učitelj v OŠ – le gimnazijski maturant?
Pozdravljeni, zanima me ali kdo ve – je to običajna praksa ali zgolj zaradi trenutnih razmer (primanjkovanje učiteljev zaradi korone?): glede poučevanja v osnovnih šolah. Konkreten primer: oseba, ki še ni diplomirala in še študira (torej je gimnazijski maturant), samostojno poučuje predmet v tretji triadi, poleg tega pa izvaja še druge dodatne izbirne vsebine in podaljšano bivanje. Po vsej verjetnosti tudi še nima strokovnega izpita… tudi pripravništva. Je v osnovnih šolah torej dovoljeno zaposliti profil učitelja nediplomanta oz. je dovoljeno dokler se na izbrano mesto ne prijavi kdo z ustrezno izobrazbo? Kolikor razumem je zaposlitev za določen čas. Bolj logično se mi bi zdelo delo preko študentske napotnice. Poučuje pa enega od glavnih premetov. Malo sem osupla, vedno sem mislila, da so glede izobrazbe na šoli zelo natančni, sploh ker je to javni zavod. Nekako sem iz pogovora razbrala, da je takih primerov v šolah več oz. da npr. nekdo ki je študiral geografijo poučuje še zgodovino ipd.
In tudi, kako je lahko nekdo zaposlen, hkrati pa še študira (redni program).
Hvala za razjasnitev in lp!
Če gre za matematiko je to čist možno, glede na to da kronično primanjkuje teh učiteljev. To da geo. in zgo. na nivoju OŠ poučuje ena oseba, bi pa lahko ratala praksa, ker tadva predmeta bi komot združili, pa še kakšnega zraven dodali in bi se otroc naučili precej več kot se zdej.
Je pa tako da ne moreš bit študent in zaposlen za določen čas. Al si eno al si drugo. Lahko da človeku manjka samo še diploma in jo uradno trenutno dela. Premalo imformacij imaš.
Evo ti, 25.11.2021 ob 12:46
Če gre za matematiko je to čist možno, glede na to da kronično primanjkuje teh učiteljev. To da geo. in zgo. na nivoju OŠ poučuje ena oseba, bi pa lahko ratala praksa, ker tadva predmeta bi komot združili, pa še kakšnega zraven dodali in bi se otroc naučili precej več kot se zdej.
Je pa tako da ne moreš bit študent in zaposlen za določen čas. Al si eno al si drugo. Lahko da človeku manjka samo še diploma in jo uradno trenutno dela. Premalo imformacij imaš.
Res, zakaj ne pišeš kurikularnim komisijam in ostalim pristojnim, naj združijo ta dva predmeta?
Saj vem, ni odgovor za avtorico. V bistvu je tole – če je res – precej nenavadno.
In, da, ne moreš biti reden študent in zaposlen.
Že pred korono so preko študentskega servisa zaposlovali učitelje predmetne stopnje za vse možne smeri, pogoj je bil le, da si bil študent te smeri. Sicer je načeloma le za določen čas, npr. v primeru bolniških, porodniških. In še vedno so take ponudbe na e-servisu, največ za jezike in geografijo. Tako da to ni neka nova praksa.
Ravnateljica, 25.11.2021 ob 13:55
Avtorica, kot da ste nevoščljivi!
Nevoščljiva ne, rada pa imam razjasnjeno, kako poteka zaposlovanje v osnovnih šolah. In če je zgornji primer po pravilih, si mislim “v redu, učitelj ne rabi diplome”. Se pa ob tem potem sprašujem, zakaj potem obstaja študij oz. zakaj je potrebno študij dokončat, da dobiš naziv in papir. Ker potem je slednje razvrednoteno.
Nenazadnje iz tega sklepam… nekvalificiran kader poučuje otroke. To pa me moti..
zanima me692, 25.11.2021 ob 14:11
Nevoščljiva ne, rada pa imam razjasnjeno, kako poteka zaposlovanje v osnovnih šolah. In če je zgornji primer po pravilih, si mislim “v redu, učitelj ne rabi diplome”. Se pa ob tem potem sprašujem, zakaj potem obstaja študij oz. zakaj je potrebno študij dokončat, da dobiš naziv in papir. Ker potem je slednje razvrednoteno.
Nenazadnje iz tega sklepam… nekvalificiran kader poučuje otroke. To pa me moti..
Poglej samo naše poslance z nazivom, predvidevam tudi s papirjem, “doktor” kakšne klatijo!!!
Papir še ne pomeni prav veliko, 25.11.2021 ob 14:22
Poglej samo naše poslance z nazivom, predvidevam tudi s papirjem, “doktor” kakšne klatijo!!!
Pustimo zdaj ob strani, kdo je bolj sposoben. Jasno je, da diploma ne pove, da je nekdo zato dober učitelj. Gre pa za urejenost sistema. Vem, da se marsikateri poklic da priučit in da diploma ne šteje veliko. Torej za učitelja ne rabiš diplome, to sem želela vedeti.
h. jobert, 25.11.2021 ob 13:25
Res, zakaj ne pišeš kurikularnim komisijam in ostalim pristojnim, naj združijo ta dva predmeta?
Saj vem, ni odgovor za avtorico. V bistvu je tole – če je res – precej nenavadno.
In, da, ne moreš biti reden študent in zaposlen.
Zakaj bi? nimam več otrok v OŠ. Ko so še bili sem glede na snov ki je bila v obeh učbenikih videla vzporednice, ki pa jih učitelji otrokom niso niti omenili. Ma se mi ne da tuki zdej pisarit o tem.
Še za avtorico, sina je vprvem letu gimnazije kemijo učila študentka, še njegova razredničarka je bila. To je bilo edino leto, ko je sin dejansko rad hodil na kemijo in si nekaj zapomnil in nekaj zna. Da ne govorim kako so potekale govorilne ure. Ženska je imela z vso sodobno tehnologijo vse pod nadzorom, predstavnika staršev smo izbrali v dveh minutah, je določila z neko metodo izštevanja na neki aplikaciji, vse je šlo tako na hitro da noben od staršev še ust ni imel časa odpret, za razliko od OŠ, kjer so te stvari trajale lahko tudi eno uro. Skratka da ne dolgovezim, otroci so jo imeli res radi, mi starši pa tudi. Ampak njena ambicija je bila žel drugjhe, ne v šoli 🙂
no sam tolk
Forum je zaprt za komentiranje.