Najdi forum

uporaba VOKA

zdravo,

že dalj časa imam doma vok in ga nisem niti enkrat uporabila. Sedaj pa imam par vprašanj:
Kako se prvič uporabi vok? a ga je treba pregreti?
a imate mogoče kak dober recept?
a se v voku uporablja kaj vode, olja, masla?

za vaše odgovore se zahvaljujem

Vok uporabljaš kot vsako drugo posodo. Novega temeljito oplakneš z vročo vodo in potem veselo na delo.
Tudi v voku uporabljaš maščobo, ampak je potrebno mnogo manj kot v navadni posodi. Izvrstno se na hitro opeče zelenjava, meso pa se mi zdi bolj polnega okusa. Moji domači vedno po okusu ugotovijo, kdaj je kosilo pripravljeno v voku in kdaj ne. Sicer pa jaz v voku pečem tudi palačinke in sploh počnem v njem vse, kar je le možno. Svetujem ti, da ga začneš uporabljati, potem boš pa že z izkušnjami ugotovila, kaj je dobro in kaj ni. Srečno!

Ali je potrebna posebna obdelava voka (npr. segreti na visoki temperaturi) pred prvo uporabo, je odvisno od materiala, iz katerega je narejen vok, tako da malo več napiši, kakšen vok imaš.

Če si kupila kvaliteten vok, morajo biti priložena navodila, ali pa vsaj kaka nalepka z njimi, kako ga uporabljati. Pri mojem je pisalo, da ga je treba pregreti, vsaj mislim, da je. Čeprav nam je hrana, pripravljena v njem, zelo všeč, pa ga zelo malo uporabljam, ker imam steklokeramičen štedilnik, kjer se pri plošči, ko je ta dovolj segreta, ena od spiral ugasne. Kar pomeni, da nikoli ne moreš doseči dovolj visoke temperature, da bi lahko spražil več hrane kot za eno osebo (visoka temperatura je potrebna, da se hrana čim hitreje zapeče, voda hitro izpari in se hrana ne začne kuhat). Če delam po porcijah, traja predolgo…. Tako da ne vem, kako naj rešim ta problem.
če imaš plinski štedilnik, teh problemov verjetno ne boš imela. Najbolje, da poskusiš, pa boš ugotovila. Nakockan piščanec, bučke, paprika, korenje, por…, zraven kuhan riž, kosilo bo 123. Veliko uspeha!

Palačinke v voku? 🙂 Kakšen vok pa imaš – material mislim?

Bom pe jaz nekaj vprašala glede maščobe v voku. Jaz namreč zelo rada kuham v voku, ampak se mi zdi, da moram dati ogromno olja, sicer se nič prav ne peče in pa prijemlje se. Imam litoželezni vok, baje je res kvaliteten. Ne vem pa, kje ga lomim, saj jaz z žličko olja, tako kot je v receptih, sploh ne pridem skozi.

Liloo, poskusi še ti kdaj speči palačinke v voku, kakršnegakoli že imaš.Boš videla, da je res dovolj nekaj kapljic olja, pa še okusnejše so.

Načeloma vok že sam po sebi ne zahteva veliko maščobe, zato mi je čudno, da moraš dodat velike količine olja. Ko pražiš zelenjavo, jo vržeš na razgreto čebulo ali česen in potem že itak sama začne oddajati svoj sok – ne razumem torej, zakaj dodajaš maščobo? Napiši tvoj postopek dela, pa bomo komentirale.

Hvala za odgovor.

Moj postopek: malo olja, na njem spražim meso. Meso odstranim. Spet malo olja, popečem narezano papriko, korenček. Odstranim. Spet dam olje, na katerem popečem gobice, čebulo, česen. To sem tako na pamet napisala. Včasih dam tudi por, kitajsko zelje, bučke … pač kar je od zelenjave pri roki.
Če bi vse vrgla v vok naenkrat, ni dovolj prostora, zato pečem postopoma in dajem ven že pečeno.

Palačinke pa poskusim speči takoj, ko se mi jih bo zluštalo 🙂 Če bom dolgo razmišljala o njih, grem lahko kar vok dat gret :)))

Hm, liloo – jaz sicer meso vedno pečem v drugem voku, ne v tistem z zelenjavo, le na koncu zmešam vsebino obeh vokov. Zelenjavo pa začnem pražit z najtršo in potem postopoma dodajam mehkejšo, toda nikoli vmes ne dodajam olja, kvečjemu kdaj kakšno kapljico sezamovega, pa še to bolj zaradi okusa.Je pa res, da zelenjave nikdar ne popražim do uvelosti, pač pa pustim rahlo al dente. Ne vem, če sem ti kaj pomagala…. Kaj pa, če tebe zgolj občutek vara, da moraš dodat maščobo?

Kuharica hvala za odgovor. Nisi mi povedala, kakšne vrste vok imaš – mogoče je tudi od tega odvisno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close