Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Usposabljanje na delovnem mestu in dopust

Usposabljanje na delovnem mestu in dopust

Pozdravljeni.

Imam vprašanje, za katero upam, da ima nekdo tukaj tudi odgovor 🙂 Na Zavodu za zaposlvanje sem se vključila v program Zaposli.me. Sedaj sem bila sprejeta s strani dlodajalca, najprej na trimesečno usposabljanje na delovnem mestu, nato pa se bom za čas enega leta tam tudi zaposlila. Zanima me, če mi za čas usposabljanja pripada dopust in če, koliko dni? Nikjer namreč ne najdem tega podatka. Mi je pa že šef tega podjetja namignil, da me bodo vzeli na usposabljanje med poletnim časom (od junija dalje) in da bom deklica za vse (izkoristili so zakonodajo in objavili prosto delovno mesto za V. stopnjo izobrazbe, sama imam VI. stopnjo), ker se bodo začeli dopusti in bom opravljala dela odsotnih zaposlenih (vse od računovodstva do administracije). Tudi midva s partnerjem sva planirala dopust v začetku julija, ker lahko on samo takrat dobi dopust. Počutim se nekoliko bedno, ker se počutim, da moram “žrtvovati” svoj dopust za tuje ljudi v v kateri, kjer so mi že takoj povedali, da me ne bodo zaposlili po poteku programa Zaposli.me, ker pač ni denarja za nove uslužbence v javnem sektorju. Poleg vsega bom plačana manj, kot bi morala biti za svojo izobrazbo, ker so pač izkoristili vse možnosti, ki jih nudi zakonodaja. Seveda sem vesela kakršnekoli zaposlitve, vendar si želim, da bi imela julija vsaj teden dni prosto… Škoda, ker je program Aktivne politike zaposlovanja samo tako kratkotrajne narave in da je oster predvsem do iskalcev dela, be samo do delodajalcev 🙁

Prosim, ima kdo odgovor?

Če delaš – si zaposlena – si upravičena do dopusta in regresa. To je pravica zaposlenega do “počitka” ali lepše rečeno regeneracije – da si nabereš novih moči in psihično in fizično spočiješ.

Delodajalec ti je dolžan omogočiti da dopust koristiš, seveda v sorazmerju zaposlitve. Delodajalec bi ti tudi ob zaposlitvi moral dati obvestilo koliko dopusta ti v času zaposlitve pripada. Z njim – šefom – se torej dogovoriš kdaj boš dopust koristila. Vsi dogovori okoli dopusta naj potekajo pisno (e-pošta). Če tako ali tako veš da te ne bodo zaposlili imaš malo za izgubiti če se odločiš prijaviti inšpektorju za delo.

Vse ostalo kar si napisala je le tvoje mnenje glede na situacijo – ker pač nisi v enakem položaju z ostalimi zaposlenimi in se sedaj počutiš žrtev in izkoriščena, rešitve za to zagotovo ne boš našla na tem forumu.

Usposabljanje plača zavod ( 3 eur/uro), prav tako stroške povezane z delom.
Za delodajalca si zastojn delovna sila. Med tem časom nisi zaposlena, niti zavarovana! Delo moreš srejet, če si napotena na razgovor, drugače te brišejo iz evidence.
Nov sistem za izkoriščanje.

Na mesec ti pripada 1/12 dopusta….to pomeni, da če bi na leto dobila 25 dni dopusta, bi ti na mesec pripadalo malo več, cca 2 dni dopusta. Če gre za redno zaposlitev za določen čas, prvih 6 mesecev, če se ne motim delodajalec ni nujno, da ti da dopust, vsaj jaz ga nisem smela koristit prvih 6 mesecev.

Če se zaposluješ v nekem delovnem okolju, moraš tako ali tako poznati vse delovno okolje glede dela. Tu ni nobenega pogojevanja, če imaš ti višjo izobrazbo, boš pa zaposlena na nižjo in boš opravljala vsa dela, ki jih tudi opravljajo tvoje bodoče sodelovke s to isto izobrazbo. Zato v velikih primerih delodajalci niti ne želijo zaposlovati ljudi z višjo izobrazbo od objave prostega delovnega mesta z nižjo izobrazbo.. Ker je to recimo eden od primerov in nastajajo težave. Dobro preberi pogodbo, ki jo boš dobila v podpis.
Če ne bi bilo pomanjkanja pri njih zaradi odsotnosti (tudi letnih dopustov), ne bi dobila tega dela. In pričakovanja so v takšnih primerih v smer, da če si zaposlena za čas nadomeščanja odsotnosti, da boš to tudi pokrila. Če je pa nadrejeni ok, se bo dalo pa tudi dogovoriti kaj v okviru tvoje odsotnosti,v kolikor mu to dopuščajo zakonske podlage.
Ne računaj pa, da se bodo redno zaposlene, ki so oddale svoj plan dopustov že pred časom nato prilagodile tebi, ki boš komaj prišla.

Ker sta pa planirala dopust (njegov dopust, ko ti še nisi bila zaposlena), se v takšnem primeru tretira, da ima prej možnost v nekem podjetju torej tisti, ki je že bil zaposlen in je toliko v naprej povedal svoj plan odsotnosti. Ker boš pa dobila službo, se pa temu lahko v trenutni situaciji prilagodi tudi partner. V smislu razumevanja, da pač letos ne bo šlo po načrtovanih načrtih plana dopustov. Ker si dobila nov vir dohodka in si ne moreš že prvi dan izmisliti, kako boš ti planirala z ostalimi zaposlenimi, ker si se komaj zaposlila.

Če ni bilo sprememb, res prvih 6 mesecev nisi mogel koristiti dopusta, kot je povedala predhodnica.

Je pa tole že starejša objava, zato me zanima, kako si rešila s koriščenjem dopusta?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close