ustanovitev s.p. ali ne???
Pozdravljeni,
Že nekaj časa mi roji po glavi, da bi si odprl s.p. vendar nikoli dovolj poguma. Sedaj razmišljam o varianti, da bi ga odprl v času ko sem še zaposlen in ko bi bila zadeva dovolj zrela bi mogoče razmislil o odpovedi v trenutnem podjetju in nato peljati svoje podjetje.
Sam sem zaposlen in imam približno 1000,00€ mesečnega prihodka pri trenutnem delodajalcu. Sam bi lahko preko poznanstev zapeljal tudi kakšen posel in lahko naredil na mesečni ravni tudi cca 2000,00€ RVC-ja. Kakšen mesec bi se lahko zgodilo, da nebi naredil nič. Ali se mi splača odpreti s.p.? Kaj mislite? Vem, da bi lahko zadevo sčasoma nadgrajeval in lahko povečal promet ali pa tudi ne 🙂 Koliko fiksnih stroškov lahko pričakujem na mesec z odprtjem s.p.-ja?
naprej hvala za odgovore!!!
l.p.
Zagnan 🙂
Pozdravljeni,
v primeru da ste zaposleni lahko odprete popoldanski s.p., ki je dejansko izenačen z navadnim s.p.-jem, plačujete pa manj prispevkov (trenutno 64, 57 eur). Popoldanski s.p. (dopolnilna dejavnost oziroma postranski poklic) ima lahko le oseba, ki je v delovnem razmerju za polni delovni čas (40 ur na teden). V primeru, da posel uspe, se lahko hitro razširi dejavnost na poln delovni čas ali pa odpre kakšno drugo obliko podjetja.
Če bi imeli malo stroškov (v smislu, da se ukvarjate s storitveno dejavnostjo in nimate stroškov z materialom, najemnino, itd…) je smiselno razmisliti tudi o možnosti normiranega s.p.-ja. Glavni razliki med normirancem in navadnim s.p. sta v ugotavljanju davčne osnove in računovodstvu. Pri normiranem s.p.-ju se davčna osnova (DO) ugotavlja tako, da se od vseh davčno priznanih prihodkov odšteje 80 odstotkov normiranih odhodkov, pri navadnem pa se od vseh davčno priznanih prihodkov odštejejo vsi davčno priznani stroški.
Za dodatne informacije smo vam na voljo:
info@legas-kranj.si
Tudi sama apeliram, da odprete popoldanski s.p. Prispevki na mesečni ravni so cca slabih 70 € (prispevki za polni s.p. za prvo leto -50% ceneje cca 226 €). Seveda popoldanski s.p. pomeni, da morate sprva opraviti delo pri svojem delodajalcu (40 h/tedensko) šele nato (v svojem prostem času) se lahko lotite projektov, ki lotevajo s.p.
Zadevo temeljito premislite. Popoldanski s.p. lahko kadarkoli preide v polnega (pri odpovedi rednega delovnega razmerja).
Vso srečo na vaši podjetniški poti!
LP, Marina
Forum je zaprt za komentiranje.