Ubuntu in jaz
Podavljeni!
Evo me svežega z dopusta in poln energije sem se spravil na rekonstrukcijo mojega PCjčka. Energijo sem kar potreboval, saj sem kompjuter pustil v stanju, ko je crkmrknil trdi disk in je šlo v maloro kar mesec dni nebekapirane robe. Ampak – mogoče je to nova priložnost za dolgo načrtovano “veliko sprememembo” in sem preklopil na odprtokodne programe. Saj se spomnite teme z brezplačnimi programi (http://med.over.net/phorum/read.php?f=39&i=55572&t=55572). Šefe je sicer obljubil da bo sticky, pa ni nič ;).
Nekje je treba začet in izbral sem si OS Ubuntu. Ne vem če sem dobro izbral, ampak pač, nekaj je bilo potrebno izbrati. Saj je kar simpatičen.
Inštalacija – milina. Danes je to tudi na Linux distribucijah že pravi užitek. Vse so v slovenščini, grafično podprte, particije na (novem grrr ##***%&!!) disku enostavno izvedljive, na internet se priklopi kar sam od sebe, se updejta in sploh. Kar mimogrede natrosi poleg še pol programov iz tiste teme ki ni sticky, GIMP, Office, Firefox, ter media predvajalniki, igrice in podobno, vse je že kar v paketu. Ker sem len, sem si omislil še automatix, ki olajša namestitev raznih programov, če se ti ne da matrat prek terminala, pa tudi tam preko gre sila enostavno – malce brskanja po njihovih domačih straneh, forumih, Wiki-ubuntuju, pa tako napre, in že so bili nameščeni tudi Skype, Picasa, uTorrent, Amule, WIne in podobno…
Sedaj pa k problemom. Naj povem, da sem se na pomoč semle obrnil čisto nazadnje, vi ste torej zadnje upanje.
Najprej ločljivost: po nekaj brskanja in tuhtanja mi je uspelo namestiti Nvidia drajverje. Razočaran pa sem bil, ker se še vedno ne da spremeniti višje ločljivosti od 1024×768. Ne gre pa pika, pa lahko v xorg.conf čaram kar komu pride na misel – enostavno ne gre. Običajno je potrebno na koncu restavrirati backup xorg .conf datoteko.
Pa še o tej moji nesrečni GeForce2, MMX4 – ima namreč Tv OUT in to seveda sedaj ne dela: jaz pa sem kar vajen sliko s kompjuterja gledati na TV. Ima kdo še kakšno idejo??
In nekaj čisto splošnih vprašanj: kako je v navadi in primerno organizirati datoteke: se v home/wega/ pač naredi dodatne mape ala Moji dokumenti, Slike, Vroče Švedinje, Nage babe_ostale, ipd? li pa se običajno organizira drugače?
Kako v pozdravnem/prijavnem oknu namestim nazaj qwertz tipkovnico? Kar naenkrat se je zamenjala in ker geslo vsebuje tudi y je malce zoprno.
Kako v firefox uvozim kakšne pametne fonte?
Kako se prijavim kot root, iz pozdravnega/prijavnega okna se ne morem. V terminalu sicer uporabljam sudo ampak rad bi nekaj pošaril po profilu firefoxa pa mi ne dovoli, ker nisem root.
Ok, za zadnja tri vprašanja se nisem še ravno pretegnil z iskanjem po ubuntu – pomoči, pa če se komu da, naj odgovori.
No lepo, da te je odplaknilo nazaj semkaj.
ejga ampak si pa vzel neko čudo Ubuntu – brrrrrr…
Malce preberi tukaj
Mogoče bi prekonfiguriral x-e sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Mogoče ti manjka tole:
(to je ena vrstica)
ln -s /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nvidia_drv.o /usr/lib/xorg/modules/drivers/”
ali pa tole: (druga vrstica)
“ln -s /usr/X11R6/lib/modules/drivers/nvidia_drv.so
/usr/lib/xorg/modules/drivers/”
pa malce se zresni, pa povej kdaj in kje daš za pjačo :)))
pa zrihtaj striptizeto, vsaj tako kot zadnjič ko je *****#$/”&/(“&/#
če bo pa ktera še p’škote prinesla pa še tolk boljše….
pa gunga gorenca zbud, da nau samo spal
Mogoče ti bo tvout celo delal – ne vem..
V x-konfiguraciji dodaj tele vrstice pod sekcijo:
Device section v xorg.conf
Option “TwinView” “true”
Option “TwinViewOrientation” “Clone”
Option “TVOutFormat” “COMPOSITE”
Option “TVStandard” “PAL-B”
Option “SecondMonitorHorizSync” “30-50”
Option “SecondMonitorVertRefresh” “60”
Option “MetaModes” “1024×768,1024×768;800×600,800×600;640×480,640×480;512×384,512×384”
Hja, evo resolucija že dela. Ti hudiči so mi čisto narobe svetovali kaj naj vpišem v xorg. No, sedaj je sicer problem, ker prijavno/pozdravno okno sploh ne prikaže, ker je kao frekvenca nad 75 pa be bi smela biti (in je monitor ne podpira, ) ampak to bomo že zrihtal.
Tole v device section sem že poizkusil, ampak bom še enk+rat: ni hudič, da nisi ti zadeve spisal drugače kot v tistih forumih.
KAr se kamna tiče – naj me koklja brcne če ne gremo v tednu od 21. dalje pa res striptiz gledat. Za Mouse in gospodično L imam na zalogo vroče Švede. (ksk, ksk, čuj mala, radim do šest…)
poglej v konf. kakšno freq. imaš
“30-50”
“60”
pa popravi pa je.
za passw menjat pa spravi kubunto čudo v init 1 pa zamenjaj geslo.
če imaš lilo boot potem napiši
linux single
pa te sistem vrže direktno v single mode #
odtipkaj:
passwd root
pa mu vpiši novega
nato se pa lahko v x-e prijaviš kot root in geslo
ja velja najkasneje do 22. – potem pa mene ni več 🙂
He, he, potem pa nam ostane nič drugega kot ponedeljek 21.8.2006.
Če ne boš v predpakirni mrzlici potem pa res. Mater, že nisem bil v kamnu, da so med tem morbit res že štango postavli!!
Kar se Ubuntuja tiče, če imaš kakšen pameten predlog s čim naj ga zamenjam, preden se navadim nanj, kar na dan z besedo. Je pa čisto simpatičen. Tak za take osle, ki se po po petindvajsetih letih Windows-ov spravijo na linux. Zadeva mi je všeč že zato, ker je pri WEinsih že vse tako samo po sebi umevno da vse dela in se obeša, jaz sem pa itaq najbolj užival ko sem še na Sinklarji PIKE pa POKE iskal, da smo si kakšno življenje več pri Knight Lordu izprosili.
Ekola, da pojasnim sedaj težave bolj natanko:
Kar se resolucij varnostnega sveta in mojega monitorja tiče smo razčistili, tisto mi je bilo hitro jasno in dela kot se šika. frekvenca 75 je bila kar malo meglena in po nekaj poizkusih sem našel pravo, 60 bo kar pravšnja.(če kdo za LCDje ve, katera je najboljša pa kar na dan z besedo).
Problem je v prijavnem oknu, a veš, tisto čudo, ki se pojavi na začetku in ima samo eno okence v sredini – username in potem password. Ta mi dela preglavice, ker ima nekje očitno zapečeno čisto svojo ločljivost in frekvenco, in to tako, ki je moj monoitor ne podpira. Enostavno ni ta čas na monitorja ničesar (razen OSD obvestila da sem out of range) in potem ime in geslo odtipkam na pamet, da pridem not in vse dela kot je treba. Meni je sicer še kar vseeno, čeprav se mi zdi neumno, ampak ženi in deci pa seveda ne bo ničl jasno.
Kar se root gesla tiče, je že v redu: seveda imam geslo in v terminalu tudi lahko delam žnjim kar hočem. Tudi sudo varjanta je čisto OK. Jaz bi se pa rad prijavil kot uporabnik root, da bi lahko v grafičnem okolju postoril par stvari, kot me je volja (a veš. povleci in spusti in kopiraj itd, na kratko v profil firefoxa bi rad skopiral par reči, ki se jih ne da importirat), pa me ne pusti: spet tisto prijavno okno (ko sem ga še videl) pravi da se od tam pa že ne morem prijavit kot root. Od kje se pa potem lahko??
Torej na zdravje, evo, sedajle grem papo en pir v hladilnik. A veš, čeprav je dež, sem toliko naložil, da imam čisto suho grlo.
Mah za toto logon okno ima Ubuntu itaq prijavljen bug, pa ga še
ni odpravil, sicer pa stisni CTRL+ALT+F1 pa bo mogoče kaj iz tega 🙂
za root dostop v kubuntuju pa naredi nekako takolelele:
System
Administration
Login Screen Setup
Security
kljukica na “allow root to login with GDM”
in to je to.
je pa kubuntu meni antipatičen do konca in naprej.
v afriki je pa itaq popularen 100000 na uro, potem te pa domorodci
čudno gledajo, če rečeš da je ubuntu zanič :)))
mah jaz uporabljam neko distro centos imenovano, ki meni zadostuje
do konca in naprej ..
lp
Forum je zaprt za komentiranje.