Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ukinitev delovnega mesta

Ukinitev delovnega mesta

Pozdravljeni

Na forumu sem zasledila, da svetujete tudi v zvezi z delovnim pravom. Imam sledeči problem, in sicer:
V delovnem razmerju pri trenutnem delodajalcu sem že zadnja 4 leta. Pred iztekom pogodbe za določen čas leta 2012, sem po dolgih pregovarjanjih in dogovarjanjih prejela pogodbo o delu za nedoločen čas (pred tem se že bila zaposlena polni 2 leti pri tem delodajalcu). Leta 2012 sem prav tako zanosila, vendar o tem nisem želela obvestiti svojega delodajalca, dokler nisem opravila ključen pregled ki je potrdil da je nosečnost OK, namreč leto poprej sem imela težave v nosečnosti, ki se niso dobro končale. Moj delodajalec sprejel novico o moji nosečnosti precej tragično in razumel vse skupaj, kot da sem izkoristila situacijo in jih izigrala, namreč dobila sem pogodbo za nedoločen čas. Seveda sem se branila takšnih očitkov, vendar sem skozi vso nosečnost občasno občutila določeno mero šikaniranja in absolutno neprimernih izjav, ki so se tako ali drugače navezovale na moj status. Sedaj ko sem se vrnila iz porodniškega dopusta se (dobre 4 mesece je od tega) se je marsikaj spremenilo. Kljub mojemu rednemu delu, vestnemu izpolnjevanju vseh navodil mojih nadrejenih (pisanje raznoraznih poročil, standardov, programov, itd. – delam namreč v turizmu) čutim velike pritiske na delovnem mestu. Konstantno šikaniranje, grožnje da naj dam odpoved, če mi kaj ne ustreza, da sem izsilila letni dopust, da se naj zavedam, da če delam v turizmu pač lahko koristim letni dopust v zimskih mesecih, potem zasliševanja če imam doma kakšne težave, ker vidijo da sem se spremenila, ipd. … Skratka zadevam ni videti konca. Ravnokar sem se vrnila z letnega dopusta in čisto slučajno od sodelavke izvedela, da je moj delodajalec dal uraden dopis našemu sindikatu, da ukinja moje delovno mesto… Torej o tem nisem bila obveščena po nikakršni poti in to sedaj uradno vedo vsi razen mene seveda. Sprašujem KAJ LAHKO STORIM, da se situacija kar najboljše obrne meni v prid, zanima me tudi kako je glede premeščanja zaposlenih znotraj podjetja in če se lahko z premestitvijo na drugo delovno mesto spremeni tudi dogovorjena plača?…Ne vem še ali bo govora zgolj o premestitvi ali celo o dokončni odpovedi delovnega razmerja…Skratka vse skupaj doživljam kot nekakšno kazen ker sem zanosila in rodila k sreči zdravega otroka, ki me razveseljuje i osrečuje iz dneva v dan. Lepo prosim za kakršenkoli nasvet.

Lep pozdrav in hvala vnaprej za odgovor.

Verjetno boš dobila odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Ko je dobiš, pač greš do odvetnika oz. do sindikalnega pravnika in se posvetuješ kako in kaj dalje. Časa boš imela 30 dni od dneva vročitve odpovedi.

Zadeva ne gre tako enostavno. Ne vem, kako velika družba ste, ampak delodajalec mora imeti sistemizacijo delovnih mest in mora to, če želi ukiniti kakšno delovno mesto, najprej spremeniti po pravih postopkih. Potem ima pa različne možnosti odpovedi, ki so določene v ZDR-1. Eden je tudi iz podlovnih razlogov, ja. Lahko ga pa vi opozorite na mobing in se sklicujete na 11. člen ZDR-1, po katerem imate možnost podati izredno odpoved.

Treba je paziti, kako bo postopal delodajalec in skrbno prebrati določila ZDR-1 od 86. člena dalje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close