Uporaba olja večkrat
Recesija pripomore tudi k temu, da počneš stvari ki jih sicer ne bi.
Včasih sem olje po peki krompirja zavrgla, danes pa ga uporabim še za naslednje kosilo. Oni dan sem pekla novi krompirček (3 runde), olje je bilo po peki čisto, zato sem ga danes uporabila še za podlago pri peki mesa in ko sem popražila malo čebulce za riž.
Ali se vi tudi poslužujete tega? koliko je to zares ne zdravo, glede na to da v restavracijah to na polno počnejo, le da imajo neke filtre skozi katere olje precedijo?
2l olja za pol leta, kako vam uspe? A kaj drugega uporabljate (putr)?
Mi ga imamo 5l za 1,5 meseca, pa ga na solato dajem res malo.
Aja, kuham vsak dan, razen če pri vas samo čez vikend?
Namreč moja kolegica sploh ne kuha, čez teden so na kosmičih, čez vikend pa pri starih starših. Seveda za hrano zapravijo zelo malo.
5 litrov za 1,5 meseca???????? Halo??? Pa ste vsi zdravi? Mislim holesterol pa to…..
Mi imamo ravno obratno – 1,5 litra olja, 5 mesecev…… in še to sezamovega, ki je naravnost odlično. Sicer je malo dražje, ampak če ga vsakih 5-6 mesecev kupiš, je nič v primerjavi z ostalim.
Skoraj ne morem verjet, da porabite toliko olja. Sicer pa – ljudje smo različni.
Lp
Za peko krompirja, zrezkov,… porabim tako malo olja, da se mi ga ne splačat šparat in ga itak ne bi mogla, ker ga večino hrana vpije. Poham pa nikoli.
Moja stara mama je večkrat uporabljala olje, dokler ji ni mami tega preprečila. Mislim, da zato, ker je prežgano olje kancerogeno.
To, kaj počnejo v restavracijah, pa mene sploh ne zanima in mi ne predstavlja nikakršnega argumenta za takšno početje v svoji kuhinji. Kuham ravno zato, da vem, kaj jem in kako je bilo pripravljeno. Gostiln se pa iz istega razloga izogibam.
Porabim približno 3 do 4 litre olja mesečno saj veliko kuhamo. Rabljeneno olje zavržem, edino recimo, če cvrem krompirečk in takoj zatem še kakšno meso potem ne dajem novo olje ampak uporabim tisto od prej, če je še čisto. Kupujem pa sončnično kar kakovostno olje, ker tista nizkocenovna rastlinska olja imajo nek čuden priokus in se pozna tudi pri hrani. Za solato imam najraje olivno olje ampak tega porabimo manj saj otroci ne marajo, če je hrana pripravljena na olivnem olju. Tiste, ki porabite zelo malo olja verjetno tudi zelo malo kuhate, saj recimo že za pečenje mladega krompirja v pečici moraš dati malo več, da se vse ne sprime pa četudi potem malo pustiš na papirnati brisači preden serviraš, enako počnem s cvrtjem.
Nimam pojma, koliko olja na mesec se porabi, definitivno pa ga ni liter. Pa se kuha vsak dan! In uporabljam različna olja, pa seveda je skoraj vsak dan tudi solata. Odprta pa so vsaj olivno, bučno, sončnično in repično olje, ampak vsega skupaj ni porabe en liter.
Masti, masla in margarine pa za tako peko ne uporabljam, samo maslo za peciva.
Cvrem ne, tudi za mlad krompir v pečici pa ne porabim več kot 2-3 žlice olja za cel pekač. Za zrezke pa ga itak ne porabiš več kot pa eno žlico.
Največ se mi zdi,d a ga gre za testo za pico :))
Kuham vsak dan, zelo malo cvrem, navadno pecem v pecici na peki papirju ali v alufoliji. Pecen krompircek porabi malo olja, friteze nimam. Zanimivo se mi zdi, da ljudje isto olje uporabijo veckrat, tudi 20-krat. A vsak ima svoje navade. Pri nas pecemo na olivnem ali sezamovem olju, poraba je cca pol do enega litra na mesec.
Krompir cvrem zelo redko in ja, takrat pustim olje na strani še za enkrat. Za pečenje krompirja v pečici pa dam na pekač kos peki papirja, krompir narežem na kocke, pokapljam z olivnim oljem, premešam in stresem na papir. Se lepo speče in se nima kam prijeti. Če pečem kupljen pomfri, je pa itak že sam po sebi več kot dovolj masten.
Včasih, če me ravno prime, naredim tudi “starinsko” kosilo: ocvrem zrezke, večino olja odlijem, na preostanku pa prepražim krompir.
Za kuho uporabljam različne maščobe, odvisno od vrste hrane. Ne porabim pa vsega skupaj liter na mesec, pa kuham (skoraj) vsak dan in kar velike obroke.
A se kdo razen mene potem to olje zbira in odda kot poseben odpadek?
Drugace imamo pa tudi mi odpretih kar nekaj steklenic. Domace oljcno, domace bucno, pa sezamovo in repicno. Pa arasidovo. Skoraj ne cvrem, ce pa, pa uporabljam olje, ki je pripravljano za uporabo na visokih temperaturah in ne postanejo zarko. Ce pecem le ocvrtke, olje ohlajeno prefiltriram skozi papirnat filter za kavo in ponovno uporabim.
Najvec odpadnega olja se pa nabere iz kozarcev vlozene zelenjave v olju….
Če je pečena ali sušena zelenjava in vložena v olju … to olje porabim za rižote, kaše in podobno, saj je dobro olje z okusom :))[/quote]
Ponavadi imajo v sebi vodo in vinski kis, pa olje tudi ni najboljse kvalitete (razen ce vlagamo sami). Dam pa v olje, v katerem kupim sir novega, pa se kaj od zacimb. Komaj cakam, da gremo naslednji vikend na morje, da naberemo zacimbe za novo sezono
Živim sama s hčerko, pa porabiva približno 1 l olja na mesec ali dva, približno. Sicer pa ne cvreva nikoli in ne pečeva ‘krompirčka’….največ ga, skor 3/4, porabiva za solate, in to če se le da domačega olivnega ali bučnega. Solate pa jeva vsaka svojo, in to pogosto 2 ali 3x dnevno, tko da porabiva kar dost olja, nekaj malega pa ga še porabiva za rižote, ali pa kakšne zelenjavne zadeve.
V pečici pa pečeva vse na peki papirju, kvečjemu ‘pošpricava’ kako kapljico na že pečeno zelenjavo, meso. Sem mnenja, da meso ima dovolj svoje maščobe in pogosto pečem ‘nature’ meso, brez maščobe, ker najprej itak da spusti svoj ‘sok’, potem pa pokrijem in dušim zaprto, potem pa dodam začimbe (žajbelj, rožmarin, česen, timijan..) in zapečem na zraku, do hrustljavega, tako mi je najbolj všeč…
Moja mami pa zapravi ogromno olja, ona daje olje povsod, še na juhe si dodaja žličko olivnega, pa na kruh si ga kdaj kapne, ali pa s kruhom ‘popivna’ olje iz posode kjer se je peklo meso, pa na polento ga da dodatno, pa na kuhano pašto ‘da se ne prime’, pa….. je pa res, da živijo na primorskem in imajo doma oljke in domače olje, pa vseeno, ona ga ogromno porabi in je izredno vitalna in zdrava pri dobrih 70 letih, kljub temu….
Če je pečena ali sušena zelenjava in vložena v olju … to olje porabim za rižote, kaše in podobno, saj je dobro olje z okusom :))[/quote]
Ponavadi imajo v sebi vodo in vinski kis, pa olje tudi ni najboljse kvalitete (razen ce vlagamo sami). Dam pa v olje, v katerem kupim sir novega, pa se kaj od zacimb. Komaj cakam, da gremo naslednji vikend na morje, da naberemo zacimbe za novo sezono[/quote]
:)) Ko sem oddala prejšnji post, sem začela razmišljat, da ti verjetno govoriš o kupljeni vloženi zelenjavi… pri nas jo sami pečemo ali sušimo in potem vlagamo v kvalitetno olivno ali pa bučno olje. In tega potem z užitkom porabim naprej še za kuho.
Živim sama s hčerko, pa porabiva približno 1 l olja na mesec ali dva, približno. Sicer pa ne cvreva nikoli in ne pečeva ‘krompirčka’….največ ga, skor 3/4, porabiva za solate, in to če se le da domačega olivnega ali bučnega. Solate pa jeva vsaka svojo, in to pogosto 2 ali 3x dnevno, tko da porabiva kar dost olja, nekaj malega pa ga še porabiva za rižote, ali pa kakšne zelenjavne zadeve
Joj, 1 liter olja na mesec? Midva porabiva 1l olja v 3 ali 4 mesecih, tako da ne vem
Malo večja poraba olja ni problematična, če gre za kvalitetno olje, kot je naprimer olivno ali pa kokosovo. Prekomerna teža ni holesterol nista posledica uživanja malo večjih količin kvalitetnih olj, ampak predvsem nekvalitetne maščobe, največkrat v povezavi z večjimi količinami ogljikovih hidratov, telesu prijazno pa ni niti pomanjkanje gibanja. Če krompir namesto v fritezi pečemo v pečici, lahko uporabimo le nekaj kaplic olja. S tem porabimo manj olja (da se znebimo recesije) in ga posledično tudi manj pojemo. Na račun manjše porabe, lahko kupimo bolj kvalitetno olje.
Forum je zaprt za komentiranje.