Tu oddam, tam najamem – simple or not?
Punce in fantje,
mi poveste vaše razmišljanje in izkušnje?
Živim v kraju LJ+25 km, služba in otrokovo varstvo v LJ. Vsakodnevne vožnje – v smislu časa in denarja – me je groza.
Svojega stanovanja ne morem prodat – še veliko let kredita ipd., zato razmišljam o tem, da bi svojega oddala in drugega v lj najela. Seveda bi morala dodati k najemnini, se pa izognem stroškom za vožnjo.
Ali kdo to prakticira in kakšne so izkušnje pri najemanju, če si sama mama z malim otrokom?
se moram pripraviti na serijske zavrnitve?
je problem najti deloma opremljena stanovanja?
hvala za odgovore.
Mogoče bi bilo dobro sedaj prodati stanovanje, ko še dobiš nekaj zanj in nato počakaš, da cene stanovanj v LJ še padejo ter boš lažje kupila stanovanje v LJ, kot pa recimo, da bi sedaj prodala in kupila, ali pa čakala s prodajo in dajala v najem, cena tvoje nepremičnine pa bo zgubljala na vrednosti, vsaj mislim, saj si dokaj blizu LJ in ne nekje, kjer so cene veliko bolj padle kot v LJ. Za LJ se še čaka počakati in v krizi velja pravilo, tisti, ki prvi spusti ceno, najprej proda in najmanj zgubi. je zelo podobno borzi.
obstaja tudi verjetnost, da ti bojo najemniki stanovanje spravili v tako slabo stanje, da ga boš potem težje prodala.
kot so ti že povedali, ni noben problem prodat stanovanje pod hipoteko. že v prodajni pogodbi se definira, da se znesek v višini preostalega kredita nakaže direktno na poravnalni račun tvoje banke, ta pa v zameno izda izbrisno pobotnico (dokument, s katerim se hipoteka izbriše iz ZK). preostala kupnina pa gre na tvoj račun.
Oh, kako rada bi prodala, ampak:
– imam 20-letno posojilo vezano na CHF (odplačujem ga peto leto)
– na banki so mi razložili, da bi, v primeru prodaje stanovanja in poplačila posojila, zaradi razmerja frank-evro ta hip zelo drago poplačala kredit,
novega pa ne bi dobila tako “ugodno”
– vem, da lahko preneseš hipoteko, ampak tu sta 2 hakeljca: v Lj lahko s prodajo tega (KR, 60 m) kupim enosobno, poleg tega pa moraš biti za prenos hipoteke (zaradi zavarovanja) vsaj 24 ur lastnik obeh stanovanj – tako pravi banka. Če bi imela dovolj denarja za dvosobno, bi prodala in kupila v LJ, ampak pač nimam 🙁
Je pa še ena možnost: prodam, poplačam posojilo, preostanek (ki ne bo lih ogromen) naložim in najemam, ampak se mi zdi, da je bolj smotrno oddajati in najemati.
Toliko, kar zadeva prodajo, dodatni argument za selitev v lj pa je dejstvo, da sem ostala brez avta. Če bi živela v LJ, bi se tako izognila stroškom nakupa, vzdrževanja, bencina ipd. (ko bi ga pa poz+trebovala, bi si ga lahko izposodila od staršev).
Moje stanovanje pa je staro 25 let, sicer obnovljeno (okna, tla), ampak mislim, da ni kaj strašno za uničiti 🙂
Vesela bom nadaljnjih razmišljanj in hvala za dosedanja.
Moj nasvet:
Poplačaj kredit, sploh zato ker je v CHF.
Če že ne poplačaš naredi vsaj konverzijo. zakaj? Moje mnenje je da bo tečej eur-chf še padel in tudi prihodnost EU območja ni prav rožnata. poleg tega imaš plačo v EUR in si po nepotrebnem izpostavljena valutnemu tveganju.
Ostani v stanovanju v KR. Zakaj
Vožnja LJ-KR je 20 min. Če kupiš stanovanje v LJ imaš lahko do službe še več kot 20min.
Najdi varstvo za otroka v domačem kraju.
Življenje v Kranju je vsaj 20% cenejše kot v LJ. Razne aktivnosti za otroke,restavracije….
LP
Forum je zaprt za komentiranje.