Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev URE POSREDNEGA DELA

URE POSREDNEGA DELA

LEPO POZDRAVLJENI

V okviru z zakonom in kolektivno pogodbo določenega polnega tedenskega delovnega časa vzgojiteljevo delo z otroki ne sme presegati 30 ur, delo pomočnika vzgojitelja pa 35 ur tedensko.

To so neposredne ure v oddelku vzg. in pom. vzg.

In sedaj moje vprašanje.
V ure posrednega dela se šteje tudi skupno načrtovanje vzg. in pom. vzg. v tandemu in sicer po delavnem času obeh delavcev.
V praksi vzgojiteljica ali pomočnica čaka v svojem prostem času lahko od 2 do najmanj 4 ure, da je to srečanje na delavnem mestu možno.
.

Ker so vsi vzgojitelji sprejeli delo in njegovo odgovornost v polni meri, se zavedamo, da so ure posrednega dela obvezne. Zbori delavcev, aktivi, pogovorne ure s starši, delavnice, strokovna izobraževanja in že omenjena srečanja tandemov se vedno izvajajo po delavnem času obeh delavcev. Načrtovanja in refleksije pa doma poberejo še najmanj nadaljno uro pisanja.

Verjetno je odveč poudariti koliko prostih ur čakanja do določene obveznosti gre na račun družin vzg. in pom. vzgojiteljev.

To pomeni, da vsaka delavka mesečno čaka v svojem prostem času vsaj 20 ur na mesec kar se navezuje tudi na moje vprašanje. Ali se to lahko od nas zahteva.

hvala za odgovor

Moram reči, da ne razumem dobro, kakšno čakanje imate v mislih. Če gre za to, da ena vzgojiteljica konča svoje delo že npr. ob 14h, potem mora pa čakati drugo do 15.30, da konča še ona, da potem lahko nekaj skupaj delata, potem bi se to verjetno dalo rešiti z ustrezno organizacijo dela oziroma dogovorom.

Če pa gre za to, da delate npr. do 14h, potem imate pa ob 17h popoldne sestanek s starši, pa se to lahko tretira kot deljen delovni čas, pri čemer ste vmes prosti in se ta čas ne šteje v delovni čas.

Načeloma se lahko od vas zahteva toliko ur dela, kot je dogovorjeno v pogodbi oz. največ 40 ur na teden. Če obsega delo vzgojitelja 30 ur na teden, je treba v ostalih 10 umestiti vse ostale obveznosti.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Lepo pozdravljeni in hvala za odgovor.
Gre za vašo prvo razlago. Ko končam na primer ob 14 uri, čakam svojo pomočnico 2,5 ali 3 ure, da konča z delom in lahko skupaj nadaljujeva z delom, kar se šteje v ure posrednega dela.
Na mesec je to povprečno 12 ur mojega zasebnega časa.
Organizacija in dogovor nista možna!

srečno

Kot sem rekla, v takem primeru torej pride v poštev deljeni delovni čas. Končate torej ob 14h, potem ste pa do 16h prosti in se ob 16h vrnete na delo. Vmes pa greste domov, če je možno, po opravkih itd. Ali pa v tem času opravite tisti drugi preostali del vaše delovne obveznosti, ki ni delo z otroki. V tem drugem primeru se vam to seveda mora šteti v delovni čas.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close