Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem UČNA URA – PROMET

UČNA URA – PROMET

Dragi starejši vozniki in voznice!

Kaj naredite pred semaforiziranim križiščem, ko se prižge rumena luč? Pri hitrosti cca. 70 km/h in ste oddaljeni 50 metrov (ali manj)?

Zavirate ali stopite na gas?

Gasaaa :)))

IZRAČUN ZAVORNE POTI AVTOMOBILA

Avtomobil pelje po vodoravni cesti s konstantno hitrostjo . Voznik nenadoma pohodi zavoro in sunkovito zavre.
S tem kalkulatorjem lahko izračunate na kolikšni poti (s), se bo pri različnih pogojih avtomobil zaustavil. Zavorna pot je odvisna od začetne hitrosti in pojemka pri zaviranju:

Pri čemer je maksimalni pojemek avtomobila med zaviranjem odvisen od koeficient trenja med gumami in asfaltom ():

(težni pospešek ).

Vpišite hitrost: km / h

Izberite pogoje cestišča:
suha cesta ( = 0,6)
mokra cesta ( = 0,3)
poledenela cesta ( = 0,1)

Avtomobil se bo na suhi cesti , pri hitrosti 70 km/h, zaustavil na razdalji 32.2 m.

http://sabotin.p-ng.si/~arcon/fizikawww/gradivo/kalkulatorji/zavornapot.php

IZRAČUN ZAVORNE POTI AVTOMOBILA

Avtomobil pelje po vodoravni cesti s konstantno hitrostjo . Voznik nenadoma pohodi zavoro in sunkovito zavre.
S tem kalkulatorjem lahko izračunate na kolikšni poti (s), se bo pri različnih pogojih avtomobil zaustavil. Zavorna pot je odvisna od začetne hitrosti in pojemka pri zaviranju:

Pri čemer je maksimalni pojemek avtomobila med zaviranjem odvisen od koeficient trenja med gumami in asfaltom ():

(težni pospešek ).

Vpišite hitrost: km / h

Izberite pogoje cestišča:
suha cesta ( = 0,6)
mokra cesta ( = 0,3)
poledenela cesta ( = 0,1)

Avtomobil se bo na suhi cesti , pri hitrosti 70 km/h, zaustavil na razdalji 32.2 m.

kot prvo – skozi križišče nikoli ni omejitev 70, ampak je pred semaforiziranim križiščem vedno znak omejitev 50 km/h – ravno zato, da lahko pravočasno varno ustaviš avto.

kot drugo –

pojdi še enkrat v avtošolo, ti ne bo škodilo.

Glupača si! Jasno da ni skozi križišče omejitev……………………
Tega nihče ni napisal!

A pred vsakim križiščem je znak omejitev 50 km/h? A jih vidiš?
A res???
NOOOOO, pa naj bo vprašanje: Če vozite 50 km/h in se cca. 10 (ali 20) m pred vami prižge rumena na semaforju. KAKO REAGIRATE?

Staraaa – se bova na koncu pogovorili! Baj!

omejitve v križiščih so. ne bi škodilo, če malo opazuješ, kje ob cesti stojijo tisti okrogli znakci.
pa tudi varnostne razdalje je dobro, da se držiš. če se zaletiš v avto pred tabo, ki je ustavil zaradi rumene luči, si definitivno ti kriv.

Mene je panično strah, da me kteri ne rukne … od zadaj, zato vedno pritisnem na gas.

Bremza

Ah oh meni pa prav paše, če me kteri rukne od zadaj brez avta!

New Report

Close