Upokojenci revno živimo
Pred tem, 03.08.2025 ob 10:45
Tudi jaz grem v kratkem v penzijo in se kar bojim. Vse življenje sem imela plačo malo nad povprečjem, se je dalo čisto solidno živeti, kmalu pa bo prihodkov bistveno manj. Kot opažam imajo dobre penzije tisti, ki so že dolgo v penziji. Pa, še prej so se lahko upokojili.
Pa saj pravim, da bi bilo treba ravno za ta stare upokojence izpeljati finančno striženje, da bi se sistem naredil bolj pravičen. Ker oni dejansko zažirajo rodove, ki zdaj delajo.
Vsi, ki se zmrdujete nad mojo direktnostjo, pa dajte pogledati statistična dejstva.
In kaj bo dobila generacija, ki zdaj plačuje prispevke? To, kar se matematično izide. In to je upokojevanje ne prej kot pri 70. letu starosti in odmerjenih 30-procentov dolgoletnega povprečja plače. Vse ostalo bodo ali lastni prihranki ali pa socialna pomoč.
Soočite se z realnostjo, razvajeni sanjači!
Se mi zdi, lahko pa se tudi motim, da smo na najslabšem mi, ki se bomo upokojili v kratkem. Smo še generacija, ki je mislila, da bo za nas poskrbela država. Saj smo dajali na stran, a ne namensko za penzijo. Nismo bili vešči glede vlaganji ravnanja s financami na splošno. Enostavno smo se znašli v neki čisto drugi realnosti. Mladi to bolj obvladajo, imajo drugo mentaliteto in predvsem se zavedajo, da bodo morali poskrbeti zase.
Generacija 60, 03.08.2025 ob 11:39
Se mi zdi, lahko pa se tudi motim, da smo na najslabšem mi, ki se bomo upokojili v kratkem. Smo še generacija, ki je mislila, da bo za nas poskrbela država. Saj smo dajali na stran, a ne namensko za penzijo. Nismo bili vešči glede vlaganji ravnanja s financami na splošno. Enostavno smo se znašli v neki čisto drugi realnosti. Mladi to bolj obvladajo, imajo drugo mentaliteto in predvsem se zavedajo, da bodo morali poskrbeti zase.
Jaz isto opažam pri sodelavcih in znancih. Sem 20 let mlajša in so nas že na fakulteti opozarjali na to da moramo sami za svojo starost poskrbet ker ne bo dovolj državna penzija. Pa se jih veliko vseeno tega ne drži. Ene 20 let mlajši mislim da so glede tega bolj si na jasnem.
Podrobnosti volitvenega postopka ne poznam, a kot razumem in vidim je tako, da voliš ljudi, katerih delo malo poznaš, se ti zdijo pošteni, a naprej ne pridejo. Po neki strankarski računici pridejo naprej tisti, ki v stranki kotirajo najvišje. Mislim, da v reali zelo malo ljudi voli razne fafajonke, lunatike, bratuško, če omenim le nekatere, ki jih že vsi poznamo. Ti se vedno znova znajdejo ob koritu.
Garaš 40 let, pa naj bo to fizična ali psihično obremenitev ali stalni stres, da dosegaš plane, se veseliš penzije, da boš končno zaživel, potem pa životariš. Čeprav nisi bil na minimalcu in imaš nekaj prišparanega in lastno streho nad glavo, preračunavaš, kaj si lahko privoščiš in česa ne. Sanje o več časa na morju, potovanjih, hobijih, kakšnih razvajanjih se zelo hitro razblinijo. Za tiste z nižjo plačo, ki niso mogli kaj dosti prihraniti, in bognedaj brez lastne nepremičnine, je še mnogo težje.
Penzija je odvisna plačanih prispevkov. Glede na to, da je ta generacija imela bistveno premalo otrok, so penzije v povprečju vedno nižje.
Drugače, vsak so lahko izračuna koliko penzije bo imel. Če je znesek prenizek tudi ni potrebno takoj bežati v pokoj. V 57-60 letnik lahko še vedno brez težav sr kakšno leto dela…
Anonimno 4448, 03.08.2025 ob 11:12
Z leti gre kvaliteta navzdol, tu nimaš kaj. Kvečjemu še slabše. Kako rešiti?
In kolikor je že zdravje telesa problem, bo pri mentalnem še huje.
Ti očitno ne veš, da so bile solidarnostne sobote, pa delovne akcije, pa neplačane ure popoldan.
Ti ljudje so res mnogo storili.
Sicer pa je Janša debelo sklestil pokojnine in njemu se je za zahvalit za razlike. Te, zmanjšane pokojnine bi bilo treba dvignit do ostalih, ne pa spuščat.
Če si upokojen lahko na primer samo sanjaš o dopustu ali o kakšni samoplačniški terapiji, če nisi še kaj dajal na stran.
gotovo bo, 03.08.2025 ob 14:28
Ti očitno ne veš, da so bile solidarnostne sobote, pa delovne akcije, pa neplačane ure popoldan.
Ti ljudje so res mnogo storili.
Sicer pa je Janša debelo sklestil pokojnine in njemu se je za zahvalit za razlike. Te, zmanjšane pokojnine bi bilo treba dvignit do ostalih, ne pa spuščat.
Če si upokojen lahko na primer samo sanjaš o dopustu ali o kakšni samoplačniški terapiji, če nisi še kaj dajal na stran.
Oprosti, narobe sem citirala. Namenjeno je bilo Vidalli
Garaš 40 let, 03.08.2025 ob 13:55
Garaš 40 let, pa naj bo to fizična ali psihično obremenitev ali stalni stres, da dosegaš plane, se veseliš penzije, da boš končno zaživel, potem pa životariš. Čeprav nisi bil na minimalcu in imaš nekaj prišparanega in lastno streho nad glavo, preračunavaš, kaj si lahko privoščiš in česa ne. Sanje o več časa na morju, potovanjih, hobijih, kakšnih razvajanjih se zelo hitro razblinijo. Za tiste z nižjo plačo, ki niso mogli kaj dosti prihraniti, in bognedaj brez lastne nepremičnine, je še mnogo težje.
V bistvu tisti ki so imeli nizke plače še najmanj občutijo razliko. Ker je minimalna penzija skoraj ista kot minimalna plača. Najbolj občutijo tisti s povprečno in nadpovprečno plačo, ker jim gre skoraj na pol.
Forum je zaprt za komentiranje.