UGANDA
Lep pozdrav vsem.
Nekaj informacij sem sicer ze nabral, vendar vas kljub vsemu Prosim, da mi poveste karkoli o ugandi, tja se verjetno odpravljam v juliju. Predvsem me zanima safari, kjer srecas gorile je res, da se moras prijaviti 3 mesece prej? Kje se lahko prijaviš? Napisite pa seveda karkoli npr. za koliko casa je pametno obiskati to drzavo, kampiranje, kaj se najbolj splaca pogledati….
najlepsa hvala za vse informacije.
V Ugando grem verjetno v drugi polovici maja, en mesec. Ravno včeraj sem zvedel, da so julija gorile že razprodane (razen, če greš preko kake agencije, ki so zakupile vsa dovoljenja), junija pa je še prosto.
Pošlji mail na njihov ‘tourist board’ pa ti bodo odgovorili (maila žal ne vem, ker se z njimi kontaktira punca), so zelo hitri.
Greva v Ugando, verjetno pa tudi čez mejo v Ruando (čakam še ruandski odgovor glede prostih mest za gorile).
ma… verjetnost, da vidiš gorile je po moje enaka v Ugandi kot Ruandi… razlika je predvsem v “rastju”. Npr. Bwindi je tropski pragozd, medtem ko je v Ruandi in Kongu rastje drugačno…
aja… če goril ni na tistem območju (npr. Mghaginha družina v Ugandi se rada odpravi na počitnice v Ruando) te pač ne peljejo tja in te pravočasno obvestijo.
Ko sem bil jest v Ugandi, bi se načeloma dalo dobiti tudi za Ugando dovolilnico za en dan naprej. Npr. v Kisoru se dan pred mojim ogledom goril niso javili 3je, in so imeli pravzaprav tri mesta, ki so bila potem nezasedena (in verjetno bi se dalo vskočiti)… Ampak to je tveganje in nikoli ne veš ali se bo kaj takega dogodilo. V vsakem primeru je bilo pa najlažje dobiti dovolilnico za Kongo, dalo se jo se kupiti v Backpackers hostlu v Kampali…
Predvidevam pa, da je sedaj povpraševanje zelo veliko in bo zaradi spremembe cene zelo težko dobiti dovolilnico do konca junija kjerkoli v tistem delu Afrike…
ps: imam pa tudi jest željo iti nazaj – ok, gorile sem videl, in so res noro doživetje, ampak tam je en kup vulkanov, na katere nisem šel 😉
Glede goril imata jih moznost videt v Bwindi Impenetrable national park, vstopnina na osebo 20 dolarjev na dan, moras imeti dovoljenje za obisk goril, ki ga dobis v Kampali v UWA office ( http://www.uwa.ur.ug), mislim da je cena dovoljenja okrog 300 dolarjev. Za dva dni za gorile te pride okrog 500 dolarjev, s tem da si dejansko pri gorilah samo kaksne pol ure ali manj….midva nisva sla je malo predrago….
no, glede gorskih goril ni tako preprosto. Mozno jih je videti v Ugandi, Ruandi in Kongu. V Ugandi so 4 druzine, tri v Bwindiju, ena pa v Mghaginhi (samo ta je dostikrat na pocitnicah v Ruandi).
No, v Bwindiju so habilitirane tri druzine, dve sta dostopni iz severa (Buhoma, v blizini kraj Butogota), ena pa iz juga parka (Nkuringu, v blizini Kisoro). Zdej ne vem, ali so habilitirali od leta 2005 se kako druzino.
Dovolilnica za ogled stane trenutno 375US$ (leta 2005 sem dal 350US$), od julija naprej pa bo 500US$ ( ). To, da si tam pol ure ali manj ni cisto res. Ne vem kje si to slisal. Nam so rekli 1 uro, in bili smo eno uro in par minut. Tako da… Za ta denar imas na voljo 1 uro z gorilami, ki se jim ne smes priblizati na manj kot 7 metrov (kar je tezje storiti, saj so nekatere zelo radovedne, se posebej ta mlade). V Nkuringu hodis cirka vsaj uro ali dve preden jih najdes, Nkuringu je tudi malo bolj “zahteven”, saj teren ni raven. Extra vstopnine v park ne placas. Ce hoces iti dva dni, pac moras placati 2*375US$…
Glede denarja… ce zbolis, imas nek opraviceni razlog oz. ce ni goril na obmocju ti vrnejo celotni vplacani denar. Ce pa gres na trekking, in jih tisti dan NE najdes, pa vrnejo 75% zneska…
“However, those who would have tracked the whole day and failed to view the gorillas for one reason or another will be refunded 75% of the tracking fee.”
Aja, k eni druzini goril gre lahko 6 turistov (menda so to povecali na 8, nisem pa preprican!
K znesku zgoraj je treba prišteti še prevoz od Kisora / Butogote do izhodišča. Taxi iz Kisora stane tam od 50-70.000 Usch, odvisno kako se pogajas…
Zadeva ni poceni. Ampak, osebno, ce bi bil tam, bi sel se enkrat… Ena redkih stvari, ki me je resnicno navdusila… Preprosto zato, ker med tabo in gorilo ni ograje in se prosto gibajo v naravnem okolju. Sicer se potem tudi vprasas, kdo v resnici koga opazuje… 🙂
yep, to je res veeeeliko denarja… isto kot galapagos… in vecina safarijev…
ceprav, sem bil na safariju v keniji (2005) in tanzaniji (1998). In noben lev ne pride blizu gorilam. Res, da sem bil v Masai Mari 4 dni, ampak tako navdusen kot po gorilah nisem bil… Mogoce je bilo pa zato, ker sem po 5 tednih potovanja videl ze prevec stvari in nisem imel resnicno casa urediti misli…
(podoben primer… Tajska in Ayuthaja, stara prestolnica – ce prides iz Angkorja v Kambodzi ti je Ayuthaja nic posebnega… )
Vsem se ful zahvaljujem za vse informacije. gorile bom upam uspel videt, kljub temu, da res ni poceni.
Zanima me pa se, ce se splaca kampirat v ugandi in nesti s sabo na pot tudi svoj šotor, ker sem zasledil, da je kr nekaj kampov.
urska: Ali gres k Mihi iz Kranja, ki ima organizacijo Edirisa? Verjetno bom tudi sam sel k njemu, vendar samo za nekaj dni.
Se 1x hvala, ravno danes sem placal letalsko karto in se ze veselim.
Forum je zaprt za komentiranje.