Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Tretja univerza

Tretja univerza

Kakšne so vaše izkušnje s starši ali starimi starši po upokojitvi?

Pri mojih se stvari zaenkrat vrtijo samo še okrog nadaljevank, TV, kuhanja in vegetiranja doma, pa delo na vrtu poleti. Redko kam gre, ponavadi se ji ne da …. postaja čedalje bolj občutljiva kar se tiče običajnih stvari – ko grem od doma za par dni me gleda kot da sem ji kaj naredila. Ker mi je popolnoma jasno da je taka zato, ker ji je v bistvu dolgčas – iz stresnega življenja v službi, ko imaš vseeno kar precej stikov z ljudmi v čas, ko se pač parkrat na teden slišiš s kako prijateljico drugače pa nisi zaposlen z ničemer pomembnim …. groza, meni bi se …. ….

Zato jo nameravam vpisat v to http://www.univerzazatretjeobd-drustvo.si/vsebina.htm …. imate s tem kakšne osebne izkušnje?

Se vam zdi kaj dobra alternativa temu

Ker z vpisi začnejo šele naslednje študijsko leto … jaz pa bi jo rada
spravila v nekakšno aktivnost za možgančke že prej – in nočem jo nekam kjer bo skupina študentov obdelovala neko snov in bo še bolj čutila svoja leta ….skratka neko družbo primerno njenim letom …

kakšni nasvet, izkušnje bi bili zelo dobrodošli … ker jaz sem že malo obupana nad tem kam lahko ta njen zdajšnji način pelje …

Moja mama je v pokoju že skoraj 10 let (če ne že več… – pač invalidsko) in povem ti, da tako aktivnega človeka še nisem vidla – je skoraj sama ne dohajam več, toliko zadev ima v teku.
Sprva je res šlo bolj počasi (tudi sedaj skoraj ne zamudi nobene mehiške nadaljevanke), nato pa čezdalje bolj aktivno sodelovanje v vseh društvih kar jih je možno (od upokojenskega, invalidskega, malo “blagega” športa, itd.)
Mislim pa, da jo boš težko kamorkoli spravila, če tudi sama ne bo zato. Vendar poizkusi – univerze za tretje življenje niso slaba stvar – mogoče bo pa ratalo.

lep večer
Erina

Erina v bistvu ne vem kam naj jo spravim … iščem sicer kaj primernega vendar tretja univerza pride v poštev šele za naslednje šolsko leto … in ne vem kaj naj do takrat …. prav bi mi prišli kakšni www naslovi ali pa samo naslovi društev kjer se udejstvujejo tudi upokojenci z različnimi aktivnostmi.

A mama ne bo imela nobene besede pri tem????? Ti delaš račune brez krčmarja, želiš, da študira (halooooo!), da se udejstvuje,….
Dej se raje z njo lepo pogovorit kaj jo tare, kaj si želi in skupaj z NJO sestavita načrte. Saj sploh ni rečeno, da njej sedanje stanje ne odgovarja.
Ljudje smo različni veš!!!

Gotovo imaste kakšno društvo upokojencev (lahko tudi invalidov upokojencev). Ker ne vem iz katerega kraja si, ti težko svetujem. Vendar kot sem ti že napisala – brez njenega soglasja ne bo šlo. Samo užaljena bo, tako kot je recimo moja, ko ji previdno svetujem, da bi bilo lepo, če bi si malce “oddahnila” , kar pač ona prevede v “bi bila bolj doma” in potem se včasih ne slišiva cel dan. Hvala Bogu, ni zamerljive sorte, tako da do naslednjega dne pozabi.

Kaj pa njene prijateljice? Oz. ali je že dolgo v pokoju? Marsikdo si rajši najprej malce oddahne – potem pa prične z aktivnostmi.

Posvetuj se z njo, kaj bi ona želela početi?

lep večer
Erina

Prijateljice so …hm .. leta pač delajo svoje .. tudi po svoje tečne, se sliši pa spet ne toliko …. tako da s te strani preživljanje prostega časa odpade

pat …. sem jo vprašala .. izobraževanje jo zanima …. tema je bila namenjena bolj temu če že imate s tem kakšne izkušnje (s tretjo univerzo) .. ona pač ni tak tip človeka .. enostavno čaka da jo bo kdo drug premaknil iz ene v drugo točko … 🙂 ampak potem ji je OK .. sama ne bo šla nikamor .. in se bo doma prehitro postarala in nehala razmišljat (to me še posebno skrbi) ker se vidi da je čedalje bolj pozabljiva .. najboljše zdravilo proti temu pa je treniranje možgančkov, učenje …

v pokoju je približno 2 leti … najprej se je še kje zanimala za službo po kakšne 4 ure vendar ni našla nič takega (ali ni znala najt) … potem pa je kar nekako otopela kar se dejavnosti tiče ….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close