Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Ukinitev članarin za knjižnice?

Ukinitev članarin za knjižnice?

Včeraj sem prebrala, da je nova vlada napovedala ukinitev članarin za knjižnice, slednje pa seveda protestirajo. Ta ukrep se mi zdi dokaj absurden – letna članarina v splošnih knjižnicah je (kljub krizi in vsemu) v povprečnem družinskem proračunu čisto zanemarljiva postavka. Tistih 20, 30 evrov (se niti ne spomnim, koliko sem plačala nazadnje, torej že ni moglo biti kaj strašnega) se zdi vsakemu pravemu bralcu itak odlična naložba glede na dobro založenost naših knjižnic, ne?

Izpad dohodka knjižnic naj bi bil s tem 4 do 8 odstotkov, razliko pa naj bi pokrile občine. Poudarek je seveda na NAJ BI – bi si kdo upal staviti, koliko jih bo denar resnično dalo za knjižnice? Dvajset odstotkov bi bilo po mojem že krasno, o polovici ali več pa lahko samo sanjamo. 🙁

Skratka: mislim, da bomo najkrajšo potegnili bralci.

http://www.vic.sik.si/CENIK.htm

Se podpišem, Oja. Tudi jaz ne razumem, čemu bi naj to služilo. Kakšne pa so posledice takšnih ukrepov, pa ve vsak, ki je malo spremljal rapidni upad aktualnega neknjižnega gradiva, ko so pred nekaj leti knjižnicam prepovedali tovrstno gradivo (zlasti je šlo za video gradiva) zaračunavat.

Aha, kot vidim, je članarina celo le 12,50 EUR (8 za dijake, študente in upokojence). Okej, razumem, da so ljudje, ki si tudi to le stežka privoščijo, pri večini pa gre (za razliko od ogrooomnega števila takšnih in drugačnih (pre)visokih dajatev, ki jih hočeš nočeš moramo plačevati) za prispevek, ki ga odrinejo čisto rade volje.

Bojim se, da nas čaka sistem, podoben angloameriškemu: tam v javnih knjižnicah najdeš tisto, kar ljudje pač podarijo ali zapustijo. Tako bi najbrž lahko izbirali med stotimi Victorijami Holt, kak nov slovenski roman bi si morali pa kar lepo sami nabavit.

Mene članarina čisto nič ne moti. Z veseljem jo plačam in si na leto sposodim veliko knjig. Gre res za simboličen znesek. Če pa si kdo sposodi eno knjigo na leto, potem je res drago in je bolje, če si knjigo kar kupi. Ukinjanje članarin se mi zdi nesmiselno.

Seveda se strinjam z vami. Ta znesek z veseljem plačam in sem si tudi sama izbrala, da plačam, za razliko od kupčka neprostovoljnih položnic.

Če dobim enako storitev za manj ali nič denarja sem takoj za.
Če pa se bo poznalo pri izbiri, založenosti, novostih… pa z veseljem odtejem teh nekaj EUR (kolikokrat se da it na kavo za ta denar?) da ostanejo knjižnice take, kot so. Ali boljše.

Tudi sama menim, da so članarine povsem smiselne. Tako ali tako so za študente, dijake in upokojence res nizke, povrhu pa vendarle vsaj malo prispevajo k založenosti knjižnic z novostmi.

Nasprotno, ko ne gre za zgoraj omenjene skupine, bi osebno članarino celo zvišala. V naši knjižnici znaša članarina za odrasle 12,5 €, za dijake ipd. pa 8 €. Članarina, ki bi bila približno enaka ceni povprečne knjige, tam od 20 do 30 evrov, bi se mi zdela še povsem “fer”, knjižnicam pa bi se taka vsota krepko poznala.

Popravek: za otroke & najstnike do 18. leta je članarina brezplačna.

New Report

Close