USB ali zunanji trdi disk
Pozdravljeni, zanimam me kakšna je razlika med USB ključem in zunanjim trdim diskom, namreč svoj računalnik bi rada spraznila (slike, dokumenti,…) in bi to nekam naložila, pa ne vem kaj bi mi prišlo bol prav in kje se podatki obdržijo dalj časa….Usb ali zunanji disk bi potrebovala samo za shranjevanje podatkov.
Hvala za odgovore
Vse je odvisno od tega, koliko prostora na disku zasedajo datoteke, ki jih želite shraniti na varno. Prenosni ključki z večjo zmogljivostjo (prostorom za shranjevanje) so namreč že malo dražji. Za prenosni disk 500 GB pa boste odšteli nekaj več, torej od 60 do 100 evrov – vendar boste za daljši čas preskrbljeni s prostorom za varnostne kopije, saj naj prenosni disk lahko shranite ogromno fotografij, glasbe in tudi filmov. Osebno se torej bolj nagibam k prenosnemu disku. Treba pa je vedeti, da so prenosni diski mehanski – torej bolj občutljivi na udarce in tresljaje (med prenosom podatkov in ko so vključeni, je bolje, da mirujejo), medtem ko t. i. ključki nimajo mehanskih delov.
Ravno včeraj sem v smeti vrgel kartico iz telefona, ker je enostavno crknila…
kar pomeni, da sta obe tehnologiji bolj ali manj nezanesljivi, ena bolj, druga malo manj.
Če nameravaš sprazniti računalnik, moraš kupiti 2 zunanja diska, tako da če en crkne, je kopija tudi na drugem.
Jaz sem sicer težavo rešil tako, da sem kupil večji disk v računalniku (kar je imelo blagodejne učinke tudi na hitrost delovanja), s tem da imam kopijo slik še vedno na zunanjem disku in na DVDjih (torej vsakič, ko dajem fotke v računalnik, jih nato skopiram še na zunanji disk in nato še zapečem na DVD).
MIsson, USB ključki so precej bolj nezanesljiva tehnologija od trdih diskov. Težava s trdimi diski je samo v tem, da ko delajo, jih ne smemo premikati kaj dosti zaradi tresljajev.
Vsekakor priporočam zunanji trdi disk, saj ni bistveno dražji od solidnih USB ključkov, ki itak stanejo za pol zunanjega diska in nudijo samo 3 do 5% kapacitete diskov, so pa precej bolj zanesljivi.
Forum je zaprt za komentiranje.