Najdi forum

urejanje v excelu

V excelu pripravljam en preprost obrazec za delanje obračuna, pa me samo zanima, ali kdo ve če se lahko celice zaklenejo, da ni mogoče spreminjati njihove vsebine in kako se to naredi. Ker meni se zdi, da se da, ne vem pa kako in nimam ravno časa brskat za to funkcijo.
Pa še to – a excel sploh pozna funkcijo odštevanja? Jaz je ne najdem nikjer.
Hvala za pomoč.

Pozabil sem napisati, da uporabljam Microsoft Office Excell 2003…

Označi celotni sheet (CTRL+A), klikni z desno na katerokoli celico, izberi format cells, pojdi na jeziček Protection in pri Locked zbriši kljukico.

Nato označi vse celice, ki jih želiš zaklenit (tišiš CTRL in klikaš) in ponovi vajo, le da tokrat narišeš kljukico pri Locked.

Nazadnje greš na menu Tools –> Protection in izbereš Protect Sheet.

Zoprno je edino to, da boš moral za nadaljne formatiranje celic ali zaklepanje ponovno odklenit cel sheet, spremenit in zaklenit nazaj.

Funkcijo oštevilčenja česa imaš v mislih?

Hvala za nasvet.
Ne mislim funkcije oštevilčevanja, ampak odštevanja. Lahko sešteješ celice, odštevat pa ne moreš, čeprav bi pri obračunih tudi to prišlo prav…

če želiš odštevati pred številko napiši negativni znak (minu – če ga noče najprej narediš aposrof, ki ga najdeš tam ko je tipka z vprašajem, zatem minus in odtipkaj številko, pod kolono ali na koncu vrstice – kje pač želiš imeti seštevek – pa narediš sumo in ti bo program enostavno odšteval.

heh, sorči, ne znam več brat 🙂

Odštevanje celic pa matematično gledano ni nič drugega, kot prva celica – seštevek vseh drugih celic.

Se pravi če želiš odšteti vse celice od A1 do A 20, zgleda nekako takole

= A1- SUM(A2:A20)

Če sem te seveda sedaj prav zastopil 🙂

Ja, čisto prav si zastopil in hvala ti! To je to kar sem iskal in sem nadvse vesel, da tudi funkcionira. Saj za tisto finto z minus predznakom itak vem (Tajna, vseeno hvala za trud), ampak pomembno mi je, da mi večino podatkov potegne skupaj avtomatsko in mi prihrani nekatera prepisovanja, ki bi bila potrebna (in s tem veliko možnih nepotrebnih napak).

Super ste, vsi skupaj! Hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close