Ujemanje
Pozdravljeni,
vedno sem v dvomih pri podobnih primerih:
V košari so bila jabolka in hruške.
Jaz bi napisala V košari so bili jabolka in hruške.
Ali pa:
Mapa z dokazili neformalnih znanj in izkušenj, ki so bile ugotovljene oziroma ovrednotene.
Glede na to, da so znanja srednjega spola, izkušnje pa ženskega, bi jaz napisala “ki so bili ugotovljeni oziroma ovrednoteni”.
Hvala za odgovor!
Kadar so v takih zvezah samostalniki različnih spolov in števil, prevladata moški spol in množina.
1. Tako je pravilno v košari so bili jabolka in hruške.
2. Mapa z dokazili neformalnih znanj in izkušenj, ki so bile ugotovljene … – to načeloma ni narobe, ker so lahko ugotovljene samo izkušnje. Če pa se poraja dvom, ali je v tem primeru zajeto oboje, predlagam vsekakor: … ki so bili ugotovljeni oziroma ovrednoteni.
Po slovnici so mogoča tudi odstopanja, vendar to velja bolj za ustaljene zveze, npr. vzgoja in izobraževanje je zamuden proces – izstopa ednina (namesto dvojine) in moški spol pridevnika. Vzgoja in izobraževanje se namreč razume kot enoten, skupno potekajoči proces, ne kot dva pojma. Le, če bi izrecno želeli poudariti, da imamo opravka z vzgojo (otrok npr.) in izobraževanjem (starejših otrok, najstnikov, odraslih) bi lahko zapisali: vzgoja in izobraževanje sta zamudna procesa.