ukinitev služnostne pravice
Pozdravljeni.
Zanima me ali lahko zahtevam ukinitev služnostne pravice in sicer:
občina je predstavila načrt postavitve kanalizacije po kateri bi ob naši parceli ob robu potekal kanalizacijski vod. Lastnika (starša) sta podpisala služnost, nakar smo sedaj izvedeli, da se je prvotni plan spremenil do te mere, da je sedaj predviden kanalizacijski vod tako, da nam parcelo dobesedno razbije na 4 dele!
Najbrž ni potrebno poudariti, da bi ob taki izgranji naša parcela (velikost 2500m2) postala popolnoma neuporabna.
Mi lahko kdo pomaga ali lahko z odvetnikom zahtevam izbris te služnostne pravice zaradi preslepitve/negospodarnega ravnanja načrtovalca ali kaj podobnega?
Lp.
Spoštovani!
Čeprav zakon tega izrecno ne določa, se je v sodni praksi izoblikovalo stališče, da v okvir obzirnega izvrševanja služnosti spada tudi zahteva lastnika služeče nepremičnine, da se izvrševanje služnosti prestavi. Morda bi najprej poskusili z mirno potjo, jim torej na Občini pojasnili, da v to ne pristanete in naj načrte spremenijo.
Stvarna služnost preneha tudi s pravnomočnostjo sodne odločbe. Vložite lahko torej zahtevek za prenehanje služnosti zaradi razloga, da so se spremenile okoliščine v katerih je služnost nastala (sprememba plana).
S spoštovanjem!
SPOŠTOVANI,
PRI PREGLEDU V ZK, SEM UGOTOVILA, DA JE NA MAMINO PARCELO, KATERO JE PODEDOVALA OD SVOJEGA OČETA LETA 1983 SE VEDNO VPISANA SLUŽNOST PRAVICE BIVANJA NA TO HIŠNO ŠTEVILKO. PRI PREVERJANJU V ZK NA SODIŠČU TE POGODBE VEČ NI IN JE V POKRAJINSKEM MUZEJU. PO PREVERITVI TUDI TAM, JE BILO UGOTOVLJNEO, DA JE POGOBA SKLENJENA 9.6.1936 KO JE NJEN OČE TO KUPIL IN JE TAKRAT BILA GOSPA STARA 73 LET. NA ZK SO MI REKLI, DA SE LAHKO IZBRIS NAREDI SAMO S ZK PREDLOGOM OD NOTARJA IN DA NAJ ON PREDLAGA KAKO TO UREDIT, KAJTI PRIDOBITI BI SI NAJ MORALA MRLIŠKI LIST TE GOSPE SAJ NI VEČ MOGOČE DA BI GOSPA ŽIVELA. KER O NJEN DRUGIH PODATKOV NIMAM KOT IME IN PRIIMEK IN VERJETNO LETNICO ROJSTVA, NE VEM KAKO SI NAJ TA LIST PRIDOBIM. PROSIM KAJ MI PREDLAGATE OZ. KAJ MI SVETUJETE?
ZA VAŠ ODOGOVOR ŽE V NAPREJ HVALA
Spoštovani,
potrebno je začeti s postopkom vzpostavitve ZK listine, kar vam bo uredil odvetnik in ne notar.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.