trpni/tvorni način
Pravilo tvornika in trpnika:
Tvornik – v osebku je izražen vršilec dejanja (lahko je tudi skrit).
Npr.: Špela je napisala pismo. (Osebek je Špela in ona je tista, ki je dejanje izvršila.)
Napisala je pismo. (Osebek je sicer skrit v glagolu, vendar lahko razberemo, da je ona tista, ki je pismo napisala.)
Trpnik – v osebku ni izražen vršilec dejanja. Lahko je izražen kje drugje, ni pa nujno potrebno. Pri trpniku je povedek sestavljen iz je + deležnika na -n ali -t
Npr.: Pismo je bilo napisano. (Osebek je pismo in ni on tisti, ki bi neko dejanje naredil, ampak se je z njim nekaj naredilo.)
Pismo je bilo napisano od Špele. (Vemo, da je Špela vršilec dejanja, vendar ni izražena v osebku, ampak v predmetu.)
Vsi trije primeri, ki si jih navedla, bi po tem pravilu morali biti trpni.
Držaj pri sekiri je bil zlomljen. (osebek – držaj pri sekiri – ni vršilec dejanja). Pretvorba v tvorni način: Zlomil je držaj pri sekiri.
Železna os je bila zvita. (osebek – železna os – ni vršilec dejanja). Pretvorba v tvorni način: (On) je zvil železno os. Zvil je železno os. Železno os je zvil.
Severno ledeno morje je pokrito z ledom (osebek – severno ledeno morje – ni vršilec dejanja) – Pretvorba v tvorni način: Led je prekril Severno ledeno morje.
Upam, da nisem preveč zakomplicirala.
6 let pozen odgovor….Seufz
Ali gre v teh dveh primerih za tvorni ali trpni način, je pravzaprav odvisno od sobesedila.
Npr.: Vstopil sem v drvarnico in pogledal okoli. Os je bila zvita in držaj sekire je bil zlomljen.
Zanima nas torej, KAKŠNA sta bila takrat os in držaj. Tvornik torej.
Če rečem, da sem lepo posončen, hočem povedati, da sem rjav in ne, da me je nekaj ( najbrž sonce ali pa solarij ) posončilo.