turčija
V Turčiji sem jedla neko zelo zelo dobro hrano in zanima me kaj je to in če gdo ve kako se naredi! podobna je palačinki poljena z mletim mesom ali pa tudi s kakšnim drugim nadevom! Res zgleda kot palačinka in tudi zvita je tako! Finta je v tem, da ko sem gledala kako pripravljajo je to tako: vzeme malo kepico testa (ZANIMA ME ČE KDO VE KAKO SE NAREDI TO TESTO?) in ga natanko zvalja, pol pa ga popeče na taki mali pečki, pomoje bi na ponvi tudi šlo, no in nato malo z maslom pomaže in napolni in zvije kot palačinko!
Spominja me mogoče malo na tortilje?!
Pozna kdo tole reč in kako se pripravi???????
mislim,da oni temu recejo kar pica. to je kot palacinka-mekho- noter pa dajo nadev po zelji/mleto meso-kebab,ali kako zelenjavo…/ zraven pa strezejo ajran /to je jogurt-tekoc/.po poreklu je iz irana-zato tako ime. tako priblizno. namaz je lahko tudi humus. pardon,to je arabska rec. jedla sem ga v izraelu. lp petra
spomnim se te jedi in tudi meni ej bila odlicna!
predlagam ti, da jo pripravis na naslednji nacin:
– kupis valjano vleceno testo
– pripravis mleto meso z vsemi zacimbami in dodatki
– testo narezes na majhne kvadratke in rahlo popeces v ponvi – dodaas mesni andev ter naredis zvitke in speces do konca.
– kolikor se spomnim, pri nas ta zadeva ni bial zvita, ampak zlozena…
je pa vseeno zelo okusno!
lp
Nika
Hej,tudi jaz sem to jedla v Izraelu.Najbolj mi je vsec z zelenjavo,se zlasti z nadevom iz pecenih melancan.Ne vem,kako naredijo testo,prav gotovo ni kvaseno.
Moj zet (Izraelcan) naredi to veckrat.Seveda kupi pakirane ze narejene mehke “palacinke” ,,jih pogreje in napolni z nadevom,ki ga napravi sam.V Angliji
vsa ta testa dobis povsod,od indijskih nan,izraelskih test…
Ko bodo prisli,bom povprasala,sicer pa ne vem,ce bodo vedeli,kako narediti testo.
Moderna doba,ko se vse dobi ze narejeno. Lep pozdrav Babi
Hej,pregledala vse z bliznjega vzhoda,nic nasla,ali bolje,najbolj podobno bi bilo to
pri Pakistanu.(Turcija,samo sladke pogacice,Izrael,Iran,Irak sladko in cvrto…)
Pogacice: 500g moke,skodelica vode,malo olja,sol.Naredi se cvrsto testo in iz njega naredis kroglice,ki naj nekaj casa stojijo.Zvaljaj jih v tanke pogacice.Peci jih na rostilju ali plosci,dokler ne postanejo lepo rumene z obeh strani.Namazi z maslom in nadevaj z raznimi nadevi.To je vse.Razmerje voda moka malo vprasljivo.
Lep pozdrav Babi
Kaj ste že vse bile v Izrajelu? Tudi jaz bi enkrat šla!
Ja jaz tudi vem ,da ni z kvasom. Ko se to speče je tak trdo pol pa ko je premazala s nekim stopljenim maslom pa je postala mehka – kot neke vrste kruha je! Pekla pa jih je na takem okroglem pekaču – podobnemu gobi in jih obračala z tako tanko palco pa tudi valjala jih je z tanko palco!
Spodobilo se je,da sem spoznala domovino svojega zeta. Vedno,ko grem,me malo stiska zaradi vseh teh tragicnih dogodkov.Smili se mi palestinsko kot izraelsko ljudstvo,ki bi rado zivelo v sozitju.Na zalost so politicne igrice vedno tako umazane.
Drugace je to cudovita dezela z dobro hrano in veliko nasadov.Da o zgodovini sploh ne govorim.Vsak kamen ti lahko kaj pove.
Lep pozdrav vsem Babi
Pozdravljeni vsi, sploh Babi – TAKO ZELO LEPO TE JE SPET BRATI.
Tudi sama sem, med bivanjem v Londonu polega au pair , delala v pekarni Grodzinski, krasna, diseca zadeva, lastnika brat in sestra Gabi Grodzinski, blaga, dobra cloveka.Hja, to so bili casi, sploh v cetrtek in petek dopoldan, -neprecenljiva izkušnja za vsa čutila…So me mladi iz pekarne vabili s seboj v Izrael , pa ni bilo pravih okoliščin za ja.Morda nekoč
Ko je moja setra pred leti delala post doc v Londonu, mi je šla fotogrfitrat pekarno, malo za sentiment….
hvala Babi da si spet tu , topel pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.