Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Učenje pravopisa

Učenje pravopisa

Najprej lepo pozdravljeni! Imam eno težavo. Zelo rad bi se naučil pravilnega, kakovostnega pravopisa. Kakšne tehnike so tukaj spremenljive? Ali je zadostno branje knjig dovolj? Tega dejanja sem se lotil ravno danes. Začel sem prepisovati celotno knjigo v word-ov dokument.

Za odgovore se vsem najlepše zahvaljujem!

Vsekako branje knjig zelo koristi, zase vem, da sem v osnovno- in srednješolskih letih v naši mali knjižnjici že težko našel knjigo, ki bi me zanimala, pa da je še nisem prebral.

Prav gotovo koristi tudi pisanje, magari prepisovanje, sploh zato, ker te bo Word opozoril na večino napak, ki jih boš morda naredil.

Potem pa še spremljanje tega foruma in podobnih, prebiranje kakšnega jezikovnega priročnika, SSKJ, SP …

Obenem pripominjam, da si verjetno hotel napisati “sprejemljive” in ne “spremenljive”, pa da se Word piše z veliko, ker je to ime programa, ter da se ne podaljšuje z vezajem, temveč enostavno “Wordov”.

Preden se bo kdo spotaknil in grdo padel 😉 naj priznam, da sem v zgornjem prispevku naredil dve napaki – prva je tipkarska (vsekako namesto vsekakor), druga pa je posledica površnosti (knjižnjici namesto knjižnici).

Prejle sem namreč tekst prekopiral v Word, da bi videl, če se kje še kaj skriva. Moral bi narediti obratno, namreč tekst pisati v urejevalniku besedil in ga potem prekopirati sem, kar večkrat tudi naredim, sploh če gre za malo daljša besedila. Word me je opozoril tudi na “magari”, vendar …

Pozdravljen Bobek,

Moj materni jezik ni slovenščina, in bi se tudi jaz rada naučila kakovostnega pravopisa. V zgornjem besedilo si napomnil nekakšen urejevalnik besedila v Wordu. Kako ga lahko dobim ?

Lep dan želim.

SlaviMark črkovalnik je v wordu že po privzetih nastavitvah, lahko se ga kvečjemu dopolni oz. nadgradi, npr. z besano. Besana pa se nabavi pri Amebisu. Priporočam pa tudi udeležbo na predavanjih in delavnicah Lektorskega društva Slovenije, vsa srečanja so na voljo vsem, ne glede na poklic in delovne izkušnje. Udeležujejo se jih seveda tudi lektorji začetniki, ki si tako nadgradijo svoje znanje. Morda pa kaj koristnega izveš tudi zase.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close