tyson
Zanimanje mi je pritegnila domnevna nekonsistentnost pravopisa. 🙂 Saj se res ne strinjam z njim v vsem, vendar je v tem primeru jasen.
Pri zapisu tujih imen je velika razlika, za kakšen zapis oz. za katero ime gre. Pomembno pa je, kateri vokali so na koncu besede in kaj stoji neposredno pred njimi.
Nekaj primerov:
Srečala sem Justina Timberlaka > nemi e na koncu besede Timberlake pri sklanjanju odpade.
Srečala sem Georgea, govorila sem z Georgeem > končni e za g-jem ostane, ker vpliva na izgovor g-ja, tu tako ni govora o nemem e-ju in ta e ni enak e-ju iz zgornjega primera.
Podobno je še: pomagal mi je Walace; Walaceu se moram zahvaliti > končni e ostane, ker vpliva na izgovor c-ja (ta se tako ne bi izgovarjal kot s, ampak kot k).
So pa razlike glede na teorijo in prakso v zahtevnejših primerih. Gre za primere tipa Ibsen (v teoriji :)) in pa Powell, ameriški politik, če se prav spomnim.
Powella smo sklanjali po tipu Ibsen, kot priporoča pravopis. Tako pravopis priporoča Ibsena smo srečali in Powella smo poznali … Torej da zaradi težje izgovorjave e, ki je pravzprav polglasnik, pri pregibanju ostane, načeloma pa bi po pravilu polglasnika odpadel.
In še: nikoli ne bom tekmovala z Mikom Tysonom. Ni dvoma. 🙂