uporabno dovoljenje
Zanima me naslednje. Rada bi kupila stanovanje-novogradnja, ki pa še nima uporabnega dovoljenja.
To je stanovanjski blok z 20 stanovanji, katera so pa že prodana in tudi vseljena. Ostalo je še nekaj praznih,je pa cena ugodna, zato sem se sploh odločila za to. To je v bistvu bila starejša hiša, ki jo je pač nekdo kupil in preuredil. Stavba in etaže so vpisane v ZK.
sedaj me pa skrbi, kako je s tem dovoljenjem oziroma kaj to pomeni za nas kupce: Če bom hotela kdaj stanovanje prodat, uporabnega dovoljenja pa npr. lastnik bloka oz. investitor še ne bo imel, kaj to pomeni, da bom morala čakat da ga dobi?
On sicer pravi, da to nič ne vpliva na kupce, samo vseeno bi rada vedela, kaj in kako.
Kokr je razložu, je elektrika še skupna, torej ni še “razdeljena” po stanovanjih…mislm, stanovanja že imajo elektriko, samo zgleda da še ni tko po števcih razdeljena, ker zdaj zaenkrat on vse še plačuje, očitno je še vsa poraba na enem računu. Je pa rekel, da čaka, da mu bojo to nardili v kratkem. Kar se tiče vode, pa se plačuje po porabi, ker ima vsako stanovanje svoj števec.
A je potem to lahko vzrok, da še nima uporabnega?
Ker gradbeno ima, pravnomočno.
Poskusi poguglati in najti kaj pod Tehnični prevzem. Uporabno dovoljenje očitno nima zveze s priključki – naša večstanovanjska hiša ga nima, pa imamo vse od a do ž, tudi urejeno etažno lastnino in stanovanja se veselo preprodajajo tudi z bančnimi hipotekarnimi krediti.
Mislim, da je v določenih primerih za tehnični prevzem dovolj podpis projektanta na ustreznem obrazcu. Kot rečeno, poskusi vnesti tehnični prevzem ali pa pobrskaj po slonep21 (upam, da sem prav napisala naslov), kjer so tudi pravni nasveti in pojasnila.
Kako smo mi prišli skozi, mi ni jasno…
Na slonepu imaš še kup odgovorov na to temo, vnesi uporabno dovoljenje.
to najbrž pomeni,da ima “gradbeno” elektriko (izvajalec dobi t.i.začasni priključek za čas gradnje)
Dejstvo je,da odsotnost uporabnega pri novogradanji skoraj verjetno pomeni, da nekaj ni v redu.
@metulka, če v vašem bloku nimate nobenih težav, ste lahko veseli. Jaz jih poznam kar nekaj (sicer v Ljubljani-ne vem kje je vaš blok-ki so še pred kratkim imeli s tem težave.
Vse resne nogradnje pa imajo tako ali tako vse uporabnega-glej tudi Zakon o varstu kupcev stanovanj, v delu, ki ureja plačilo stanovanja….
V kolikor v zadnjem mesecu ni bil sprejet kak nov zakon, tole ne drži.
ZVKSES namreč določa le to, da ima kupec pravico zadržati del kupnine, do izročitve investitorja uporabnega dovoljenja kupcu…
Uporabno dovoljenje je akt, ki dovoljuje uporabo, izdan je s strani UE, na podlagi ugotovitev strokovne/tehnične komisije, ki pregleda objekt in sicer:
1) na podlagi predpisov o varnosti ugotavlja UE, da je večstanovanjski objekt varen
2) da je zgrajen skladen z izdanim gradbenim dovoljenjem
3) da so izpolnjeni drugih pogoji, ki so potrebni, da se stanovanje preda v uporabo
V teh hudih kreditnih časih pa celo banke zahtevajo kopijo uporabnega dovoljenja, saj želijo biti prepričane, da je vse ok.
// Če investitor ni dobil uporabnega dovoljenja, je verjetno res kak razhod med dejanskim stanjem in izdanim gradbenim dovoljenjem – znani so primeri, ko je investitor zgradil preveč stanovanj, ali ni poskrbel za dovolj parkirišč…
Mimogrede: Uporabno dovoljenje potrebujejo vsi objekti. Izjema je le pri stanovanjski hiši, ki jo gradimo za lastne potrebe – tu je postopek pridobivanja poenostavljen, še vedno pa potrebujete uporabno dovoljenje.
lp,
PravniPoduk.Com
http://PravniPoduk.Com/
Pozdravljeni,
tudi jaz se zanimam za uporabno dovoljenje, a nekoliko drugače. Mogoče bi morala odpreti novo temo…
Kupujem dovolj veliko hišo v drugi občini, ki je sedaj stanovanjski objekt, a v pritličju bi opravljala mirno dejavnost, kjer bi imela sedež podjetja in stalno bivališče (nad prostori podjetja).
Ker je sam postopek selitve tako družine kot podjetja zelo stresen, bi želela izvesti vse skupaj s čimmanj komplikacij.Zunanjost in notranjost hiše se ne bi spreminjala, razen dejavnosti v pritličju, ki ne vpliva na dosedanji izgled.
Ali lahko torej najprej kupim hišo, preselim sedež podjetja, pričnem opravljati mirno dejavnost in naknadno pridobim uporabno dovoljenje? Ker če moram najprej pridobiti uporabno dovoljenje, se sploh ne morem preseliti in pričeti normalno delati, sam postopek pridobitve, s projektantom itd. pa vzame več mesecev oz. okrog pol leta?
Slišala sem, da je možno preseliti podjetje in naknadno pridobiti to dovoljenje. Ali to drži?
Forum je zaprt za komentiranje.