Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Umetno povečana resolucija fotk

Umetno povečana resolucija fotk

Imam fotografije narejene z digitalcem s 5 milijoni točk. Poslati pa jih moram nekomu, ki hoče imeti fotke 3072×2048 pixlov oz. nad 6 milijonov točk. Moj fotoaparat pa zmore le 5 MP.
Če recimo v PhotoShopu spremenim resolucijo iz 5 na 6 MP ali se to na fotografiji opazi? Ali se lahko ugotovi, da je bila resolucija umetno povečana?

Načeloma to ni tako veliko povečanje, da se bi ga opazilo na prvi uč, posebej če uporabiš prave algoritme. Tudi senzorji se po kvaliteti razlikujejo, tako da tudi tu lahko pride do odstopanj kvalitete pri isti resoluciji. Lahko pa pošlješ sliko po mailu, pa ti jo jaz povečam (bo boljša kvaliteta kot pri PS)

hvala hmm, bi pa vseeno raje sama to naredila, ker imam teh slik kar veliko in moram zadevo znati sama narediti.
Kaj pa pomenijo ti alogoritmi, ki jih omenjaš?
Ali se v PSju oz. kakšnem drugem programu vidi, da je nekdo umetno povečeval resolucijo? Če pregladuje lastnosti datoteke ali pa kaj podobnega?

No saj komot sama narediš z PSjem ali kakim podobnim programom, obstaja pa več vrst algoritmov za resize slike. Nekateri so zapleteni in jih programi kot so PS ne vsebujejo, ampak jih kupiš kot dll knjižnjice, te pa niso ravno za uporabo za laike. Kot pa sem že povedal, povečava iz 5M na 6M ni tako hudo velika, da je ne bi zmogli OK opravit tudi programi ala PS. Bodi pa pozorna v funkciji za resize/resample za različne algoritme povečevanja, kajti tudi ti programi imajo ponavadi več teh algoritmov(pixel resize, bilinear, bicubic resample, …). Poskusi z različnimi, pa boš potem sama videla kateri ti naredi najbolje.

Če sliko sphraniš brez meta podatkov(ali še bolje, če meta podatke obdržiš), potem se načeloma ne vidi, da je bila popravljana.

Hmmm, hvala moram preskusiti, ko pridem domov, da vidim kaj so ti meta podatki in če se kje kaj vidi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close