usnjena sedežna
Zdravo,
prosila bi vas za nasvet. Doma imam novo usnjeno sedežno garnituro, ki je zelo svetle barve (nežna marelična). Danes pa sem opazila, da če sediš na njej v kavbojkah spustijo kavbojke svojo barvo. Sedaj je na tistem mestu rahlo modro obarvano. Sedežna je stara šele 2 meseca in sploh ne upam pomislit kakšna bo čez eno leto če bo šlo tako naprej.
Ali ima katera nasvet kako to barvo odstranit oz. spucati?
Temne kavbojke – pa naj bodo kvalitetne ali ne – puščajo barvo zaradi indigo barvila in ne zaradi slabe kvalitete.
Indigo barvilo je prav posebne sorte barvilo – bombažno vlakno ga nikoli ne vpije in barvilo v bistvu okoli vlakna naredi poseben sloj, ki se z vsakim ponovnim pranjem spira, zato pa kavbojke postanejo sprane tako hitro (če jih redno pereš).
Poleg tega je tega barvila na temnih kavbojkah še zelo veliko in gre toliko hitreje dol. Prime pa se povsod, kamor s kavbojkami malo podrgnemo – na svetlo torbico, na nohte, na dlani, na usnjeno sedežno, na kolesarski sedež, itd.
u, lepa razlaga o indigo barvilu, se vedno pa se ne strinjam povsem, kljuc je verjetno v postopkih obdelave t.i.barvila (sama menim da gre za druga barvila,indigo je lahko osnova za mariskaj), verjetno ves,da se nekatere znamke kavbojk tezje sperejo in da ne puscajo madezev (konec koncev pa smo leta 2004 ane). npr. Leviske (temne) so ene od teh, seveda so drazje 🙂 se mi je pa ze zgodilo,da sem imela kavbojke za 5.000sit, temne, no in ze kmalu sem imela plavo spodnje perilo pa obutev tudi. No, upam,da bo kolegica spravila flek ven pa da ga s cistili ne bo se povecala.
Razlaga je kar pravilna.
In ker si kupujem same kvalitetne kavbojke (beri drage, npr. Esprit, Levis, itd.), ti lahko iz lastne izkušnje zaupam, da mi tudi temne leviske niso dokazale, da smo v tehnološki dobi leta 2004.
Pa so bile kupljene v Franciji, kjer je izvor izdelka drug (beri boljši, tako kot to velja za večino stvari v zahodni evropi v primerjavi z vzhodno evropo), kot je izvor levisk kupljenih v Sloveniji.
Če pa še vedno ne verjameš, da pravo barvo kavbojk dosežejo izključno z indigo barvilom in da tu še niso pogruntali nobenega “sodobnejšega” postopka obdelave, se obrni na kakega proizvajalca. Seveda se tu v Sloveniji vsi obnašajo zelo skrivnostno, zelo odprtega tipa, kjer ti vse pokažejo (in dokažejo) pa so mojih izkušnjah v Londonu in Parizu.
zgleda,da mam jaz sreco, zaenkrat nobenih madezev 😉 vse kupljeno pri nas, no razen nekaj pri sosedih v Avstriji. Zoprna rec. Glede barvila pa vem, da jih pac obstaja veliko vrst, v laboratorijih smo delali z njimi vse sorte pa zraven smo dali mariskaj za obstojnost pa seveda ob tem spreminjali pogoje,ki so kljucni za obdelave…
Forum je zaprt za komentiranje.