ukinitev preživnine?
Lepo pozdravljeni!
Takšen je moj primer: oče je vložil nekakšen predlog za ukinitev preživnine na sodišče v Maribor. Razlog naj bi bili onemogočeni stiki z mladoletno hčerjo, mojo sestro (jaz sem polnoletna hčer). V procesu razveze je sodišče določilo, da so stiki po dogovoru, poročilo s CSD pa je jasno kazalo, da mladoletna hčer glede na njeno izjavo na CSD NOČE imeti stikov z očetom. Oče nas je zapustil maja lani in od takrat trpimo neprestano izsiljevanje z denarjem, manipulacijo, grožnje (tudi s smrtjo), žalitve…Trenutno s sestro živima pri mami, ki zasluži minimalno plačo (dela v tovarni). Oče dela v avtoprevozniškem podjetju in zasluži minimalno 1400 € na mesec (prikazano je veliko manj). Če pride do tega procesa, ali bomo jaz,sestra in mama poklicane na sodišče ali bo sodišče samo razsodilo glede na njegov absurden predlog in kakšne možnosti ima oče, da mu uspe ukiniti preživnino za mene in sestro?
Spoštovani,
obveznost preživnine je določena z zakonom in je vezana na pogoje/zahteve, ki jih določa zakon: do preživnine ste upravičeni otroci za čas rednega šolanja, najdlje do vašega 26. leta, starši pa imajo preživninsko obveznost ne glede na svoje premoženjske razmere. Sodišče tako preživnine ne more kar ukiniti, lahko pa ( v kolikor bi oče prilagodil/spremenil tožebni zahtevek) ponovi odločanje o višini preživninske obveznosti, ki je vezana na dohodke obeh staršev ter potrebe otrok, za katere se preživnina določa. Oče tako dejansko nima možnosti za uspeh v takem postopku.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.