Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice turistična evforija

turistična evforija

Kdor dela v turizmu dobro ve kako nadležna zadeva je to. Posebej ženske govorijo preveč , in to stvari ki za normalno komunikacijo v turizmu nimajo nobene zveze. Vsa zgodba dela v turizmu je denar , in sklepanje prijateljstev z turisti je neprofesinalno.

Še večji problem kot turistična evforija je nemobilnost in klišejizem turitov , če ni kažipotov ne grejo.
In ta moj štanjel je tipičen primer. Nam zelo odgovarja da turisti gor in dol po vasi , doline branice ki je 3 m ne obišče skoraj nihče , ker ni kažipotov !

Primer ki je od danes :

Angleži so prišli iz Slapa pri Vipavi do Štanjela 2 urah in pol , zapravili pa seveda nič.

in ko smo že pri štanjelu , tako kot je je najboljše , vendar po 8 urah šihta mor biti zelo močen karakter da prižgeš računalnik.

Problem dela v turizmu je psihična utrujenost.
In to da je množično obiskano to kar je zastonj.

Ja lordwales, imaš prav, obiščejo kar je zastojn.. Škoda, tako pač v turzimu ne gre. Sama obiskujem turistično šolo, mislim, v turizem se vlaga kar veliko, vendar taki primeri kot je navedeno zgoraj je zares prava žalost za turizem. Turizem smo ljudje

Ampak Lord, saj imaš prav ti do potankosti izdelan načrt, kako prišparati prav vsak tolar in nikjer ne porabiti nič.

Turiste je treba motivirat, da nekja obiščejo ali nekje pustijo denar. Kako za vraga naj bi en anglež vedel za dolino branice, če jih ne usmerite tja?! Četudi delaš v turizmu, se mi zdi, da zelo slabo poznaš to delo…in delo v turizmu ni nadležno, če ti je všeč in rad delaš z ljudmi….in če se ne strinjaš s tem, potem nisi primerna oseba za to delo.

pojasnilo :

Vsi ki delamo v turizmu delamo z veseljem , in nekaj mecesev sezone z enim prostim dnevom na teden zdržimo brez težav , govorite o motiviranju , angleži ki sem jih omenjal so sami našli dolino branico , kljub temu da sem se pogovarjal z njimi niso zapravili nič.

V turizmi ločimo med odrom in zaodrjem , in turista prav en zanima da je treba ure in ure čistit , umikat spominke in nazaj postavljat , organizirat rastave , oni pričakujejo svojih 5 minut in prospekt. ali kaj zapravijo ali ne , ni odvisno od nape prijaznosti , saj smo profesinalci , ki nam nasmeh dolgo ne izgine z ograza , ampak od počutja !

Sezona prinaša , posezona ne prav veliko , in v sezoni je treba zaslužit za posezono , sam sem privatno zelo dober postrošnik , ampak ljubi tarvelovci , zakaj je potrebna pri turistih evforija in prazne parole ki ne povedo nič , profiji to preslišimo ali pa če nismo v službi povemo da je to vsako dnevna parala, je lepo ko dobimo plačo , drugače pa malce manj.

če bi 4 leta skoraj svak poenedeljek nekaj ur odkrivali peš primosrko , notranjsko in furlanijo , in kljub reporatažam in figitalnih slikam ne prav dobro dpomnili 10000 perehojenih kilometrov , na dopustu prehodili in obiskali sve kar se obiskat da , in ne samo čakali kot večina turistov da pride kakšen domačin nasproti ali da kažipoti , dajte no !

ko sem na dopustu ali imam proste dneve skoraj ne izražam nobenih čustev , ne sprašujem če ni nujno potrebno in o kraju kamor grem vem več kot domačini. sve je planirano , z zemljevidi in turističnimi vodniki , če klepetam z domačini ne sprašujem standardnih vprašanj , se pa doro počutim če sem svoboden.

tudi v službi delam z veseljem se pa v turizmu ponavljajo zadeve

Se mi zdi, da se še ni začela sezona in imaš malo preveč časa? Brez zamere, tvoj prvi post je “deloval” čisto drugače kot si isto misel opisal v drugem. Malo za hec, malo za res;)

po mojem je to razmišljanje že v osnovi napačno.

turisti so ljudje, ki se znajdejo v neki novi situaciji in to je je situacija, v kateri so zelo vodljivi 🙂

če to pravilno izkoristiš, pa bodo tudi pustili denar.

bistvo je to: ponuditi je potrebno več, kot PRIČAKUJEJO. to je čudežna formula.

če misliš da ne, poglej razne gardalande, disneye in še veliko podobnih konstruktov, ki v bistvu ne prinašajo nič naravnega – so pa kar obiskane destinacije in povrhu vsega niso zastonj. cele gruče turistov se tarejo tja.

razmišljaj pozitivno, pa se bojo turisti nalezli tega. saj si želijo (eden izmed dokazov je tudi ta forum) življenje uživat v pristnih rečeh in za to SO pripravljeni plačati od raznih vstopnin, do primernega gostinskega obroka (jesti in piti je treba). problem je le v tem, da moramo imeti to ponujeno na prav način – potem jih/nas lahko “pretentaš” in zapravimo veliko več, kot smo v začetku hoteli oz. želeli, pri tem pa lahko ostanemo/jo zadovoljni turisti in povrhu vsega se še vrnemo/vrnejo v isti kraj.

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, kje bi lahko ti Angleži na poti med Slapom in Štanjelom lahko kaj zapravili, razen če bi se ustaljali v vsaki gostilni na poti (pa še teh ni veliko) in kaj spili in pojedli. Isto velja za dolino Branice.

misel , ki mi zdaj prihaja na misel je : Poskrbeti zase ! Bolj kot debate si zdaj želim banje in se pošteno umiti , saj čez vikend razen običajnih zadev ni bilo časa. Čez vikend je do daske, med tednom pa se počiva in pospravlja, čisti in ukvarja z nekaj tudristi ki pridejo med tednom.

Ugotovitve :

verski prazniki a la velika noč : 100 % povečanej proemta, še najboljši kšeft je z lesenimi pirhi , vstopnine za rastavo se dvignejo , a jih še vedno 80 % ne zapravi nič.

Tujci : Sedaj so v glavnem pari in družine v najboljših letih , v glavnem zapravljajo , z jeziki pa imajo velike težave ali pa so apatični in jih nič en zanima razen počivanja in nekaj sprehodov.

Odtujenost : dobiti pratnerja če delaš v turizmu je loterija in lažje je 1000 evrov dobiti na vatomatih v cazinoju kot partnerja.

pisateljevanje : za to najboljša služba, saj zaradi odklopa in brisanja službe za čas šihta špmeni veliko večjo motivacijo in miselno razgibanost kot če bis e delalo v standardni službi

ponudba in povpraševanaj : Prodaja se main stream, angleži ki so pričli iz vipavske doline bi pri meni lahko veliko zapravili , a so šli mimo

Lordwales a si se mogoče vprašal zakaj angleži niso pri tebi zapravili nič, če bi lahko? Mislim, da jim svoje stvari nisi ponudil na pravi način. Treba je ponudi tako, da pri tistem, ki sprašuje, gleda vzbudiš zanimanje, da to proba in tudi naroči, treba je pri njemu vzbuditi zanimanje za to, kar ponujaš, da enostavno ne bo mogel iti dalje, ne da bi to kupil, ali kaj spil…..Pa še nekaj, ponudi nekaj takšnega kar pri sosedu nimajo, nekaj svojega, nekja posebnega….

pa veliko sreče pri prometu s turisti, nasmešek pa že imaš na ustih..

turistični pozdrav

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close