Uporaba avtomobila v službene namene – ali se izplača
Zdravo,
mogoče mi lahko kdo izmed vas odgovori na vprašanje ali vsaj pove svoje mnenje. Tako je naneslo, da bom morala moj osebni avto uporabljati v službene namene za potrebe podjetja v katerem sem zaposlena. Avto je nov, star manj kot leto dni, vreden pa je cca. 4 milijone tolarjev. V prihodnjih mesecih bom naredila nekje med 10.000 in 15.000 kilometri (mogoče celo več) za kar mi bo seveda povrnjena kilometrina (1 km = 69 SIT). Zanima me, ali se mi to sploh splača. Bojim se namreč, da bo zaradi prevoženih kilometrov avto hitro zgubljal na ceni. Poleg tega bom prav kmalu splet pri rednem tehničnem pregledu, kar tudi ni prav poceni in ko zraven prišetejem še stroške za bencin, se začenjam spraševati, ali bi bilo pametno od delodajalca zahtevati službeni avto.
Vaše mnenje mi bo resnično pomagalo…..
m-bone
Zdravo!
Takole je: splača se ti oboje! S kilometrino zraven še malo zaslužiš, če imaš pa službeno vozilo (in zraven še za privat) pa nimaš nobenih stroškov(razen mogoče bonitete) Če ti podjetje pokrije celotno boniteto (in zraven še malo privat km) se ti to bolj splača kot privat. Vsaj tako je moje mnenje ! Jaz osebno imam službeno vozilo in zraven še uporabo v privat namene in mi to ugaja! Nobenih skrbi in stroškov ! S tem da mi podjetje pokrije celotno boniteto! Ampak delam 60.000 km letno za službene namene!
Verjetno je status tvojega vozila nekoliko drugače: moje je najprej osebno, ki se občasno uporablja za nemene podjetja. Nobenih dodatnih (osebnih) kilometrov ne krijejo. Ne vem, razmišljam pač, da bi zahtevala, da najamejo ali kupijo avto ker pravzaprav ne vem, zakaj bi morala uporabljati mojega.
lp
absolutno se splača imeti svoj avto za službene namene, sploh če ti služba krije polno kilometrino.
RAčunaj. iz lj do mb je cca 260 km. in to nanese 17940 sit! dobro kaj.
za bencin daš maksimalno 1/3 tega denarja in za servise in vse ostalo ti še kar ostane.
sploh pa za dodatek v denarnico.
zato – na šparaj avta, saj bo čez npr. 5 let skoraj enako vreden z ali brez veliko prevoženih kilometrov.
Se splača. SLužbeni avto pa se (zaradi bonitete ne). Poglej takole: 15000 kilometrov je cca miljon tolarjev v nekaj mesecih … Števec pa lahko vedno zavrtiš nazaj …
Vem, da ni lepo, je pa resnica. In tako počne zelo veliko izmed tistih, ki privat avto službeno uporabljajo. In potem gredo lahko pri nakupiu vsakič razred navzgor …