Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ustanovitev s.p., subvencije, porodniški dopust

Ustanovitev s.p., subvencije, porodniški dopust

Pozdravljeni!

Razmišljam, da bi ustanovila s.p. in imam nekaj vprašanj. Trenutno sem študentka, po izgubi statusa konec mesec bi se prijavila na Zavod za zaposlovanje. Torej bi bila kot brezposelna upravičena do subvencije za samozaposlitev. Na njihovi spletni strani je opisan postopek za pridobitev subvencije, nekaj mi pa še ni povsem jasno. Sama ustanovitev s.p. je hitra, kaj pa če zaprosim za subvencijo? Recimo, da se 1.4. prijavim na zavod – potem čakam najmanj en mesec na prvi sestanek s svetovalcem, potem moram na delavnice za samozaposlitev, na katere spet čakam ne vem kako dolgo … torej lahko ustanovim s.p. šele kdaj? Imam občutek, da lahko traja zelo dolgo.

Druga stvar je pa to, da začnem jeseni s porodniškim dopustom. Kakšno nadomestilo bi sploh prejemala po komaj nekaj mesecih poslovanja? Pogoj za pridobitev subvencije je, da s.p. deluje vsaj dve leti – najbrž sem lahko vmes eno leto na porodniškem dopustu? Kaj pa, če se potem odločim za polovičen delovni čas do otrokovega tretjega leta?

pozdravljeni

Ustanovitev s.p. je res preprosta, venda rmorat eupoštevati, da če nimate druge zaposlitv emorate ustanoviti redni s.p., kar zna biti kar precej drago.
V kolikor se samozaposlite vam pridejo takoj stroški:
80 EUR obvezno zdravstveno zavarovanje (na mesec )
30 EUR obvezno pokojninsko zavarovanje (na mesec)
akontacija dohodnine (mesečno) … sami poveste približno koliko
20 EUR obrtna zbornica (mesečno)
100 EUR izpit iz varstva pri dleu, pri čemer morate paziti na lažne izvajalce.

Sestanek s svetovalcem lahko imate takoj. Subvencija pride pač ko pride. Iz izkušenj vem, da so čakali tudi po 6 mesecev. vaš strah je upravičen, lahko traja zelo dolgo.

Pogoj je, da ste vi samozaposlena vsaj 2 leti, če zaprete s.p. preden potečejo 2 leta, morate vrnti denar sorazmerno s časom. npr., po enem letu vrnete polovico.. bistveno je to, da plačujete prispevke, za ostalo pa državo ne briga. Glede porodniškega pa s epozanimajte na csd.

.najpravnosvetovanje.si

Hvala za odgovor.

To glede plačevanja prispevkov vem, ravno zato bi mi prav prišla subvencija – za začetek, ko še ne bom veliko zaslužila. Če dolgo traja, preden jo nakažejo, mi niti ni pomembno, glavno je, da jo. 🙂 Bolj me skrbi, koliko traja ves postopek – dokler mi Zavod ne požegna, da lahko ustanovim s.p. – ker bi ga rada čimprej.

Prej preveri na zavodu kakšni so pogoji za subvencijo samozaposlitve. Javni razpisi se zadnje čase precej spreminjajo. Mislim, da je nazadnje bila možnost subvencije če si bil vsaj 12 mesecev v zadnjih 16 mesecih prejemal socialno pomoč.

Stroški so precej višji kot jih navajate, pri rednem s.p.-ju je to najmanj 220 evrov(vsi prispevki)+ računovodja kar znese skupaj cca. 300 evrov, s tem da se obeta zvišanje prispevkov za cca. 50€, se pravi po novem cca. 350 € stroškov minimalno, kje je še kilometrina,malica itn….Subvencija zavoda je 4500€ s tem, da moraš imeti s.p. vsaj 2 leti, sama pa si lahko izračunaš da to še zdaleč ne zadostuje.Tako, da če ne boš imela nekih solidnih prihodkov je za premislit, če se sploh zadeva splača.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close