Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis trinajst

trinajst

Zanima me, če je dopustna oblika zapisa na 13 straneh (če zapis z besedo ni mogoc)?

Seveda je dopustno. Slavistke ne veste tega?
:))

(ni pa dopustno “na 13-ih straneh”)

Hvala, ne vem, meni je lepse na trinajstih straneh.

Alergijo imam na “lektorje”, ki popravljajo nekaj zato, ker jim je lepše, ker se jim lepše sliši, ker se jim zdi boljše … Ob tem pa temeljne napake v besedilu veselo ždijo tam. 🙁

In kje je napaka v mojem stavku?

Huh, slavistka, nisi mi več jasna. Saj si napisala “če zapis z besedo ni mogoč). Zdaj se pa nekaj špotaš nad mojim odgovorom.

Nic se ne spotam, saj sem se zahvalila.
Napisala sem pac, kaj je meni lepse. Se pa strinjam, da je bilo to nepotrebno.

Kdaj pa zapisujemo s številko in kdaj z besedo?

Načeloma velja, da naj bi števke do deset pisali z besedo, naprej pa s številko. Vsekakor pa je dobro upoštevati celotno besedilo – v nekem finančnem poročilu bo npr. taka delitev izpadla brez veze. Po drugi strani se sto povsem mirno piše z besedo, tako da – odvisno od sobesedila.

Ni pa nič temeljno narobe, če se številke piše z besedo ali številko, gre le za to, da naj bi besedilo bolj teklo …

Kako pa je potem z 10/deset?

Hvala.

Deset se tudi piše z besedo. Ampak, če je v besedilu že sicer več številk, potem se bo tudi 10 pisala s številko.

Nataša, ta navodila si pa zmetala skupaj kot drek na gnoj. Že od daleč smrdijo.

Pravzaprav gre za samo eno navodilo, ki sem ga v tej temi ponovila večkrat: številke do deset se načeloma piše z besedo, naprej pa s številko. Načeloma.

Naj ti bo gnoj všeč ali ne, če je v besedilu še itak več številk, pač ne vsiljujemo zapisa številke z besedo, primer za to sem dala finančno poročilo. In isto tako gre v drugo smer, če se v samem besedilu pojavi 100, številko seveda pišemo z besedo.

Verjetno lahko tudi sestavimo število na besedo in številke. Na primer če rečem, da nas je na svetu 6 milijard?

hm,..

[url=http://igreigregames.com]igre[/url]

Predvsem moramo upoštevati, kakšen tip besedila imamo. V tehničnih besedilih bomo števnike večkrat pisali s številko, v leposlovnih, poljudnih ipd. pa z besedo.

Ja, sploh za taka velika števila je bolje pisati z besedo, enako npr. tudi milijone. V tvojem primeru bi bilo še bolje šest milijard.

Ja …
Ampak čim je še kaka št. nastopi problem.

[url=http://igreigregames.com]igre[/url]

pri sebi ga pa ne vidiš?

Glede na to, da imas alergijo na “lektorje”, bi lahko pometla pred lastnim pragom in si razjasnila, kaj so stevka, stevilka in stevilo ter kako te izraze uporabljamo v slovnici.

štévka 2 -e ž (ẹ̑) knjiž. posamezen znak v številki; cifra: številke zapisujemo s števkami

No, pa sem se spet nekaj novega naučila. Prvič vidim besedo števka. Do zdaj sem mislila, da je številka posamezen znak v številu.
Kdaj pa je število postalo številka?

Glede na to, da imas alergijo na “lektorje”, bi lahko pometla pred lastnim pragom in si razjasnila, kaj so stevka, stevilka in stevilo ter kako te izraze uporabljamo v slovnici.

štévka 2 -e ž (ẹ̑) knjiž. posamezen znak v številki; cifra: številke zapisujemo s števkami[/quote]

Števka, številka … Smo na forumu, draga metla. Pometi pred svojim pragom, odpri slovnico in poglej, kaj je pogovorni jezik. In pravila zanj in odstope od jezikovnosistemske norme, potem bova pa vzeli v roke smetišno in govorili o lekturi.

A sploh nikoli ni dopustno zapisati na način “13-ih”?

Hvala, lp

Zakaj pa bi pisali na 13-ih straneh? Številka ne potrebuje “končnice”. Na 13 straneh povsem zadošča.

Saj res! 🙂

New Report

Close