TUJCI I DELAVNO RAZMERJE OZIROMA PRENEHANJE ISTEGA
POZDRAVLJENI!
Sem tujka zaposlena na dolocen cas,zaporedoma že šesto leto.Zadnja pogodba (pri istem delodajalcu)slenjena je bila na podlagi mojega osebnega del.dovoljenja in velja do 2.01.2014.
Pri resavanju zdravstveni težav otkrito je da sem alergicna na psenicno moko! Ker neprestano delam v okruzenju i z moko sem tudi o tem obvestila delodajalca in mu povedala da nebom podaljsala pogodbe kadar se iztece,zaradi istega.
Delodajalec zdaj pravi da bi jaz mogla dati otpoved,tako da un lahko zaposli drugega delavca brez težav.
Mene zanima,ali ni jednostavno mogoce da me odjavi kot prenehanje pogodbe na dolocen cas,ali delavka zaradi alergije ni zmožna opravljati delo za katerega naj bi bla zaposlena ,ali kako drugace?
Jaz sem alergijo dobila po šestih leti na tistem delavnem mestu,ako jaz dam otpoved gubim vsa prava na zavodu pa tudi zdravstveno zav.katero mi je potrebno da resujem probleme kateri su nastali zaradi delavnega mesta.
Želim si zadeve resiti na miren nacin,na obostrano zadovoljstvo in me zanima ali postoji takav nacin.
Prosim za nasvete kako naj ravnam!
Ne rabiš dati nobene odpovedi pogodbe. Ko se pogodba izteče, preneha veljati in amen. Delodajalec lahko itak brez problema zaposli potem drugega. Če mu ni kaj jasno, naj se obrne na pristojne institucije.
Ti mu to poveš in začneš iskati drugo delo za po .2.1.2014. Dotedaj pa pokoristi ure in dopust.
Mogoce je problem v tem da je moje delovno dovoljenje na 3 leta.Po tem ce mi ne podaljsa pogodbe nemore za iso delo zaposliti drugega delavca.Kuliko berem,naj bi pogodbe po 2 leti za dolocen cas (za iso delo)zacele veljati kod pogodba za nedoloceno.Nevem kako to poteka kod tujcev in kakav je zakonik.Probat cu se pozanimat na zavodu,samo ne uljeva mi optimizam u moju korist.Najvjerojatnije cu morat uredit neku sporazumnu otpoved.Neznam,puca mi glava!!!
vpav pozdravljena
NIKAKOR ne podpisujte nobene sporazumne odpovedi. Če podpišete sporazumno odpoved nimate nobene pravice iz naslova brezposelnosti.
Kako bo delodajalec iskal novega zaposlenega res ni vaš problem.(niti se zaradi tega z delodajalcem ne kregajte).
Glede na vaše zdravstveno stanje odidite do lečečega zdravnika in sporočite delodajalcu da ste v bolniškem staležu, in 3.1. vam ni treba biti na delovnem mestu. Delovno razmerje bo poteklo z iztekom pogodbe in od 3.1. 2014 se prijavite na zavodu.
Želim vas opozoriti, da novi ZDR-1 predvideva tudi odpravnino delavcu, ki mu je potekla pogodba za določen čas.
sam tujec, in mam delovno dovoljenje na eno oziroma drugo delovno dovoljene katero je velajno do 15.4.2014. in konc januara le mam pravico za ulogo svoje osebno delovno ampak mam težave s firmom ker su nehali plačovati skoraj celo leto se tko vleče plače nni po 3 mj pa nekj da na roke in tko..in jat sem nehao delati pre 2mj in zdaj delodejalec zahteva da jst podisem odpoved drugač pogodbo mam le do aprila 2014. in ce jast potpisem odpoved bom zgubo delovno doveljneje me pač zanima kad najbrž delodejalec lak naredi če jas neočem prijdet telati brez plače oziroma me zanima kaj jast pač lako naredim…. lep pozddd
Forum je zaprt za komentiranje.