Ustvarjanje imagea in restavracija
Imam problem.
Rada bi naredila image celotnega diska (c in d particiji), nato pa ga restavrirala na drugi računalnik. Na drugem računalniku že obstaja operacijski sistem, vendar sem to c: particijo pomanjšala, tako da je d: particija že pripravljena (in upam dovolj velika) za restavracijo.
image bom naredila z ghostom.
Sedaj pa me zanima:
kako butat na novem računalniku, da se bo zagnala najprej d: particija in ne c:, kjer je prvotni operacijski sistem.
Prosila bi vas za podroben opis tega in če me še opozorite na morebitne pasti, ki me lahko čakajo pri tem. Ali je potrebno tudi kaj nastaviti v BIOSU – kaj?
Hvala v naprej.
LP, Mateja
Po mojem mnenju se lotevaš nezanesljivega početja…
Ko boš na drug računalnik restavrirala D particijo, ni nujno, da bo vse delovalo vredu in stabilno. Sploh ne, če sta si mašini precej drugačni po konfiguraciji. Ker s tem, ko ti nardiš image diska in ga preneseš na drug računalnik, bo treba en kup dodatnih nastavitev popravit ter naložit kup gonilnikov za pripadajočo strojno opremo.
Če bo vse vredu restavriralo, boš pa v enem od sistemov pognala “msconfig” in pod BOOT.INI določila kateri operacijski bo imel prioriteto pri zagonu računalnika. Pravim… – Če bo vse vredu restavrirano, ti bo BOOT.INI normalno pokazalo… če ne…
Je pa druga pesem.
V BIOS-u pa ti ne bo potrebno ničesar spreminjati.
Ne vem če bo tako simpl, kot so pisali fantje. Karkoli boš že čarala, vedno se bo računalnik zagnal iz primarne particije prvega boot diska (v tvojem primeru verjetno C, če se že sedaj zaganja iz njega). Zato je veljaven le boot.ini na rootu te particije (se pravi c), popraviš ga pa lahko kar v notepadu ali pa preko msconfiga, ko štartaš STARI sistem (itak se ti bo štartal le ta). Tu potem lahko nastaviš drugi sistem ko default. Potem se bo računalo bootalo iz particije c, naložil pa se bo OS iz particije d.
Forum je zaprt za komentiranje.