uporabna stran
Ja, Silvy, hvala za stran ;-).
Helena, kateri aparat si kupila? Sem videla da si spodaj spraševala o Kenwoodu in o Severinu – glede glasnosti. Jaz imam Severina (tanovi model) in bi rekla da je še kar glasen. Vendar se mi to zdi normalno. Saj noben mikser ne more toliko moke vmesiti prav po tiho a ne? Pa tudi glasen je samo parkrat po nekaj minutk ko meša, sicer ne da glasu od sebe. No, kakorkoli si se odločila, sem prepričana da bo kruhek dober ;-).
Lep večer.
D.
Kupila sem Kenwooda in zaenkrat sva oba z možem navdušena (poudarjam, da je navdušen tudi mož, ker sem rabila pol leta, da sem ga prepričala, da kupimo ta strojček :-)). Spekla sem že bel kruh in pa danes naredila testo za pizzo. Jutri je na vrsti polnozrnat kruh, potem se bom pa enkrat lotila še marmelade, samo kak recept moram še najti. Rada b takega brez raznih želinov… Samo sadje in sladkor.
Tudi ta Kenwood je malo glasen, ampak verjetno res ne more mešati potiho. Se bomo že navadili.
Helena
Hm, zdaj si me pa našla ;-). Malo sem šla googlat in sem takoj našla tole stran:
Očitno ga američani uporabljajo pri peki kruha v aparatu (gre za neke vrste “lepilo”, ki izboljšuje teksturo kruha, venar bi ga jaz enostavno izpustila. Bo pa mogoče še katera od naših izkušenih strokovnjakih malo pogledala in ti povedala kako in kaj.
Sem še malo pogledala po drugih receptih – pri jabolčno – cimetovem kruhu piše pri tem Vital gluten da je “optional”, tako da po moje ne bo panike če ga spustiš.
Ampak tile recepti so pa huuuudi.
Pa tudi velikokrat uporablja “molasses” – melasa, sladkorni sirup, kar tudi ne vem s čim bi nadomestila. Očitno bo potrebna precejšnja mera eksperimentiranja, he he .
LP
d.
Ja, bo treba eksperimentirat, ja. Melasin sirup sem jaz mislila kar izpustiti, isto bom pa naredila z glutenom. Bom videla, kaj bo ratalo.
Prekopirala sem si kar nekaj receptov , tudi neki čokoladni kruh z lešniki…
No, amapk zaenkrat bodo morali skoraj vsi recepti počakati, sem namreč na dieti (ne smem jajc, čokolade, oreščkov in mleka) dokler dojim oz. dokler pri hčerki ne ugotovijo na kaj točno je alergična. Ko pa bom kaj stestirala, pa poročam.
Helena
Res ne vem Ursa, glede na to da so recepti ameriski s cim bi nadomestil melaso.
Tudi ne vem ce se ti dve stvari lahko kupita pri nas!?! Bo Helena mogoce sla v akcijo in kaj nasla.
Recepti so res tako mamljivo privlacni, a kaj ko bi se bilo treba res spraviti na eno preciscevalno dieto (post od frfre mi je dal misliti ;-)….
No, pa to je ze druga tema ;-).
GLUTEN jaz kupujem v trgovini jablana v BTC (pokrita tržnica).Gluten je v bistvu pšenična beljakovina in sicer čista beljakovina.To je lepek, ki testo drži skupaj.Če hočeš kruh, ki ne bo razpadal-se drobil že takoj naslednji dan, ga je dobro malo dodat.Današnje moke nimajo dovolj glutena, kot včasih ni treba vprašat zakaj, je itak jasno.
Iz glutena jaz naredim pšenične zrezke-pšenično meso, je meni zelo dobro kot nadomestilo za meso.
A Jože, viš, to je to – meni se pa kruh čez dva dni drobi ;-). ok, hvala za pojasnilo, če se lotim peke katerega od sadnih kruhov bi verjetno res bilo kar fajn da ga dam zraven. Mogoče veš če se ga da dobiti tudi v “navadni” trgovini? Na žalost nismo vsi iz Lj in si takšne nakupe lahko samo narišemo (kakšnih specializiranih trgovinic pri nas na žalost nimamo).
No, pa še recept za tele zrezke – iz pšeničnega mesa lahko napišeš, če ti ni pretežko ;-).
Lp, d.
Za oats jaz vedno vzamem ovsene kosmiče.
Melaso se dobi pri nas tudi v večjih trgovskih centrih, ponavadi na policah z zdravo hrano. Tam bi jaz tudi pogledala za gluten, ki pa ga po mojem lahko mirno izpustiš. Konkretno za bananin kruh, delan je iz polnozrnate moke, če nimaš glutena, bi jaz vzela belo moko, oz. vsaj pol pol.
Melaso lahko nadomestiš tudi z javorovim sirupom, rjavim sladkorjem in vodo, v skrajni fazi tudi z belim sladkorjem in vodo.
Ponavadi je finta melase v tem, da priskrbi sladkor, ki je hrana za kvasovke, da kruh vzhaja. Če je v receptu samo žlička ali dve, jaz sploh ne bi komplicirala, vzela bi med ali sladkor. Ker okus se tako ali tako porazgubi.
Forum je zaprt za komentiranje.