Najdi forum

Ustava

Ali se USTAVA piše z veliko ali malo začetnico. Mislim pa na USTAVO Republike Slovenije.

Recimo, da napišem npr. 13.člen Ustave ali ustave?

Hvala

Z veliko.

K.

Zakaj že?

Stvarno lastno ime neumetnostnega besedila.

(Lastna imena pa pišemo z veliko.)

Tu je zdaj podobno kot je bilo s tisto Slovensko vojsko. Tudi ustava je lahko z malo, če misliš na splošno – ne določenega dokumenta.

K.

No, jaz zagovarjam pisanje z malo. Navsezadnje je uradno ime dokumenta precej nepraktično. Potem moraš vsakič napisati, da gre za Ustavo Republike Slovenije, čeprav je to že iz konteksta jasno in bi bilo povsem dovolj napisati le ustava.

Po moje pa, če gre za uradno besedilo, v katerem se pojavlja URS, je dovolj, da prvič zapišeš Ustava Republike Slovenije, v nadaljnjem besedilu, ko jo omenjaš, pa samo Ustava.

(prim. s Slovenska obala – Obala)

Že mora biti razlika, da se ve, da je Ustava konkreten dokument konkretne države, ustava pa na splošno dokument, ki je tak pa tak.

Npr. Kakšen bi bil narod brez ustave?

K.

To in to določa Ustava Republike Slovenije.

ali

V ustavi je zapisano to in to.

Tu še dokaz (dvomim, da ustava ni lektorirana): http://www.dz-rs.si/index.php?id=150&docid=28&showdoc=1

Pravopis je glede tega nedvoumen (ustava kot lastno ime besedila torej z veliko), celo konkretno Ustava RS je navedena kot primer.

Za lekturo Ustave pa ne bi dala roke v ogenj, saj sem prebrala samo naslednji odstavek od povedi, kjer je ustava z malo, in našla:
ZAGOTOVOLJENI sta sodno varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pravica do odprave posledice njihove kršitve.
(zagotovljena)

K.

Po tej logiki bi morali tudi vse zakone pisati z veliko, na primer Prometni zakon (katerega uradno poimenovanje je sicer drugačno) ali Zakon o prepovedi kajenja (tudi z daljšim pravim naslovom). In tudi Vlada, Ministrstvo za promet in tako naprej. Menim, da gre za obča imena, in zagovarjam pisanje z malo.

Še odgovor na vprašanje: Glede na primer Anglije verjetno zelo uspešen. 🙂

Meni bi bilo bolj vsec, da bi ga poimenovali po kaksne letalcu .. npr. Edvard Rusjan je zame dobre primer.

Tema o Brniku/Pučniku je nekje drugje. 🙂

Špela, tudi Ministrstvo to in to se piše z veliko. In tudi Vlada RS. In da, tudi zakoni se pišejo z veliko (npr. Zakon o delovnih razmerjih). To je ta logika.

In seveda je tako v primeru ministrstva in vlade (o vladi smo že debatirali) kot v primeru zakona (v tem še sploh) precej možnosti, ko imajo te besede le funkcijo občnih imen. Vendar ne v primerih, ki jih navajaš ti. Tam so lastna.

Še opravičilo v zvezi s prejšnjim postom: v Ustavi ne piše ZAGOTOVOLJENI, temveč ZAGOTOVLJENI, napaka je pa seveda v obrazilu.

Lp,
K.

Ja, seveda se, v uradnih dokumentih, kjer so to lastna imena. za druge tekste pa zagovarjam pisanje z malo. Vsaj za večino primerov.

Besedilo je lepše, če v njem ne mrgoli velikih začetnic – če te niso res nujne.

Hvala za odgovore, bili ste mi v pomoč. Hvala.

Domina

Domina, glede večine jezikovnih pravil obstaja konsenz, glede drugih pa obstajajo različna mnenja. Tako kot povsod drugod. Jaz ta mnenja spoštujem in kot lektorica (če bi to bila) ne bi popravljala stvari, ki bi jih avtor prepričljivoargumentiral, tudi če se sama z njimi ne bi strinjala. 🙂
Živela svoboda!

New Report

Close