Uspešna ženska
Ok, če je pa po sskj, pol pa ne.
Pol pa spremenim na VEČINO stvari, ki jih počnemo….bi to šlo?[/quote]
Ne vem, kako je pri tebi. Eni se bolj kot zase, žrtvujejo za druge. :)[/quote]
Ne vem.
Poznala sem eno staro gospo. Od nekdaj je skrbela za živali v okolici, vlačila domov
bolane mačke, povožene pse, futrala cele trope, po moje je šla skoraj cela njena penzija
za to.
Ampak če dobro pomisliš, (oziroma teza, ki jo jaz zagovarjam) njeno početje jo je
izpolnjevalo, dajalo ji je smisel, pomagalo je živeti njej. Če bi ji to vzeli, se ONA ne
bi počutila več koristne, njeno življenje bi izgubilo smisel.
S tega vidika je bilo egoistično.
Jasno, da je egoizem prečej bolj ozek pojem – ampak v smislu, kot se ga debatira tukaj,
ali je bolj egoistično, da imaš otroke, ali pa da jih nimaš….je ustrezno širok…
v življenju sem bila kar na nekaj prostovoljnih akcijah – vedno sem se po njih dobro
počutila, imela sem zadoščenje, občutek koristnosti, skratka fajn.
Če bi bili občutko slabi, ziher ne bi več šla.
Ti pa tudi ne.[/quote]
Koliko akcij? 10x v lajfu si šla smeti pobirat?
Veš kako zgleda življenje razno raznih prostovljnih reševalcev? Večji del prostega časa nameniš usposabljanju. Pogosto tudi intervencijam. Ni to tako, da greš, ko ti tako paše. Ampak greš, ko tudi nimaš interesa, ker je zunaj grdo vreme, ker se ti bolj lušta cartanja s partnerjem. Ne, partnerja moraš dati na stranski tir. Otroke poriniti v naročje ženi/možu in it ven v slabo vreme. Tudi, ko ti ne paše, ko ti je to odveč.
Je pa lažje računat na pomoč, če boš sam v stiski.
Da ne govorimo o občutkih, ko je nekomu bolj pomembna nova jakna kot rešeno življenje. Ne, takrat nimaš dobrega občutka, da pomagaš in žrtvuješ svoj prosti čas za tepca. Samo večina ljudi je pa hvaležnih. To pa res.
Bolj egoistično do koga je, če nimaš otrok? Egoističen si lahko samo v odnosu do NEKOGA, ki obstaja. Drugače je debata smešna.
v življenju sem bila kar na nekaj prostovoljnih akcijah – vedno sem se po njih dobro
počutila, imela sem zadoščenje, občutek koristnosti, skratka fajn.
Če bi bili občutko slabi, ziher ne bi več šla.
Ti pa tudi ne.[/quote]
Koliko akcij? 10x v lajfu si šla smeti pobirat?
Veš kako zgleda življenje razno raznih prostovljnih reševalcev? Večji del prostega časa nameniš usposabljanju. Pogosto tudi intervencijam. Ni to tako, da greš, ko ti tako paše. Ampak greš, ko tudi nimaš interesa, ker je zunaj grdo vreme, ker se ti bolj lušta cartanja s partnerjem. Ne, partnerja moraš dati na stranski tir. Otroke poriniti v naročje ženi/možu in it ven v slabo vreme. Tudi, ko ti ne paše, ko ti je to odveč.
Je pa lažje računat na pomoč, če boš sam v stiski.
Da ne govorimo o občutkih, ko je nekomu bolj pomembna nova jakna kot rešeno življenje. Ne, takrat nimaš dobrega občutka, da pomagaš in žrtvuješ svoj prosti čas za tepca. Samo večina ljudi je pa hvaležnih. To pa res.[/quote]
Ok, potem mi pa odgovori, zakaj si se odločil za reševalstvo? Ti je kdo pištolo tiščal
na glavo? Mislim, da ne.. Odločil si se, ker ti to odgovarja, ker ti je všeč, ker se dobro
počutiš, ko pomagaš, ko tisto, kar narediš res nekaj pomeni.
Jaz razumem, da je težko združiti besedi dobrodelnost in egoizem….ampak z malce
miselnega napora, se da (če egoizmu odvzamep obvezno negativno konotacijo)
Skela verjetno misli egoizem v bolj posplošenem pomenu, torej kot neke vrste motivacijo, da narediš (ali konstantno delaš) nekaj dobrega za druge ljudi in živali. Biti prostovoljec, sploh resen prostovoljec, kot so gasilci in reševalci je res izjemno plemenito in spoštovanja vredno. Jaz se jim samo klanjam, zato smo skupina ljubljanskih deklet (ja Robi, pa nosimo tudi 15 cm petke in včasih po celo uro stojimo pred ogledalom) za časa žleda nosile razne tople obroke na teren – to je bilo pač nekaj, kjer smo lahko me prostovoljcem pomagale -, so bli iz srca hvaležni. Premraženi in utrujeni ko psi, ampak še vedno nasmejani in odlično razpoloženi. Kar naježim se, ko se spomnim. Ja, seveda se dobro počutiš, da si vsaj malo priskočil na pomoč po svojih zmožnostih, ampak motiv zakaj takega je pa bila predvsem kot zahvalna gesta prostovoljcem, ki so bli non stop na terenu.
Ok, skela, ker pišeš take neumnosti. Če boš kdaj imela kako nezgodo v gorah. Nikar ne kliči na 112, ker bodo pote prišli prostovoljni gorski reševalci, ki za svoje delo ne dobijo denarja. Ti pa seveda nočeš, da te rešujejo egoisti ali pač?
Pa, če se ti zgodi nesreča doma, v hiši, stanovanju (upam, da se ti ne zgodi), ne kliči na 112. Spet se lahko zgodi, da ne bodo prišli poklicni gasilci (torej tisti, ki dobijo denar za reševanje tebe in tvojega imetja), ampak prostovoljni gasilci. Torej tisti egoisti, ki bodo reševali tvojo rit in tvoje imetje, ampak zato ne bodo dobili denarja.
Pa, če imaš otroke, le pazi, da ne bodo šli kdaj kam v hribe in da se jim kaj ne zgodi, da jih ne bi reševali ti egoisti.
Želim ti življenje brez nezgod. Ni prijetno za reševalce, ki svoj prosti čas namenijo reševanju tvoje riti, ti jih pa označuješ za egoiste. Tako, da jim to prihrani.
To je res neumen argument oziroma nek argument iz obupa. Egoističen je lahko človek v primeru, ko otroka spočne in potem zanj ne skrbi, ker ima preveč dela “sam s sabo”. Torej takrat, ko z egoizmom drugemu škoduje. Razen, če je mišljeno, da se s tem škoduje družbi. :)) Kar pa spet ne drži, saj nismo ogrožena vrsta.[/quote]
Lepo si povozil vse argumente Robija, Njega in Pume zadnjih dni…
Veš koliko pomeni ta pomoč, ki ste jo nudile?
Ne da se opisati koliko je to vredno. Si premražen, delaš cel dan, si slabe volje, ker ti gre kaj narobe. Potem pa ti domačini postrežejo s toplim obrokom, čajem. Krasno. Čim več takih ljudi.
Kapo dol pred vsemi temi, ki ste na ta način pomagali. Sploh je lepo presenečenje, ker ste to LJ punce. Namreč na podeželju ljudje hitro priskočijo na pomoč. Če ne drugače pa s kakim toplim čajem ali toplo besedo. V mestih je pa to povsem drugače, zato je še toliko večje prijetno presenečenje.
To je res neumen argument oziroma nek argument iz obupa. Egoističen je lahko človek v primeru, ko otroka spočne in potem zanj ne skrbi, ker ima preveč dela “sam s sabo”. Torej takrat, ko z egoizmom drugemu škoduje. Razen, če je mišljeno, da se s tem škoduje družbi. :)) Kar pa spet ne drži, saj nismo ogrožena vrsta.[/quote]
Lepo si povozil vse argumente Robija, Njega in Pume zadnjih dni…[/quote]
Ne vem, kaj so se menili in kdo se je, vendar, z veseljem. 🙂
Je bilo opazit na terenu, ja. Ma, nekako nismo mogle zdržat misli, da me posedamo doma na toplem, medtem ko eni “ščijejo” kri zunaj, pa smo šle v akcijo. Avto mi je še 14 dni dišal po golažih in enolončicah 🙂
Če imaš kakšen kontakt, bi te z veseljem vprašala nekaj stvari na to temo – od 112 do reševalnih psov in še kaj v zvezi s tem. Ker nobenega ne poznam osebno (razen nekaj gasilcev, pa še te zelo bežno in nimam kontaktov z njimi).
Ja no, a še enkrat moraš ponoviti?
Al se spet multinicki zahebavajo?
To drugo, seveda.
Nisem samo enkrat tlele pisala, da če pa kaj na svetu spoštujem, so pa to prostovoljni
gasilci in reševalci. In se mi zdi zlo grdo od tegale multinicka, da se na njihov račun znaša
nad mano….primitivno do amena…spet.
To drugo, seveda.
Nisem samo enkrat tlele pisala, da če pa kaj na svetu spoštujem, so pa to prostovoljni
gasilci in reševalci. In se mi zdi zlo grdo od tegale multinicka, da se na njihov račun znaša
nad mano….primitivno do amena…spet.[/quote]
Samo po tvoje je on egoist 😛
To ga je verjetno ”prizadelo” Mene bi tudi….
Da bi mi rekla, da sem bil egoist, ker sem se javil na civilno zaščito ko so bile poplave ob Dravi itd…. bi ti enako odvrnil kot on 🙂
To drugo, seveda.
nad mano….primitivno do amena…spet.[/quote]
Samo po tvoje je on egoist 😛
To ga je verjetno ”prizadelo” Mene bi tudi….
Da bi mi rekla, da sem bil egoist, ker sem se javil na civilno zaščito ko so bile poplave ob Dravi itd…. bi ti enako odvrnil kot on :)[/quote]
Ma ja. Če bereš, potem beri vse.
Razpravljali smo o pojmu “egoizma” v ozkem smislu (ki je negativen) in o širšem (glede
na debato zgoraj) – in pol iz tega po sistemu “telefončkov” izpade, da šimfam reševalce.
Res fajn.
Je bilo opazit na terenu, ja. Ma, nekako nismo mogle zdržat misli, da me posedamo doma na toplem, medtem ko eni “ščijejo” kri zunaj, pa smo šle v akcijo. Avto mi je še 14 dni dišal po golažih in enolončicah 🙂
Če imaš kakšen kontakt, bi te z veseljem vprašala nekaj stvari na to temo – od 112 do reševalnih psov in še kaj v zvezi s tem. Ker nobenega ne poznam osebno (razen nekaj gasilcev, pa še te zelo bežno in nimam kontaktov z njimi).[/quote]
Zdaj pri gasilcih in kinologih nisem. Glede 112 pa glede civilne zaščite pa lahko kako rečeva. Imaš kak tak mail, ki ga lahko tu gor objaviš?
Skela, označevati ljudi z egoisti, to ne kaže na to, da jih spoštuješ. Da ne govorim o vseh tvoji ostalih podtikanjih, ki kažejo na to, da pojma nimaš o stvareh.
Če imaš kakšen kontakt, bi te z veseljem vprašala nekaj stvari na to temo – od 112 do reševalnih psov in še kaj v zvezi s tem. Ker nobenega ne poznam osebno (razen nekaj gasilcev, pa še te zelo bežno in nimam kontaktov z njimi).[/quote]
Zdaj pri gasilcih in kinologih nisem. Glede 112 pa glede civilne zaščite pa lahko kako rečeva. Imaš kak tak mail, ki ga lahko tu gor objaviš?
Skela, označevati ljudi z egoisti, to ne kaže na to, da jih spoštuješ. Da ne govorim o vseh tvoji ostalih podtikanjih, ki kažejo na to, da pojma nimaš o stvareh.[/quote]
Prov.
O tem, kaj jaz spoštujem in česa ne, lahko sodim pač samo jaz. Podtikaš zdajle ti in to
zelo zagrizeno.
Če si res reševalec ti ponovim – motivacija za dobra dejanja (od misijonarjev, do društev
za zaščito živali, do zdravnikov v Afriki itd) je zavest, da si TI nekaj dobrega naredil, da si
spremenil svet na bolje, da si DOBER ČLOVEK.
In ta zavest in ta motivacija, sta na dnu vsega …hja, če te tako moti besega egoizem, pa
mogoče egocentrični? Ker se vse začne in konča pri TEBI in tvojem počutju po storjenem
dejanju.
Te je bilo po reševanju sram? Bi rekla da ne, ampak si bil ponosem in zadovoljen.
Če še vedno ne razumeš (nočeš razumeti) …pa izvoli, zmerjaj naprej.
Jaz zase vem, kaj je res.
Zakaj enostavno ne rečeš, da ljudje ki opravljajo dobra dejanja so dobri ljudje? Stalno nekaj pogojuješ z nekim mehanizmom, ki njihova dela znižuje na nekaj manj vrednega, ker je odzadaj kao neka manj iskrena ali manj vredna motivacija. To kar počneš je bedarija, ki vsak ki ni ravno neumen lahko vidi skozi njo. Sklepam pa da izhaja iz obrambnega mehanizma, ko nekdo pač vidi da ni tako dober kot nekdo drug in namesto da bi pri sebi si rekel, mene pač to ne zanima zato ne delam tega, potem to racionalizira pri sebi kot “saj oni imajo tudi neke potuhnjene egoistične namene, zaradi česar to delajo”. Take cinike se da prebrat iz aviona.
Forum je zaprt za komentiranje.