Najdi forum

turčija

V Turčiji sem jedla neko zelo zelo dobro hrano in zanima me kaj je to in če gdo ve kako se naredi! podobna je palačinki poljena z mletim mesom ali pa tudi s kakšnim drugim nadevom! Res zgleda kot palačinka in tudi zvita je tako! Finta je v tem, da ko sem gledala kako pripravljajo je to tako: vzeme malo kepico testa (ZANIMA ME ČE KDO VE KAKO SE NAREDI TO TESTO?) in ga natanko zvalja, pol pa ga popeče na taki mali pečki, pomoje bi na ponvi tudi šlo, no in nato malo z maslom pomaže in napolni in zvije kot palačinko!
Spominja me mogoče malo na tortilje?!
Pozna kdo tole reč in kako se pripravi???????

Nevem, ampak meni se bolj zdi ta opis za njihove pizze….nekaj takega…..ne menjat z italjansko, ampak opis je najboljš tak kot ena pizza.
Drugače bom pogledala v knjigo drug teden, turška kuhinja.- mogoče je tam kaj takega.
Danes grem čez vikend na morje.

mislim,da oni temu recejo kar pica. to je kot palacinka-mekho- noter pa dajo nadev po zelji/mleto meso-kebab,ali kako zelenjavo…/ zraven pa strezejo ajran /to je jogurt-tekoc/.po poreklu je iz irana-zato tako ime. tako priblizno. namaz je lahko tudi humus. pardon,to je arabska rec. jedla sem ga v izraelu. lp petra

Pica? Če pa je čist tanko testo kot neke vrste listnato samo ni kot tortilje nevem opisat in tudi zvito je kot palačinka! Fill je dobri res pa je da dobiš polek soljen jogurt!

saj pravim,da oni temu tako recejo. izgleda in po obcutku je najbolj podobno palaciniki!? petra

v izraelu sem jedla podobno “palacinko”-malo bolj kompaktno,a se ne spomnim imena!? je neka jordanska rec-torej arabska. lp petra

spomnim se te jedi in tudi meni ej bila odlicna!

predlagam ti, da jo pripravis na naslednji nacin:

– kupis valjano vleceno testo
– pripravis mleto meso z vsemi zacimbami in dodatki
– testo narezes na majhne kvadratke in rahlo popeces v ponvi – dodaas mesni andev ter naredis zvitke in speces do konca.

– kolikor se spomnim, pri nas ta zadeva ni bial zvita, ampak zlozena…

je pa vseeno zelo okusno!

lp
Nika

Hej,tudi jaz sem to jedla v Izraelu.Najbolj mi je vsec z zelenjavo,se zlasti z nadevom iz pecenih melancan.Ne vem,kako naredijo testo,prav gotovo ni kvaseno.
Moj zet (Izraelcan) naredi to veckrat.Seveda kupi pakirane ze narejene mehke “palacinke” ,,jih pogreje in napolni z nadevom,ki ga napravi sam.V Angliji
vsa ta testa dobis povsod,od indijskih nan,izraelskih test…
Ko bodo prisli,bom povprasala,sicer pa ne vem,ce bodo vedeli,kako narediti testo.
Moderna doba,ko se vse dobi ze narejeno. Lep pozdrav Babi

Hej,pregledala vse z bliznjega vzhoda,nic nasla,ali bolje,najbolj podobno bi bilo to
pri Pakistanu.(Turcija,samo sladke pogacice,Izrael,Iran,Irak sladko in cvrto…)
Pogacice: 500g moke,skodelica vode,malo olja,sol.Naredi se cvrsto testo in iz njega naredis kroglice,ki naj nekaj casa stojijo.Zvaljaj jih v tanke pogacice.Peci jih na rostilju ali plosci,dokler ne postanejo lepo rumene z obeh strani.Namazi z maslom in nadevaj z raznimi nadevi.To je vse.Razmerje voda moka malo vprasljivo.
Lep pozdrav Babi

mene pa prav jez,ker se ne morem spomniti,kako se jim rece. tudi mi smo v izraelu kupovali ze pakirane. pordajajo jih pa tudi na stojnicah. testo sigurno ni kvaseno,je tudi brez jajc- verjetno koscher!? lp petra

Kaj ste že vse bile v Izrajelu? Tudi jaz bi enkrat šla!

Ja jaz tudi vem ,da ni z kvasom. Ko se to speče je tak trdo pol pa ko je premazala s nekim stopljenim maslom pa je postala mehka – kot neke vrste kruha je! Pekla pa jih je na takem okroglem pekaču – podobnemu gobi in jih obračala z tako tanko palco pa tudi valjala jih je z tanko palco!

ja v bistvu so mehke-z necim namazane,da se “zmehcajo”. zraven pa se je humus. meni je bilo zelo vsec!!

v izraelu sem bila pred cca 15 leti s hcerjo. moz je bil tam sluzbeno in tako sva sli na obisk za mesec in pol. bilo mi je zelo vsec,je zelo zanimiva dezela-v vseh pogledih! lp petra

Kaj, če je to Beduinski kruh. Strežejo ga tudi drugod, ne samo zvitke…
Nekaj takega kot naši mlinci le mehko ?

res je malo podoben mlincem!! petra

Spodobilo se je,da sem spoznala domovino svojega zeta. Vedno,ko grem,me malo stiska zaradi vseh teh tragicnih dogodkov.Smili se mi palestinsko kot izraelsko ljudstvo,ki bi rado zivelo v sozitju.Na zalost so politicne igrice vedno tako umazane.
Drugace je to cudovita dezela z dobro hrano in veliko nasadov.Da o zgodovini sploh ne govorim.Vsak kamen ti lahko kaj pove.
Lep pozdrav vsem Babi

Jed se imenuje Gozleme.

Glej link:

http://www.turkishcookbook.com/2007/03/gozleme.php

Pozdravljeni vsi, sploh Babi – TAKO ZELO LEPO TE JE SPET BRATI.
Tudi sama sem, med bivanjem v Londonu polega au pair , delala v pekarni Grodzinski, krasna, diseca zadeva, lastnika brat in sestra Gabi Grodzinski, blaga, dobra cloveka.Hja, to so bili casi, sploh v cetrtek in petek dopoldan, -neprecenljiva izkušnja za vsa čutila…So me mladi iz pekarne vabili s seboj v Izrael , pa ni bilo pravih okoliščin za ja.Morda nekoč
Ko je moja setra pred leti delala post doc v Londonu, mi je šla fotogrfitrat pekarno, malo za sentiment….
hvala Babi da si spet tu , topel pozdrav

Ker je mož Turek, sem skoraj 100% prepričana, da opisuješ lahmacun. Če te še zanima, kako se to pripravi, ti pošljem recept.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close