Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis umivam avto

umivam avto

Berem priročnik Franceta Vrbinca, kjer nas avtor opozarja na pravilno uporabo glagolov prati/umivati. Pove, da peremo vse tisto, kar voda prepoji npr. perilo. Še posebej opozori na rabo besedne zveze prati avtomobil, ki je napačna. Pravilno se torej reče, da avto umivamo.

Tudi vam gre to težko z jezika?

Ja, pa se mi res malo čudno sliši. Preveč smo se navadili, da je treba že spet avto oprat, hehe.

Zanimivo se mi pa zdi, da velikokrat slišim ‘oprati posodo’ in me udari po ušesu. Pomiti, umiti posodo, to pa ja. 🙂

Hmmm … Potemtakem tudi sode umivamo? Tudi to gre težko z jezika, ne? Ampak pri tleh pa ni dileme – prati ali pomivati. Res zanimivo. Pravila so pravila in moramo se jih držati – ampak pogovorni jezik in narečja gredo po svoje …

K.

Za mojega starega očeta vem, da je sode pomival in ne pral. Avtopralnice pa se najbrž ne bodo preimenovale v avtoumivalnice :))

Tudi meni je to o avtoumivalnicah prišlo na misel. So pa vsaj stroje pravilno poimenovali – pralni in pomivalni. 😉

K.

Moja stara mama je vedno popravila,če sem rekla da kozarec perem.Rekla je:”Kozarce in stvari umivamo,peremo pa perilo.Kar pomisli malo kakšna je razlika.Nikar ne poskusi mečkati kozarca.”Še danes po nekaj desetletjih, ko je že ni več,jo slišim.kako me popravlja ,ko kakšno narobe rečem.Bom pa še vam rekla,saj veste kaj.Poskusite mečkati avto.Ne gre,kajne. LP

Kaj pa pri umivanju samega sebe? Umijem si zobe, ne? Lase pa … bi torej oprala (saj se prepojijo z vodo in jih lahko “mečkam”). Roke pa si umivamo in peremo, vsaj v pogovornem jeziku.
Hehe, pravo avtopralnico pa dobiš, če pozabiš okna na avtu odprta. Potem se sedeži lepo prepojijo z vodo.

Karma, tudi lase si umivamo. 😉

Satriani, to je odvisno od tega, kakšne lase imamo 😉
Kakšen plešast moški si jih po Vrbinčevi teoriji o prepojenosti seveda le umiva, mladenka z gostimi in dolgimi lasmi pa bi si jih skoraj morala prati.
Vsekakor zanimiva pomenska razlika (prati/umivati), ki se v vsakdanjem govoru zelo izgublja.

New Report

Close