaj nobena od njih ( vsaj ena) ni pripravljena priznati, da v tem enostavno uživa in se temu užitku pač ni pripravljena odreči? Morda kateri ugaja, ker podaljšuje čas, ko njene dojke še vedno izgledajo polne, preden žalostno usahnejo? Morda v dojenju najdejo nadomestilo za nežnosti, ki jih na žalost niso deležne od svojega moža?

S kakšno pravico ( to je šele hinavščina!) zvalijo odgovornost za dolgo dojenje na svoje malčke ( ker oni to hočejo ?) ? Če bi vse odločitve prepuščali otroku, nobeden od njih ne bi jedel s priborom, ampak z rokami, kahlico bi nosil na glavi, potičke in lužice pa bi delal kjerkoli.

In kako to, da jih ne skrbi za otrokov zdrav psihični razvoj ? Otrokov razvoj poteka v fazah in ko otrok shodi in govori, ko začne uživati normalno hrano in se družiti z vrstniki, je faza dojenja ( dojenje = dojenček ) definitivno mimo. Kot so mimo zibelke, globoki vozički, ropotuljice in malo kasneje dude in pleničke. Torej, vse to roma v smeti, dojenje pa se ohrani??

Trdno sem prepričana, da ima vsak dolgodojeni otrok kakšne psihične posledice ( nesamostojnost, premočno navezanost na mater, razvajenost, trmo, neprilagojenost, pa še marsikaj). Bilo bi res zanimivo, če bi se kdo lotil kakšne raziskave o škodljivosti dolgega dojenja na otrokov psihični razvoj.

Preden me napadete, se vsaj malo zamislite.

Ja bravo sajnivaznokdo.
Verjetno je res, da je tukaj gor nekaj ekstremnih primerkov.

“Svetnic, ki tako požrtvovalno pomagajo, se ne sme opozarjat na napake, ki se pri vsakem delu pojavljajo, a te so prevelik doprinos družbi, da bi se smelo kaj reči. Si vedela, da pomoč ni nesebična, temveč so plačane za svetovanje? Toliko o svetništvu.”

To je laz in kleveta! Velika in kosmata!

Sama sem tudi svetovalka in to ne v Sloveniji, temvec v UK, od koder naj bi, kakor pravite, prisle se drugacne informacije. Moje so enake kot tiste od Karmen, in verjemite mi, po celem svetu so enake.

Svetovalke ob akreditaciji podpisemo izjavo, da ne bomo financno profitirale iz nasega udejstvovanja. Vecina svetovalk celo vlaga lastna sredstva v svoje delovanje. Ali ste vedeli, da si svetovalke same placujejo solanje za svetovalko, da si kupijo knjige in informacijske liste, da vsako leto placajo obnovo statusa, ki krije tudi zavarovanje? Da, imamo zavarovanje, ker stojimo za informacijami, ki jih podajamo.
Ce imate pravilne in nove informacije, ki so razlicne od nasih, potem jih le podajte, vendar naj bodo utemljene (kakor so nase) in podprte z referencami. Me se zmeraj ucimo in preverjamo nova dognanja in smo vesele, ce nas kdo opozori na novo studijo ali ugotovitev. Zaenkrat se nobena ne podpira vasih trditev.

Hvala tudi vsem tistim mamicam, ki podpirajo delo LLL, tako moralno kot financno in ki sirijo pravilno informacijo naprej.

In tu se se odrecem svoji anonimnosti
Andreja

Pa je važno, sajnivažnokdo. Ker nekdo (ki skriva svojo identiteto) kleveta, kar je kaznivo dejanje po tistem delu kazenskega zakonika (kazniva dejanja zoper čast in dobro ime), ki obravnava klevetanje in razžalitev.

Eni v cerkev, drugi pa v LLL.
Ne eno ne drugo nima veze z realnim zivljenjem. Ko moras zjutraj v sluzbo po neprespani noci, ti ne ena ne druga ne pomagata.
Zame je to fanatizem.

sajnivažnokdo,

moja nečakinja je shodila pri 9 mesecih, samostojno, brez pomoči, brez opore. Hudiča, a ji grem kot dobra teta hitro joško potegnit z ust, da ne bo čist pomešala faze hoja/dojenje? Zna biti, da jo bo to zaznamovalo za celo življenje, ali pa morda lahko še parkrat potegne, ker pač še ne govori in še ta faza razvoja ni prizadeta zaradi hkratnega dojenja?

Punce, ki imate težave s svojimi travmami zadari nedojenja, dajte kje drugje poiskat pomoč, no…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close