Tunizija prihajamo
In sicer meseca junija…Od 10.dalje imamo rezerviran termin.Hotel Isis..Priznam strah me je..Potujemo z dvema otrokoma 3 leta in 8 let.Koliko prtljage ste vzeli s teboj.To bo moja prva izkušnja z letalom in ker raje vzamem kak kos garderobe več, sploh za otroke,si ne predstavljam sam en kufer za vse…Uhhh mal me potolazite oz svetujte…Kako je s potrdili zavarovanje- zdravstveno..je potrebno,kaj dalj čakati nanj In kje jih potem tam potrdite (konvekcijska potrdila),mogoče kar tam v hotelu???…Prebrala sem že marsikaj kar ste pisali o tej temi…
Pa bi še kakšno koristno informacijo rada slišala…
So tam zdravniki oki?Zakaj ne eurocard?
Upam,da mi ne bo žal,me pa pošteno stiska,kako bo….
Mali je alergik ( jajca,mleko) od rojstva..Pa še vročinske krče smo imeli leto in pol nazaj??
Hmmm …kaj mislite?Smo s enarobe odločili????
Ja posteno se dejte pazit. Jaz sem dobil rahlo vrocino v tuniziji sicer od same klime ker sem udihvala prevec pescenega zraka ko smo se vozili z jeep-i po sahari ( odsvetujem zabavajo se samo vozniki ). Prehrana ni nic posebnega, ceprav smo mi vec ali manj jedli samo v hotelih kjer je verjetno prilagojena evropskim standardom, ceprav delajo svoje juhe in dosti kuskus-a …pazite na razne prelive v solatah in podobnem ter sladicam se dejte odreci ker je povsod jajce noter … dejte opozoriti osebje hotela da je otrok alergicen in bodo bolj pazili in vam svetovali tudi kaj naj poje, saj ljudje so precej prijazni skoraj ze vsiljivo prijazni ( najbolj kar se tice prodaje – barantanja … ), drugace ne pit vode iz pipe pa ne bo nic, drugace so mozne tudi manjse trebusne tezave ( nic alarmantnega ) tako da se raje branite ce se da. Ko dobite pijaco zahtevajte zaprte steklenice ali pa naj odpre steklenice pred vami ! Eurocard je ok, ceprav za nakup spominkov ne pride v postev, saj ni trgovin kjer bi bil POS terminal razen dragih na letaliscu in okolici. Potrebujete gotovino !
Niste se narobe odlocili saj se boste imeli fantasticno samo malo bolj pozorni morete bit ker so pac otroci bolj obcutljivi pa bo vse v redu !
Milena tja sicer nisem potovala z otrokom, sem bila pa noseča, kar pomeni skoraj isto stvar, saj kar se tiče prehrane in vode. Stvar je namreč taka. Tunizija je sicer fina in ok stvar, le malo preveč skomercializirana (vsaj po mojem okusu), je pa ok, ker so starndardi “skoraj” evropski. Glede na to, da potuješ z otroci ti najprej svetujem dobro založeno domačo lekarno, kjer naj ne manja (kopiram od NineP iz foruma potovalna medicina)
· sredstvo proti alergijam: npr. Claritine sirup;
· sredstvo za zbijanje povišane telesne temperature in blaženje bolečin – preparat s Paracetamolom;
· nekaj vrečk Nelita (dobite v lekarni) za pripravo tekočine za vračanje elektrolitov ob morebitni driski in/ali bruhanju;
· dobro kremo za sončenje (ki jo preskusite že doma pred dopustom; da ne bo nepričakovanih težav z alergijami prav na dopustu);
· hladilno mazilo za hlajenje kože;
· škarjice, povoj, nekaj sterilnih gazic, obliže in termometer;
· zelo se obnesejo t.i. “ledene vrečke” (dobite v lekarni, ki odlično pomagajo pri udarcih ipd.);
· stekleničko 70% alkohola
· Byvacin spray za odrgnine in manjše ranice z gnojenjem.
Ob hujših reakcijah na pik mrčesa se da otroku pol do eno žličko Claritina, odvisno od telesne teže.
Izogibajte se sonca med 11. in 16. uro; otrok naj bo čim manj izpostavljen direktnim sončnim žarkom; naj bo torej pretežno v senci. Na glavi naj ima pokrivalo, ki meče senco tudi čez oči. Če pokrivala ne prenese, ji glavico čim pogosteje omočite. Pazite, da bo deklica zaužila dovolj tekočine. Če uspete, je izjemno priporočljivo, da deklica nosi sončna očala z UV zaščito. V mnogih otroških trgovinah jih imajo, potrebno pa je malo igre in iznajdljivosti, da jih otrok želi nositi. Če ima deklica občutljivo kožo, sperite sol takoj, ko pride iz vode. Tudi znoj lahko draži kožo, zato je potrebno skrite predele (pod vratom, med nogicama, za ušesom, pod pazduhu) pogosteje očistiti.
V primeru posebnih zdravstvenih težav (npr. če ima deklica pogosto vnetje srednjega ušesa) se posvetujte še s pediatrom.
Na morju pazite zlasti na vodo in hrano, ki ju bo zaužila hčerkica. Poleti je pravi raj za črevesne nalezljive bolezni. Industrijsko pripravljeni sladoledi (parirani) so običajno varnejši od tistih, ki jih pripravljajo slaščičarji sami (na kepice).
Torej naprej! Vode jasno ne smete piti. Kupujte jo v plastenkah in še to moraš preveriti, da niso bile prej odprte (ker podjetni Tunizičani, včasih plastenke polnijo kar pod pipo:)))
Sence ni boh ve kaj, vsaj naravne ne. Na vsaki plaži so slamniki. Kar pomeni, da boš morala otročku dopovedati, da mora biti tam in ne na soncu (kako?, ne vem…to tudi meni pri mojem še ni uspelo). Najbrž se boste morali skrivati v kakšnih sencah ob določenih urah.
Kar se prehrane tiče, ti kot malico za kratkohlačnike (nisi napisala ali imate polpenzjon All in ali polnipenzion…pa vseeno) priporočam tunine sendviče, ki jih dobiš kar na ulici in so zelo okusni. Meni so povedali, da je to najbolj varen način prehranjevanja tam. V hotelu mirno povej svoje želje, jih upoštevajo.
Aja pa coris….obvezno…kolegica je ravno zdaj potrebovala zdr. pomoč v tujini in ker je šlo za manjši znesek so ji ga brez problemov naknadno izplačali tu. Če gre za večje zneske, moraš pa že od tam obvestiti coris (stroške klica ti povrnejo).
Če boš imela še kakšna vprašanja glede življenja tam, pa kar….
Ne mislim, da se niste napačno odločili in se boste imeli čudovito.
Lp
A
O Djerbi je bilo že ogromno napisanega. Prebrskaj za nazaj, lani je bil pravi boom!
Najbolj potrebuješ Linex kapsule, denar in kremo SF30. Bolj kot kompliciraš, slabše bo. Tujci ne komplicirajo tako kot mi. To vem, ker kamor koli grem je vedno polno majhnih otrok. Mi mislimo, da se z majhnim otrokom da it samo na Hrvaško, pa z avtom in veliko krame. Boš videla, da je it z letalom najenostavnejše. Pa tudi veliko prtljage se da vzet s sabo, ker za oblečt potrebuješ samo kratke rokave, za obut pa samo sandale.
Če greš z Intelekto imajo tako super vodiče, da si lahko brez skrbi kako do zdravnika. Bojo vse oni zrihtali, nč skrbet!
Ne pozabi na kanglco in lopatko! To se ful rab, pa težko se da kupit.
Malo hrane si vseeno vzemi sabo, piškote pa kaj takega, kar imajo otroci in ti radi. Trgovine so bolj slabo založene.
Ampak definitivno se boš imela fajn. Do sedaj smo bili še vsi, ki smo bili tam ZADOVOLJNI. Povrh je pa še poceni.
Podite tudi na z gusarski izlet na otok Flamingov, ta izlet je res za otročke in odrasle. Tako morje, da ….
Mi pa gremo 03.06. z Intelekto v Hotel VINCCI DJERBA RESORT. Prvič! Z otroki. Me kar malo stiska. Koliko stopinj ima morje v tem času? Kaj pa voda v bazenih, ali je čista? Ozračje je tudi že toplo, kaj ne? Če sem prav naštudirala je že od 25 – 30 stopinj. Če je bil kdo v tem hotelu, bi prosila za kakšen opis. Ali gre še kdo v tem obdobju v ta hotel??
lp,
Mika
Tunizija je zelo “evropska” država, tako da nič bat.
V hotelih je hrana zelo prilagojena nam in tudi izbira je pestra – mislim, da kar povsod. Izogniti se je potrebno le jajcem in vodi v vseh oblikah – past je torej v ledu, ki ga nikar ne dovolite dodajat pijačam. Osebje pa je zelo (celo preveč vsiljivo) prijazno, tako da lahko mirne duše izrazite svoje želje.
Jaz imam (za vsak slučaj) vedno s sabo priročno lekarno – nekaj proti driski,… Zelo učinkovit pa je kar domač šnopček. Sicer ga ne maram, ampak na potovanjih sem pred obrokom in po obroku { -) } naredila dober požirek, pa nikoli ni bilo težav.
Obezna je tudi zaščita proti soncu – krema, klobuček, primerna oblačila. Če boste šli na kak safari ali ahat kamele, vam priporočam dolge rokave, oblačila pa naj bodo iz naravnih materialov.
Kaj še…ah ja, KJERKOLI vam ponujajo pijačo, se prej prepričajte, da je le ta dobro zaprta, sicer so lahko zares neprijetne posledice.
Jaz sem bila v Tuniziji nekje februarja, se mi zdi, pa sem hodila v kratkih rokavih, torej vam je lahko jasno, da je v času našega “milega” poletja, tam zeeeeeeelo vroče.
Zdravstvene pomoči sama nisem potrebovala, imam pa vedno CORISovo zavarovanje, ki ga priporočam tudi ostalim – ni velik strošek, če pa se kaj zgodi, vam povrnejo stroške, ki so lahko kar precej visoki.
Če še ima kdo kakšno vprašanje, pa naj mi piše.
Obilo užitka in nikar ne pozabite na veliko barantat!!!!!
Se strinjam z Nikki: ni se treba ničesar bati. Po pameti, se prilagoditi njihovim navadam in boste vsi videli in doživeli, da so domačini strašno prijazni. Naša družina že vseskozi potuje z majhnim otrokom. Ko je bil prvi star 11 mesecev smo šli v Turčijo. In potem še – eno leto v Egipt, pa v Turčijo in spet v T. (nam je prirasla k srcu!). Lanskega oktobra smo bili na Djerbi. Spet z 13-mesečnim otrokom! Uživali smo. Take plaže, kot so bile tam nisem videla še nikjer v Mediteranu. Čudovito!
Sedaj gremo za prvega maja spet v Tunizijo, tokrat v Hammamet. Komaj čakam!
Glede otrok:
vedno in povsod – priročna lekarna (proti komarjem, driski, povišani temp.,…)
kreme z fa. 18 ali več, obvezno kape (za vse!)
za oblačila pa zelo malo, ker je vroče (vedno pa komplet trenirk)
Pa saj sami veste kaj se vzame na morje, ko greste v avgustu na Hrvaško!!!!!!
Še nekaj:
-v hotelih ponavadi zahtevajo od odraslih, da so pri večerji oblečeni primerno to je, dolge hlače moški, ženske pa primerno dolžino kril (mikro mini ni primeren!!!!)
LP in uživajte na sončku!
Forum je zaprt za komentiranje.