Ugašanje računalnika
Pozdravljeni!
Ker sem nova na tem forumu, se že v naprej opravičujem, če je mogoče ta tema že bila obdelana in vseeno upam na vaš odgovor.
Imam ‘navaden’ PC PII 350 z OS Windows 98. Do sedaj mi je vedno ob ugašanju računalnika (ShutDown) računalnik ugasnil (in istočasno tudi monitor).
Kot strela z jasnega pa tega noče več. PC oz OS se sicer ugasne (zaustavi), vendar ne naredi Powe Off. Slike na ekranu ni več (je temna) – tudi ne piše ‘Now it’s safe to …’ (ali kako je že … že dolgo nisem videla tega), kontrolna lučka (dioda) na monitorju ostane zelena (ne oranžna), prav tako pa tudi na PC. V računalniku pa potem ni več nobenih aktivnosti (HDD…).
Nato ga lahko ugasnem samo še fozično s tipko (I/O), pa še pri tem imam navadno kar nekaj težav (prižiganje in ponovno ugašanje).
Vsaka ideja, kaj mi je narediti, je dobrodošla.
No, če taifunov nasvet ne bo pomagal, kar tudi ne bo, saj gre za strelo z jasnega, potem si – za začetek, ker sedajle itak štacune že zapirajo – oglej moje obupno iskanje rešitve na to temo v vprašanjih z naslovom “poltergeist v moji sobi”. Pri meni je bilo namreč sčasoma samo še huje in huje. Ne samo, da ga nisem mogel ugasnit, ampak če se je že ugasnil se je kar sam nazaj vžigal, pa printerju štrene mešal, itd.
Sedaj pa slaba novica. Najprej sedi na kakšen stol.
Globoko vdihni…
In počaaaasi izdihni (ponovi 10x)
NE, 10x ponovi OBOJE, vdih in izdih, ne samo izdiha!!
Si pripravljena?
Ok, sedaj pa novica: mislim da ima vaš računalnik –
.
.
oprostite,
torej: mislim da ima vaš računalnik nepopravljivo okvaro napajalnika.
Tako. Sedaj sem povedal.
Hvala Wega!
Jaz si tega nisem upala na glas povedati… ampak očitno bo to – to.
Nasvet ALIEN3001 sem vzela z rezervo, vendar v VELIKEM upanju poskusila kaj najti v Windows nastavitvah, v BIOSu, v registry … en velik NIČ.
Potem sem v velikem upanju poskusila z nasvetom Tajfuna in se mu že v mislih zahvaljevala. Žal. Nimam Win 98 SE – in nič ne pomaga.
Torej, moje misli vsebujejo še eno malo upanje. Reinstalacija Win 98 !
Mimogrede, (spomin me že malo daje) Kako je že s ponovno inštalacijo Win 98 (na isto mesto) – koliko ostalega software se ‘zgubi’ oz je potrebno ponovno inštalirati (Office…) – ali je najbolje kar preformatirati????
Skratka, še zadnje upanje, preden obiščem servis.
Hvala vsem, za vašo pomoč.
Eee, mogoče se nisva čisto dobro razumela: nič naj nebi bilo potrebno reinštalirati, le neka dobra duša naj ti posodi napajalnik (za ATX), da ga preizkusiš.
Seveda lahko prej poskusiš še vse ostalo, nihče ti ne brani, saj sem jaz tudi obiskal še bioenergetika, kriopraktika, bajaličarja in izganjalca hudiča, ampak na koncu… Presaditev napajalnika je bila edina rešitev.
Novi so od 7000 dalje, pa ne kupi najšvohnejšega.
Če se motim pa…
hebiga.
Dragi Wega!
Prav dobro sva se razumela – tudi jaz sem takoj posumila, da gre za nekaj hardware-skega. Ampak. Ko bi ti vedel, kako sovražim ‘šraufanje’ !
No, pa vidiš, potem se raje oklenem vsake druge bilke, pa če je še tako neracionalna (moj Murphy, pač).
Zraven me je pa še strah, da morda ne gre za matično ploščo … 🙁
Hja sedaj veš da je trdota ok in da imaš probleme z mehkimi zadevami 🙂
V večini primerov se windowsi ne ugasnejo, če je kakšen del programja (mehke zadeve) neposlušen in se ne pusti ugasniti. To so lahko razni antivirusni programi, požarni zidovi, kaze in mule, spy programčki, driverji ali u bistvu karkoli drugega 🙂
Tako da naslednja domača naloga pred tapravo akcijo je takale :
Napiši kaj se je zadnje dni preden si ugotovila te simptome dogajalo z tvojim mlinčkom. Katere nove programe si namestila, katere trde dele (hardware) si vtaknila notri, je morda kdo surfal po kakšnih sumljivih straneh?
Nadaljevanje sledi takoj po oglasih….
Torej, nič od tega oz. vse (ta je težka – če jaz kaj zakompliciram, potem to ni kar tako :))
Takole – najprej sem imela win98 (+ FSecure + ZoneAlarm) in je VSE DELALO !!!
Nato sem (po trenutnem navdihu) vse preformatirala, ker sem želela preiti na Win2000Pro. Pa se ni obneslo (to je še daljša zgodba).
Zato sem ponovila korak 2 in ponovno inštalirala Win98 + vse ostalo, tako kot je bilo prvič … in kreš.
Povsem sodeč nagaja ened od unih zgoraj v oklepaju (ali pa kar oba). Samo – zakaj pa prvič nista???
Kako so že tista čudna pota Microsoftova ?
To pa itak, tudi če vse dela že iz prve se ponavadi gonilniki posodobijo in pobolšajo, tako da to škodit ne more (skoraj)
No da ne bom spraševal kaj nimaš in če zadeva z driverji vseeno ne uspe, doma probaj sledeče, da ugotovimo a je grafična karta tista nagajivka ali ne.
Pojdi na Start –> Run in vtipkaj msconfig in zaženi.
Klikni na Advanced in tam ko je en kvadratek za katerim piše VGA 640 x 480 x 16 vanj nariši kljukico.
Potem mlinček shutni, prižgi in shutni ponovno.
In seveda poročaj kaj se je zgodilo.
Žal mi je in se opravičujem, da je tole postalo ‘španska limonada’, kot je omenil Wega. (jo bomo kar počasi zaključili).
V glavnem – gniloba od mene – si med wikendom zaradi nebesnih sil, zvočnih in svetlobnih efektov ni uspela najti dve uri miru in zdownloadad cca 19 Mb novih gonilnikov za grafično kartico. 🙁
Sem pa poskusila odkljukati okence VGA 640 x 480 x 16 v msconfig. Rezultat je bil ta, da računalnik (še vedno) ni ugasnil, se pa ekran ni zatemnil, ampak je na njem ostala ‘odjavna špica’ z letečimi Windowsi in oglasom: ‘Windows is shutting down’.
That’s all folks :))
Forum je zaprt za komentiranje.